1. Haberler
  2. Gündem
  3. İzmir Körfezi’nde Yosun Sorunu ve Çözüm Önerileri

İzmir Körfezi’nde Yosun Sorunu ve Çözüm Önerileri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Körfezi’nde Yosun Sorunu

Bostanlı sahilinde, kıyıya yakın bazı bölgeler, suyun içindeki azot ve fosfor seviyelerinin yükselmesiyle birlikte deniz yosunlarıyla kaplanmış durumda. Mevsimsel değişimlerin etkisiyle, kirliliğin arttığı İzmir Körfezi’nde bu yosunların yayılımı gözlemleniyor. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Deniz Biyoloğu Prof. Dr. Ergün Taşkın, İzmir’in iç körfezine atık ve deşarj sularıyla, derelerden gelen girdilerin getirdiği besleyici elementlerin deniz yosunlarının artışına sebep olduğunu belirtti. Kendisi, iç körfez kıyılarındaki yosunların yıl boyunca birkaç kez ortaya çıkabileceğini ifade etti.

‘Yosunlar Ekosistemi Dengelemekte’

Yosunların deniz ekosisteminin dengesini sağladığını vurgulayan Prof. Dr. Taşkın, “Yosunlar, bir dönem kıyıdan toplanmıştı. Bu toplama işlemi, iç körfezde fitoplankton artışına yol açtı ve balıkların solungaçlarını tıkayarak ölümlerine neden oldu. Her ne kadar bu tür makro yosunları körfezde istemiyor olsak da, buraya gelen besleyici elementlerin ve kirliliğin düzenlenmesi açısından bu yosunların varlığının faydalı olduğunu söyleyebilirim,” dedi.

‘Kışın Azalacak, İlkbaharda Yine Artacak’

Yosunların insan sağlığına zarar vermediğini belirten Prof. Dr. Taşkın, “Görsel olarak kirlilik hissi uyandırıyorlar. Aşırı yosun artışı ekosisteme zarar veriyor. Yaz sonuna gelindiğinde, yosunlar öldüğünde parçalanmaları sırasında oksijen tüketimi gerçekleşiyor ve karbondioksit üretiliyor. Bu durum, hem oksijensiz bir ortam yaratıyor hem de öldükleri yerde dipte çamursu bir yapı oluşmasına ve ortamda kötü kokuya neden olabiliyor. Bu sorunun üstesinden gelmek için en önemli adım, karasal girdileri, deşarj ve atık suları tamamen ortadan kaldırmak ve sonrasında tarama yöntemiyle dipteki sedimenti toplayarak karasal ortamda bertaraf çalışmalarının yapılmasıdır. Eğer besleyici element ve kirli su girdisi engellenirse, bu fırsatçı yosunlar da ortamdan yavaş yavaş çekilecektir,” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Taşkın, bazı yosun türlerinin fırsatçı ve toleranslı olduğunu da vurguladı ve şöyle devam etti: “Körfezdeki yosunların mevsimsel olarak artış göstermesi bekleniyor. Kış mevsiminde bir miktar azalma olsa da, ilkbahar döneminde yine yüksek bir artış yaşanacaktır. Çünkü yosunlar sporlarla ürüyorlar. Kıyıdan toplasanız bile sporları hâlâ suda mevcut ve uygun koşullar sağlandığında hızlı bir şekilde çoğalarak ortamı kaplayabiliyorlar.”

İzmir Körfezi’nde Yosun Sorunu ve Çözüm Önerileri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!