1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. DJI, ABD Savunma Bakanlığı’na Dava Açtı

DJI, ABD Savunma Bakanlığı’na Dava Açtı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin merkezli drone üreticisi DJI, ABD Savunma Bakanlığı tarafından Çin ordusuyla bağlantılı şirketler listesine eklenmesinin ardından dava açma kararı aldı. Dünyanın en büyük drone üreticisi olarak, ABD pazarında tüm ticari drone’ların yarısından fazlasını satan DJI, Washington’daki bir mahkemeden, ‘Çin ordusuna ait olmadığını ya da Çin ordusu tarafından kontrol edilmediğini’ belirterek, Pentagon’un ‘Çin askeri şirketi’ olarak tanımladığı listeden çıkarılmasını talep ediyor.

“ANLAŞMALAR FESHEDİLİYOR”

DJI’ın açtığı davada, Savunma Bakanlığı’nın ‘hukuka aykırı ve yanlış yönlendirilmiş kararı’ sonucunda şirketin önemli iş anlaşmalarını kaybettiği ifade ediliyor. Şirket, bu yanlış damgalama nedeniyle ulusal güvenlik tehdidi olarak etiketlendiğini ve çok sayıda federal hükümet kurumu ile sözleşme yapmasının yasaklandığını belirtti. Ayrıca, ABD’li ve uluslararası müşterilerin DJI ile mevcut sözleşmelerini feshetme yoluna gittiği ve yeni sözleşmelere girmeyi reddettikleri de kaydedildi. DJI, 16 aydan fazla bir süredir Savunma Bakanlığı’nın şirketle bu konudaki iletişimini tamamen kesmiş olduğunu vurguladı ve federal mahkemeye başvurmaktan başka bir seçeneklerinin kalmadığını dile getirdi.

LİSTEDE BAŞKA ÇİNLİ ŞİRKETLER DE YER ALIYOR

Dünya genelinde büyük bir ekonomik güç olan ABD ile Çin arasındaki gergin ilişkilerin ortasında güncellenen bu liste, Washington’un Pekin’in ordusunu güçlendirebileceği düşüncesiyle belirli Çinli şirketlere yönelik kısıtlamalar getirme çabasının bir parçası. Listeye, havacılık endüstrisinde faaliyet gösteren AVIC, hafıza çipi üreticisi YMTC, telekomünikasyon devi China Mobile ve enerji alanında faaliyet gösteren CNOOC gibi önemli Çinli şirketler de dahil edilmiştir. Mayıs ayında lidar üreticisi Hesai Group, Pentagon’un şirketle ilgili Çin askeri tanımlamasına itiraz eden bir dava açmıştı. Çarşamba günü Pentagon, Hesai’yi listeden çıkardığını duyurdu; ancak ulusal güvenlik gerekçesiyle bu Çin merkezli firmayı yeniden derhal listeye alacağını da ifade etti.

Kaynak: Sözcü

DJI, ABD Savunma Bakanlığı’na Dava Açtı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!