1. Haberler
  2. Gündem
  3. Emekliler Kartal Meydanı’nda Hükümete Seslendi

Emekliler Kartal Meydanı’nda Hükümete Seslendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emeklilerden Kartal Meydanı’nda Güçlü Bir Ses

Birleşik Emekliler Sendikası, Emekli-Sen, Tüm Emekli-Sen ve EYT Emekliler Konfederasyonu’nun destek verdiği İstanbul Kartal Meydanı’ndaki eylemde, “Susma, sustukça sıra sana gelecek” sloganı yankılandı. Emekliler, Cumhuriyet tarihinin en zor dönemlerini yaşadıklarını belirterek, yaşadıkları zorlukları dile getirdiler. Eylemde yapılan açıklamalarda, emeklilik sisteminin 1950 yılında yürürlüğe girdiği ve 74 yıllık süreçte, özellikle AKP iktidarı döneminde en kötü dönemlerini yaşadıkları vurgulandı. AKP’nin 2002 yılında kurularak 1 yıl sonra tek başına iktidar olması ile birlikte, din ve yoksulluk temalarının ön plana çıktığı belirtildi. Ancak, iktidarın yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadele etme vaadinin, 22 yıllık süre zarfında tam tersine dönüştüğü ifade edildi.

“Güneş, Yağmur, Hava Vergisi Alırlarsa Şaşırmayalım”

Emeklilerin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

  • “AKP iktidarının yönetsel beceriksizliğinden kaynaklanan sorunlar, emeklilere ve dar gelirlilere her gün yeni bir vergi kalemi eklenmesi ile sonuçlanmaktadır. Zaten düşük olan gelirlerle yaşamaya çalışan bizlerin omuzlarına yeni yükler bindirilmektedir. Yakın gelecekte sıcak bölgelerden güneş, yağışlı yerlerden yağmur veya soluduğumuz havadan vergi alınırsa, buna şaşırmamalıyız.”
  • “Bugün AKP iktidarı, bizlerin yıllarca çalışarak vergisini ödediği emeklilik hakkını, devletin sırtında bir yük olarak görmektedir. Bu nedenle, ilerleyen süreçte orta ve uzun vadeli programlarında, emekli gelirlerini en alt seviyede eşitlemeyi ve ardından devlet güvenceli emeklilik sistemini kaldırmayı hedeflemektedir.”

“Ya Emekliye İnsanca Bir Yaşam Hakkı Tanıyın Ya da Derhal İstifa Edin”

  • “Buradan 16.3 milyon emekli adına iktidara sesleniyoruz: Sizin yönetsel beceriksizliğinizin faturasını biz emekliler ödemeyeceğiz. Ya emekliye insanca ve insan onuruna yaraşır bir yaşam hakkı tanıyın ya da derhal istifa edin. Artık emekliler, barınma, beslenme ve sağlık hizmetlerine ulaşamıyor.”
  • “Ülkemizde yoksulluk sınırı 70 bin 835 TL, açlık sınırı 21 bin TL, asgari ücret 17.002 TL, emekli kök maaşı ise 10.000 TL. Tüm bu veriler ışığında, bizlere sunulan yaşam koşulları aslında yaşamayı değil, ölmeyi teklif etmektedir.”
  • “Emekliye verilen ücret, yaşam değil, ölüm ücretidir. İktidara sesleniyoruz; Ocak ayında belirlenecek emekli maaşının yeni asgari ücretin yüzde 40 fazlası olmasını, emeklilere iki bayramda verilen yardım parasının ikramiye olarak değiştirilmesini ve maaş tutarına oranla yükseltilmesini, sağlıkta katkı payının kaldırılmasını ve emeklilerin sendikal örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılmasını ivedilikle talep ediyoruz.”

Kaynak: Sözcü

Emekliler Kartal Meydanı’nda Hükümete Seslendi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!