1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Giresun Üniversitesi’nden Meme Kanseri Kök Hücrelerinin Tespiti İçin Önemli Araştırma Projesi

Giresun Üniversitesi’nden Meme Kanseri Kök Hücrelerinin Tespiti İçin Önemli Araştırma Projesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Giresun Üniversitesi’nden Önemli Bir Araştırma Projesi

Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğrul Kesicioğlu, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Funda Demirtaş Korkmaz ile birlikte, öğrencileri Oğuzkan İlmaz ve Feyzullah Topçu, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enise Gökçe, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğrencisi Talha Karasoy ve Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Burçin Ünlü ile birlikte yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştıkları “Raman Spektroskopisi Kullanılarak Dolaşımdaki Meme Kanseri Kök Hücrelerini Tespit Ederek Tümör Yükünün Tahmini” adlı proje, TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programı (BiGG) tarafından kısa süre önce desteklenmeye hak kazandı.

Bu proje, iki yıl içinde tamamlanması öngörülen bir araştırma olarak, hastalardan alınan kan örneklerinde dolaşımdaki meme kanseri kök hücrelerinin, Raman Spektroskopisi cihazı kullanılarak daha hızlı ve erken bir şekilde tespit edilmesini amaçlamaktadır.

Erken Teşhis ve Tedavi Önemi

Erken Teşhis ve Tedavi Önemi

Doç. Dr. Tuğrul Kesicioğlu, meme kanserinin her 8 kadından birinde görüldüğünü belirterek, “Araştırmalar, bu hastalığın 2050’li yıllarda her 4 kadından birinde görülebileceği yönündedir,” dedi. Bu bağlamda, kanserin erken evrede teşhis ve tedavisinin büyük bir önem taşıdığını vurguladı. Kesicioğlu, “Günümüzde kendi kendine muayene, mamografi, tomografi ve manyetik rezonans gibi yöntemler, meme kanserinin teşhis ve tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır,” ifadesini kullandı.

Kesicioğlu, bu moleküler düzeydeki araştırmanın BiGG tarafından desteklenen önemli bir çalışma olduğunu belirterek, “Projemizde, meme kanserinin kanda erken evrede moleküler düzeyde gösterilmesini hedeflemekteyiz. Bu alanda dünyada önemli bir çalışma olacağını öngörüyoruz,” diye ekledi.

Projenin Uygulama Adımları

Projenin Uygulama Adımları

Dr. Öğretim Üyesi Funda Demirtaş Korkmaz da projeye dair büyük bir önem taşıdıklarını ifade ederek, hastalardan kan örnekleri alınacağını anlattı. Korkmaz, “Proje kapsamında, meme kanserinin farklı evrelerinde tanı amaçlı kullanılmak üzere kanser kök hücrelerini tespit edebilecek bir araç geliştirmeyi hedefliyoruz. Farklı evrelerden meme kanseri hastalarının kan numunelerini toplayacağız. Raman Spektroskopisi adı verilen cihaz yardımıyla kanser kök hücreleri saptanacak. Hastadaki tümör yükü bu yöntemle hesaplanabilecek,” dedi.

Projede yer alan öğrencilerden Oğuzkan İlmaz, uluslararası işbirlikleri kuracaklarını belirterek, “Japonya ve İskoçya’daki iki üniversite ile işbirliği yapacağız. Araştırmamız, TÜBİTAK mükemmeliyet mührü aldı,” şeklinde konuştu. İlmaz, projenin meme kanseri hastalarının tanısı ve tedavisi için geliştirdikleri bir çalışma olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “Kan örneklerindeki kanser kök hücrelerinin sayısını tespit etmek istiyoruz. Meme kanseri hastalarının kan örneklerindeki kanser kök hücrelerini izole edeceğiz. İzole edilen hücreler, belirli moleküler markörler kullanılarak seçilecek. Daha sonra, Raman Spektroskopisi ile makine öğrenmesi yöntemleri kullanılarak evreleme amacıyla tümör yükünün tahmin edilmesini hedefliyoruz.”

Kaynak: Sözcü

Giresun Üniversitesi’nden Meme Kanseri Kök Hücrelerinin Tespiti İçin Önemli Araştırma Projesi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!