1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Enflasyon Düzeltmesi Uygulamaları ve Denetim Süreci

Enflasyon Düzeltmesi Uygulamaları ve Denetim Süreci

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enflasyon Düzeltmesi Uygulamalarına Yönelik Açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon düzeltmesi yapan mükelleflerin bilançoları üzerinde gerçekleştirilen analiz sonuçlarına dayanarak, riskli olarak değerlendirilenlerin izaha davet edileceğini açıkladı. Bakan Şimşek, bu konudaki değerlendirmelerini paylaşarak, vergi adaletini sağlamak ve etkinliği artırmak amacıyla yeni adımlar atmaya devam ettiklerini belirtti. Bakanlık birimlerinin bu yöndeki çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü vurgulayan Şimşek, ülke genelinde enflasyon düzeltmesine yönelik denetim çalışmalarının başladığını ifade etti.

Mehmet Şimşek, enflasyon düzeltmesi uygulamasını gerçekleştiren mükelleflere yönelik tarama faaliyetlerinin yapıldığını belirterek, “Enflasyon düzeltmesi yapan mükelleflerin bilançoları üzerinde yapılan analizlerde riskli olduğu değerlendirilenler izaha davet edilecek, izah vermeyenler ile verdikleri izahları yeterli görülmeyenler ise vergi incelemesine sevk edilecek,” şeklinde konuştu.

Aktif Artışı ve Vergi Avantajları

Şimşek, enflasyon düzeltmesinin, “mali tabloların gerçek durumu ifade eder hale gelmelerini sağlamak üzere düzeltme işlemine tabi tutulması” anlamına geldiğini ifade etti. Yaklaşık 1,7 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefinin 2023 yılı sonunda bilançolarını vergisiz şekilde düzeltme imkanı bulduğunu belirten Şimşek, şu bilgileri verdi:

  • 2023 yılı itibarıyla düzeltme öncesi tüm mükelleflerin bilançolarında yer alan aktiflerin toplamı 17,4 trilyon lira iken, düzeltme sonrası bu rakam 48,9 trilyon liraya yükseldi.
  • Böylelikle, mükelleflerimiz herhangi bir vergi ödemeden 31,5 trilyon lira aktif artışı sağladı.
  • Aktif varlıkların değerlerindeki artış, bu yılın başından itibaren maliyet ve amortisman yönünden mükelleflere önemli avantajlar sağlamaya devam ediyor.

Bu yıl, geçici vergi dönemleri dahil olmak üzere vergi etkisi olacak şekilde yapılması gereken enflasyon düzeltmesi uygulamasını, birinci geçici vergi döneminde tüm mükellefler için, ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde ise yıllık cirosu 50 milyon liranın altında olanlar için ertelediklerini anımsatan Şimşek, yıllık cirosu 50 milyon lira üzeri olan büyük mükelleflerin ikinci geçici vergi döneminden itibaren enflasyon düzeltmesi yapmalarını uygun bulduklarını dile getirdi.

Hatalı Uygulamalar ve Denetimler

Uygulama sonuçlarına ilişkin yapılan analizlerde, birçok hatalı uygulama ve risk olarak değerlendirilen bulguların tespit edildiğini vurgulayan Şimşek, “Enflasyon düzeltmesiyle dönem sonunda öz kaynakları güçlü olan mükellefler uygulama nedeniyle vergisel yönden avantaj elde ederken, borçla varlık elde eden mükelleflerde düzeltme sonrası ilave vergi çıkabiliyor. Bu, uygulamanın temel felsefesini yansıtıyor,” dedi.

Şimşek, enflasyon düzeltmesini hatalı uygulayan mükelleflerin var olduğuna dikkat çekerek, bu mükelleflere ilişkin şu örnekleri verdi:

  • Bazı mükelleflerin, sermaye artışını ticaret siciline tescil etmeden bilançolarında artırdıkları görülmektedir.
  • Gerçekte bir satış olmamasına rağmen, aktiflerinde taşıt, arsa, bina gibi kıymetleri aktiflerinden çıkardıkları tespit edilmiştir.
  • Bazı mükellefler, enflasyon düzeltmesinin vergisel etkisinden kaçınmak adına bilançolarında gerçeği yansıtmayan işlemler yapmışlardır.

İzaha Davet ve Sonuçları

İzaha davet edilen mükelleflerin bilançolarının gerçek duruma getirilmesinin sağlanacağını belirten Şimşek, izahları yeterli görülen mükellefler hakkında herhangi bir işlem yapılmayacağını aktardı. “İzah vermeyenler ile verdikleri izahları yeterli görülmeyenler vergi incelemesine sevk edilecektir,” diyen Bakan Şimşek, bu mükelleflerin hatalarını düzeltebileceklerini ve böylece ceza ödemekten kurtulabileceklerini ifade etti.

Şimşek, enflasyon düzeltmesinin hatalı uygulanmasının Bakanlık açısından ciddi bir vergi kaybına yol açtığını belirterek, “Vergide adalet ve etkinlik ilkemiz çerçevesinde, enflasyon düzeltmesini hatalı uygulayarak vergi kaybına sebebiyet verenleri de takibe aldık,” şeklinde konuştu. Tüm sektörlerde, tüm vergisel uygulamalarda denetimlerin artarak süreceğini vurgulayan Şimşek, vergi adaletini sağlamak için sahadaki çalışmalarını kesintisiz sürdüreceklerini belirtti.

Enflasyon Düzeltmesi Uygulamaları ve Denetim Süreci
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!