1. Haberler
  2. Dünya
  3. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan İsrail’e Uluslararası Hukuk Uyarısı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan İsrail’e Uluslararası Hukuk Uyarısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Açıklamaları

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail’in uluslararası hukuku ihlal eden eylem ve söylemlerine son vermesi gerektiğini vurgulayarak, “Savaşın tüm bölgeye yayılma riski asla hafife alınmamalı. Küresel düzeyde çok ciddi yansımaları olabilecek bir gerilimin içindeyiz. Bölge ülkeleri ve bölge dışı aktörler, geri dönülemez bir adım atmaktan kaçınmak zorundalar.” ifadelerini kullandı.

Fidan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile İstanbul’daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Bu bağlamda, mevcut gerilimin azaltılması ve barışın sağlanması adına önemli mesajlar verdi. Şunları kaydetti:

  • Uluslararası Hukuk İhlalleri: “İsrail’in uluslararası hukuku ihlal eden eylem ve söylemlerine son vermesi gerekmektedir.”
  • Savaş Riski: “Savaşın tüm bölgeye yayılma riski asla hafife alınmamalıdır.”
  • İnsani Yardım: “Türkiye olarak, savaşın başından itibaren insani yardım faaliyetlerimizi artırmış durumdayız.”

Bakan Fidan, Gazze’de acilen bir ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurgulayarak, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarını durdurması ve her türlü saldırgan tavır ve provokasyondan vazgeçmesi gerektiğini belirtti. 2 Ekim’den bu yana Gazze’nin kuzeyine hiç yardım gitmediğini, bu durumun orada yaşayan insanların daha da çaresiz bir duruma düşmesine yol açtığını ifade etti.

HAMAS Heyeti ile Görüşme

Fidan, Hamas heyetiyle gerçekleştirdiği görüşmede, “Hamas heyeti, bizimle bu kardeşlerine nasıl daha fazla insani yardım yapabiliriz ve uluslararası seferberlik nasıl oluşturabiliriz, bunları görüştü.” dedi. Türkiye’nin Gazze’ye gönderdiği insani yardımların toplamının 84 bin tonu aştığını bildirdi.

Görüşmede, Filistinliler arası birlik meselesinin yanı sıra iç uzlaşma süreci hakkında bilgi alışverişinde bulunduklarını dile getiren Fidan, “En son Kahire’de bir araya geldiler. Buradan da Mısırlı meslektaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Filistinlilerin iç uzlaşı sürecine Türkiye ile beraber verdikleri destekten dolayı.” dedi. İç uzlaşı sürecinin önemine dikkat çeken Fidan, bunun Filistinlilerin birliğini, beraberliğini ve dirliklerini güçlendireceğini, dolayısıyla işgal ve insanlık dışı muameleye maruz kalmalarını zorlaştıracağını belirtti.

Sonuç olarak, Filistin iç uzlaşısının stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Fidan, bu sürecin ne kadar iyi olursa, Filistinlilerin kendi pozisyonlarını daha iyi temsil edebileceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Sözcü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan İsrail’e Uluslararası Hukuk Uyarısı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!