1. Haberler
  2. Gündem
  3. Siyasi Partilere Yardım ve Ekonomik Kriz

Siyasi Partilere Yardım ve Ekonomik Kriz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ekonomik Kriz ve Siyasi Partilere Yardım

Ekonomik Kriz ve Siyasi Partilere Yardım

Yanlış ekonomi politikaları neticesinde, sosyal yardıma muhtaç bireylerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu duruma karşın, halkın bütçesinden siyasi partilere ‘yardım’ adı altında milyarlarca lira aktarılacak. Yerel seçimler dolayısıyla bu yıl Hazine’den 6 milyar 682 milyon lira gibi bir tutarla normalin iki katı yardım alan 5 siyasi partiye, 2025 yılında 5 milyar 68 milyon lira daha yardım yapılması planlanıyor. Bu paranın tamamı, önümüzdeki 10 Ocak tarihine kadar partilerin kasasına girecek.

Siyasi Partiler Kanunu gereğince, son genel seçimlerde barajı aşarak Hazine yardımına hak kazanan 5 siyasi partiye yapılacak yardımın 2 milyar 16 milyon liralık büyük kısmı yine AKP’ye gidecek. Ancak, AKP’nin seçimlerden sonra yapılan anketlerde oy kaybettiği belirtiliyor. 2025 yılında ayrıca CHP’ye 1 milyar 435 milyon, MHP’ye 570 milyon, İYİ Parti’ye 548 milyon ve DEM-Yeşil Sol Parti’ye 499 milyon lira yardım yapılacak.

Yardımların Dağıtımı

Bu yıl yardım alacak 5 siyasi partiye, 2023 yılında genel seçim nedeniyle bütçeden 4.5 milyar TL, yerel seçimler dolayısıyla ise 6.7 milyar lira aktarılmıştı. 2025 yılına ait tahsisatla birlikte, son 3 yıllık dönemde partilerin kasasına giren toplam yardım miktarı 16.3 milyar lirayı bulacak. Eğer erken genel seçim olmazsa, aynı partiler 2028 yılına kadar Hazine yardımını almaya devam edecek. 2028’deki yardım miktarı ise 3 kat artış gösterecek. Seçimlerde 1.5 milyonu aşkın oy almasına rağmen, yüzde 2.8 ile yüzde 3’lük yardım sınırının altında kalan Yeniden Refah Partisi, bu yardımlardan mahrum kalmış durumda.

Emekli Maaşlarıyla Karşılaştırma

Siyasi partilere yardım olarak dağıtılacak 5 milyar 68 milyon liralık kaynak, 405 bin emeklinin bir aylık maaşına eşdeğer bir miktar. Bu parayla 298 bin asgari ücretli bir ay boyunca geçinmek zorunda kalacak. Ayrıca, son 3 yılda partilere aktarılan yardım miktarları, 1.3 milyon emekli maaşına denk geliyor. Bu yardım, aynı zamanda 950 bin asgari ücretlinin ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek bir tutar.

Kaynak: Sözcü

Siyasi Partilere Yardım ve Ekonomik Kriz
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!