1. Haberler
  2. Gündem
  3. İstanbul Barosu’nda İbrahim Özden Kaboğlu’nun Anayasa Açıklamaları Tartışma Yarattı

İstanbul Barosu’nda İbrahim Özden Kaboğlu’nun Anayasa Açıklamaları Tartışma Yarattı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Barosu’nda Yeni Dönem

İstanbul Barosu’nun yeni başkanı İbrahim Özden Kaboğlu, göreve geldiği gün, anayasanın ilk dört maddesi hakkında tartışmalı bir açıklama yaptı. Kaboğlu, “Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir” ifadesiyle dikkat çekti. Bu bağlamda, “1995’te yapılan değişiklikler gibi, 2001’de de olduğu gibi, başlangıç kısmındaki ırkçı ifadelerin kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. 2001 değişikliğinde, madde 14’e İnsan Hakları’na dayanan, laik ve demokratik cumhuriyet kavramı konuldu ve bu tanım net bir şekilde yapıldı” dedi.

Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’ndan Tepkiler

Kaboğlu’nun bu tartışma yaratan sözlerine, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan sert bir tepki geldi. Yavaş, “Size göre olumlu olması durumu değiştirmiyor” diyerek, Anayasa Mahkemesi kararlarını hatırlattı. Yavaş’ın ardından, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Kaboğlu’na eleştirilerde bulundu. İmamoğlu, İstanbul’da basın mensuplarıyla yaptığı görüşmede, anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bir durumun mevzu edilemeyeceğini belirterek, Kaboğlu’nun açıklamalarını “çok talihsiz bir açıklama” olarak nitelendirdi.

İmamoğlu’nun Açıklamaları

İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Anayasanın ilk dört maddesi, oldukça net ve güçlü bir şekilde tariflenmiştir. Bu maddelerin Türkiye’de tartışmaya açılacak bir durumu yoktur. Bu çok açıktır. Bu bağlamda yapılan bu açıklamayı, Sayın Kaboğlu için çok talihsiz bir başlangıç olarak değerlendiriyorum. Elbette avukatları temsil ediyor ve baronun bir tercihi var, buna itiraz edemem. Ancak bu açıklama, kötü bir başlangıçtır. Bugün ürettiği polemiğin, hem kendi iş düzenine hem de kapsadığı baronun anlayışına ters olduğunu düşünüyorum. Kişisel görüşlerini ifade etme özgürlüğü vardır fakat bulunduğu makam gereği, kişisel görüşlerden ziyade baronun görüşünü yansıtan açıklamalar yapmasını öneriyorum. Kaboğlu, bu süreçte kötü bir başlangıç yapmıştır ve şahsı adına üzüntü duyuyorum.”

Kaynak: Sözcü

İstanbul Barosu’nda İbrahim Özden Kaboğlu’nun Anayasa Açıklamaları Tartışma Yarattı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!