1. Haberler
  2. Dünya
  3. IKBY Milletvekili Seçimleri Başladı

IKBY Milletvekili Seçimleri Başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) milletvekili seçimleri için oy verme süreci başladı. Uzun bir bekleyişin ardından, yaklaşık iki yıldır ertelenen 6. dönem milletvekili seçimleri için seçmenler, sabah saat 07.00 itibarıyla sandık başına gitmeye başladı. Cuma günü gerçekleştirilen özel oylama sürecinde, 215 bin 960 güvenlik görevlisinin katılımıyla, %97 seviyesinde bir katılım oranı elde edildi.

Bugünkü seçimde, toplamda 2 milyon 683 bin 618 genel seçmenin oy kullanma hakkı bulunuyor ve oy verme işlemi saat 18.00’de sona erecek. Seçimlerin denetimi, Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu tarafından gerçekleştiriliyor. Bu seçimde, 368’i kadın olmak üzere 1191 aday yarışıyor.

Adaylar ve Kotalar

Adaylar, Türkmenler, Hristiyanlar ve Ermenilere toplamda 5 kişilik kota ayrılan 100 sandalyelik meclise girmek için mücadele edecekler. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, Cuma günü yaptığı açıklamada, tüm seçim sonuçlarının Bağdat’taki merkezlerine gönderileceğini ve genel seçimlerin tamamlanmasının ardından 24 saat içinde ilk sonuçların açıklanacağını bildirmişti.

IKBY’de her dört yılda bir yapılması gereken milletvekili seçimleri, en son 30 Eylül 2018‘de gerçekleştirilmişti. Mecliste 111 sandalyeli bir yapı için yarışan partiler arasında, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 45, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) 21, Goran (Değişim) Hareketi 12, Yeni Nesil Hareketi 8, Kürdistan Adalet Toplumu Partisi (Komel) 7, Kürdistan İslami Birlik Partisi’nin (Yekgirtu) yer aldığı Islaha Doğru Koalisyonu 5, Azadi ile Modern listeleri ise birer milletvekili çıkarmıştı.

Yargı Kararları ve Seçim Süreci

Kota sistemine tabi olan Türkmenler, 5, Hristiyanlar ise 6 milletvekilini meclise göndermişti. Irak Federal Mahkemesi, 21 Şubat’ta aldığı kararda, IKBY’nin dört seçim bölgesine bölünmesi ve 111 sandalyeli IKBY Meclisinde Türkmenlere 5 ve Hristiyanlara 6 olmak üzere 11 kişilik kotanın anayasaya aykırı olduğuna hükmederek, meclisteki koltuk sayısının 100’e düştüğünü açıklamıştı. Irak Yüksek Yargı Konseyi ise 21 Mayıs’ta, 100 sandalyeli IKBY Meclisinde Türkmenler, Hristiyanlar ve Ermenilere toplamda 5 kişilik kota ayrılması kararı vermişti.

Kaynak: Sözcü

IKBY Milletvekili Seçimleri Başladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!