1. Haberler
  2. Gündem
  3. Jake Richard Hess’in PKK Üyeliği ve Casusluk Davası

Jake Richard Hess’in PKK Üyeliği ve Casusluk Davası

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Jake Richard Hess’in Dava Süreci

Diyarbakır’a İngilizce öğretmeni olarak yerleştikten sonra, terör örgütü PKK adına faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınan ve sonrasında sınır dışı edilen Jake Richard Hess hakkında, “Silahlı terör örgütü üyesi olmak, örgüt adına suç işlemek, bilerek ve isteyerek yardım” suçlamasıyla 20 yıla kadar hapis istemiyle Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme, 200 sayfalık iddianamenin İngilizceye çevrilmesini sağladı ve ifadesinin alınması için ABD konsolosluğuna tebliğ edilmek üzere gönderdi.

Adalet Bakanlığı, Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı ve ABD Büyükelçiliği’ne yazı yazarak, davanın karara bağlanabilmesi için Hess’in ifadesinin alınmasının ve onaylı bir örneğinin mahkemeye gönderilmesinin talep edildi. Boston’da yaşadığı belirlenen Hess’in ifadesi, 14 yıl geçmesine rağmen bir türlü alınamadı.

ABD Konsolosluğunun Cevabı

ABD Konsolosluğu tarafından mahkemeye gönderilen yazıda, Jake Richard Hess’in açık adres bilgilerinin paylaşamayacakları ve ifadesinin alınmasına gerek duymadıkları belirtildi. Yazıda, Hess’in silahlı terör örgütü PKK üyesi olmak ve örgüte yardım etmek iddialarıyla yargılandığı, ancak 200 sayfalık iddianamedeki suçlamaların, terör örgütü üyeliğini gerektirecek eylem ve faaliyetler olmadığı ifade edildi. İddiaların, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı için ifadesinin alınmasını gerek görmedikleri bildirildi. İfadesi alınmayan Hess’in davası, bu yıl sonunda suça öngörülen zamanaşımı süresi nedeniyle düşme riski taşıyor.

İddianamede Yer Alan Detaylar

İddianamede, Hess’in İngilizce öğretmeni olarak Türkiye’de bulunduğu, iyi derecede Kürtçe ve Türkçe bildiği ve Güneydoğu’da çeşitli istihbari faaliyetlerde bulunduğu belirtiliyor. Hess’in Türkiye aleyhine raporlar hazırlayıp bu raporları İngiltere, ABD ve Almanya’ya gönderdiği iddia ediliyor. Ayrıca, Hess’in PKK’nın önde gelen Avrupa’daki isimlerinden Remzi Kartal ve Ahmet Gülabi Dere ile bağlantılı olduğu ve elde ettiği bilgi ve belgeleri ABD’deki bazı kuruluşlara servis etmekle suçlandığı kaydediliyor. Hess’in, PKK’ya karşı etkin bir güç olarak devlet tarafından kurulan güvenlik koruculuğunun kaldırılması yönünde ABD ve Avrupa’da kamuoyu oluşturmaya çalıştığı ifade ediliyor.

Öcalan İçin Mektup

Hess’in, Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben bir mektup kaleme alarak, İngiltere’de irtibatlı olduğu Estella Schmid adlı kişiye gönderdiği bildirildi. Mektubun, bu kişinin koordinatörlüğünde Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği’ne verilmek istendiği, ancak elçilikteki Türk görevlilerin bu durumu reddettiği ve protesto eylemleri gerçekleştirdikleri ifade edildi. Jake Richard Hess’in, İngiltere’de “Kürdistan’da barış kampanyası” organize ettiği, Almanya’dan gazeteciler getirerek Türkiye’nin güvenli bir ülke olmadığı imajını yaymaya çalıştığı bilgisi de yer alıyor.

Gizli Yazışmalar ve Talimatlar

Hess’in, Almanya’da yaşayan Haider Reimar ile KCK yapılanması hakkında e-posta yoluyla gizli yazışmalar yaptığı bildiriliyor. Reimar’ın, Hess’e KCK operasyonlarıyla ilgili, “Seni sanık yapmadılarsa sorun yok” diyerek faaliyetlerine deşifre olmadan devam etmesi talimatını verdiği kaydedildi. Haider Reimar’ın, KCK davalarının “sulandırılması” için strateji belirleyen önemli bir istihbarat elemanı olduğu, Kandil’e gidip PKK elebaşlarıyla görüştüğü ve örgüt kamplarının nerede olduğuna dair raporlar tuttuğu belirlendi.

Kandil’den Diyarbakır’a

ABD’li casus Jake Hess’in, KCK davasını sulandırmaya yönelik girişimlerde bulunarak, “Kamuoyunda konuyu suistimal etmemiz gerekir. Bunun için kamuoyunda tanınmış kişilerin adını kullanarak kamuoyu oluşturup, insanların savcıların kapısının önünde oturup ‘Bizi de içeri alın’ biçiminde protesto yapmaları yönünde KCK’lılarla fikir birliği sağladığı” kaydedildi. Hess’in, Kandil’de PKK yöneticileriyle görüştükten sonra Habur Sınır Kapısından pasaportla Türkiye’ye giriş yaptığı ifade edildi. Ayrıca, kapatılan BDP’nin ABD’de temsilcilik açması için girişimlerde bulunduğu vurgulandı.

Obama’ya Yazılan Mektup

Jake Richard Hess’in Washington’da açılan BDP temsilciliğine ait bazı faaliyetleri yürütmekle görevli olduğu ve ABD’nin resmi ve özel makamlarına mektuplar yazdığı belirlendi. İddianamede, Hess’in yurtdışında bulunan Chichun Yuan adlı kişiden emir ve talimatlar aldığı, Yuan’ın güvenlik güçlerinin PKK’ya yönelik sınır ötesi harekâtını durdurması için eski ABD Başkanı Barack Obama’ya mektup yazdığı ve PKK’nın terörist bir hareket olmadığını, aksine Türk ordusunun bölgede işkenceci bir güç olduğunu belirttiği ifade ediliyor. Araştırmalarda Chichun Yuan’ın, Kuzey Irak’ta misyonerlik faaliyeti yürüten Güney Koreli bir şahıs olduğu ve “Hıristiyan barış yapıcıları” adlı oluşumun sorumlusu olduğu kaydedildi.

Casusluk Faaliyetleri

Hess’in, gizlice ve izinsiz Şırnak ve ilçelerine bağlı köy ve askeri güvenlikli yasak bölgelere giderek buralardan fotoğraflar ve röportajlar alarak Türkiye’yi dünya kamuoyunda küçük düşürmeye çalıştığı belirtiliyor. Türk ve İran askeri güçlerinin yerleri hakkında bilgi topladığı, ayrıca PKK’nın İran kolu PJAK’lıların nerelerde olabileceğine dair bölge halkından bilgiler edindiği kaydedildi.

Hess’in başka bir devletin hesabına casusluk faaliyeti yürüten bir ajan olduğu bilgisi iddianamede yer alıyor. Türkiye’yi küçük düşürücü yazılar hazırlayıp İngiltere’ye gönderdiği, Hollanda’da Dışişleri Bakanlığında çalışan Thijs Vander Plas adlı kişiye Türkiye Cumhuriyeti devletini Hollanda devletine şikâyet etmek amacıyla, yaşanmamış olayları olmuş gibi gösterip rapor hazırladığı ve Strasbourg’da yaşayan Tommas Hammarberg adlı kişinin Diyarbakır’a gelmesini sağladığı vurgulandı.

Hess’in bölgede çeşitli askeri alanlara ve mücavir bölgelere girdiği, yetkili makamlarca kendisine izin verilmediği halde kırsal alanda kaldığı, buralardaki Ermenilere ait eski kalıntılar hakkında bilgiler topladığı kaydedildi. Gözaltına alındıktan sonra haber verilen ABD Ankara ve Adana Konsolosluğu yetkilileriyle görüşmek istemediği ve “Emperyalist bir devletten destek istemiyorum” dediği ifade edildi. Hess’in kaldığı otel odasında yapılan aramada KCK faaliyetleri ve Güneydoğu’daki yüksek güvenlikli askeri bölgeler hakkında fotoğraf ve dokümanlar içeren çok sayıda flaş bellek, CD, DVD ve hard diskler ele geçirildi.

Kaynak: Sözcü

Jake Richard Hess’in PKK Üyeliği ve Casusluk Davası
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!