1. Haberler
  2. Dünya
  3. Moldova Cumhurbaşkanı Seçimleri ve Avrupa Birliği Referandumu Başladı

Moldova Cumhurbaşkanı Seçimleri ve Avrupa Birliği Referandumu Başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Moldova Cumhurbaşkanı Seçimleri Başladı

Moldova’da halk, mevcut Cumhurbaşkanı Maya Sandu‘nun görev süresinin sona ermesi nedeniyle cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına gitti. Moldova Merkez Seçim Komisyonu’na göre, yurt dışında yaşayanlar dahil olmak üzere 3 milyonun üzerinde seçmenin bulunduğu ülkede oy verme işlemi, yerel saatle 07.00’de başladı. Oy verme işlemi, 234’ü yurt dışında, 30’u Moldova sınırları içerisinde bulunan ve tek taraflı bağımsızlığını ilan eden “Transdinyester” bölgesinde, 68’i de Gagauz Yeri Özerk Bölgesi‘nde olmak üzere toplam 2 bin 221 sandıkta gerçekleştiriliyor.

Seçim sürecinde dikkat çeken bir yenilik olarak, ilk kez ABD ve Kanada gibi ülkelerin yanı sıra Norveç, İsveç, İzlanda ve Finlandiya‘da da posta yoluyla oylama yapılmakta. Seçimi, 1100’den fazla yerel ve yaklaşık 280 yabancı gözlemci takip ediyor.

Sandıklar, yerel saatle 21.00’de kapanacak ve ardından oy sayımına geçilecek. Moldova’daki seçim yasası gereği, cumhurbaşkanı seçimi, seçmenlerin en az üçte birinin oylamaya katılması durumunda geçerli kabul edilecek. Cumhurbaşkanı adayı, oylamaya katılan seçmenlerin yarısından fazlasının oyunu alması halinde seçilecek. Eğer hiçbir aday yüzde 50’nin üzerinde oy alamazsa, ikinci tura geçilecek.

Moldova’daki cumhurbaşkanlığı koltuğu için toplamda 11 aday yarışıyor. Bu adaylar arasında, mevcut Cumhurbaşkanı Maya Sandu’nun kurduğu iktidardaki Eylem ve Dayanışma Partisi (PAS) ile “Bizim” Partisi‘nden eski Baltsi Belediye Başkanı Renato Usatiy, “Moldova’nın Geleceği İçin” Partisi tarafından aday gösterilen eski Moldova Başbakanı Vasile Tarlev, ve Kalkınma ve Birleşme Partisi’nin adayı olan eski Moldova Başbakanı Ion Kiku yer alıyor.

  • Bağımsız adaylar arasında ise:
    • Eski İçişleri Bakanı Andrey Nastase
    • Eski Gençlik ve Spor Bakanı Oktavian Tsiku
    • Eski Dışişleri Bakanı Tudor Ulyanovskiy
    • Gazeteci Natalya Morar
    • Viktoria Furtuna
  • Gagauz Türklerinden ise:
    • Eski Gagauz Yeri Özerk Bölgesi Başkanı Irina Vlah
    • Moldova Sosyalistler Partisi’nden (PSRM) eski Moldova Başsavcısı Aleksandr Stoyanoglo

Cumhurbaşkanı seçimi ile aynı günde, Moldova’nın Avrupa Birliği’ne katılımına ilişkin bir referandum da düzenleniyor. Bu referandumda, ülkenin anayasasına bazı maddelerin eklenmesi öngörülmekte ve “AB’ye üyeliğin, Moldova’nın stratejik hedefi” olup olmadığına dair bir karar alınması hedefleniyor.

Kaynak: Sözcü

Moldova Cumhurbaşkanı Seçimleri ve Avrupa Birliği Referandumu Başladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!