1. Haberler
  2. Eğitim
  3. MEBİ: Bireysel Öğrenme Platformu ile Eğitimde Yenilik

MEBİ: Bireysel Öğrenme Platformu ile Eğitimde Yenilik

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MEBİ: Bireysel Öğrenme Platformu

MEBİ: Bireysel Öğrenme Platformu

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), lise düzeyindeki öğrencilerin üniversiteye hazırlık süreçlerinde daha etkin ve verimli bir şekilde hedeflerine ulaşmalarını sağlamak amacıyla yenilikçi bir bireysel öğrenme platformu olan MEBİ’yi hayata geçiriyor.

MEBİ NEDİR?

MEB, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde hazırlanan yeni müfredatla, sınıflarda farklı yetenek ve ilgi alanlarına sahip öğrencilere yönelik “zenginleştirilmiş” ve “destekleyici” eğitimler sunmayı hedefleyen bir “farklılaştırılmış eğitim” yaklaşımını benimsemiştir. Ayrıca, beceri temelli eğitime geçişi kolaylaştırmak için eğitimde yapay zeka teknolojilerine odaklanmakta ve Eğitim Bilişim Ağı’ndaki (EBA) içerikleri zenginleştirmektedir.

Bakanlık, “dijitalleşme” çabalarını artırarak, yenilikçi, esnek ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hazırlık sürecini destekleyen bireysel öğrenme platformu MEBİ’yi lise öğrencilerinin hizmetine sunmaya hazırlanıyor. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlama hedefiyle tasarlanmış bu platformun açılmasıyla, ortaöğretim kademesindeki tüm öğrencilere bulundukları yer ve koşullardan bağımsız eşit eğitim imkanları sunulması amaçlanmaktadır.

Ayrıca, MEBİ’nin dijital kaynakları ve interaktif materyalleri, öğrencilerin derslerini pekiştirmelerine, konu tekrarlarını istedikleri zaman yapabilmelerine ve öğrenme süreçlerine aktif katılımlarına olanak tanımaktadır.

MEBİ YAPAY ZEKASI ÇALIŞMA PLANI OLUŞTURABİLECEK

MEBİ platformunda, öğrenciler için geniş bir video havuzu, soru bankası, konu özetleri, rehberlik videoları ve interaktif testler yer alacaktır. Platformda 1036 ders anlatım videosu, 17 bin 97 dakikadan oluşan videolu içerik, 1036 konu özeti ve 61 bin 361 soru bulunacaktır. Ayrıca, platforma yeni müfredatın uygulandığı 9. sınıf ders içeriklerinin yıllık plana uygun olarak sürekli güncellenmesi sağlanacaktır.

MEBİ: Bireysel Öğrenme Platformu ile Eğitimde Yenilik

Bireysel öğrenme platformu MEBİ kapsamındaki konu anlatım videoları ile öğrenciler, öğrendiklerini pekiştirebilecek ve konu özetlerindeki anahtar bilgilerle öğrenme süreçlerini kolaylaştırabileceklerdir. Yapay zekanın etkin bir şekilde kullanılacağı platformda, sistem öğrencilerin öğrenme izlerini takip ederek, süreç içerisinde öğrencilere geri dönüşlerde bulunarak çalışma planlarını yeniden şekillendirmelerine yardımcı olacaktır. Tüm soruların videolu çözümlerinin bulunacağı MEBİ’de, öğrenciler anında videolu çözümlere ulaşarak verimli ve disiplinli bir çalışma süreci geçirebileceklerdir. Platform ayrıca, öğrencilere sistemdeki çalışma verilerinden oluşan ayrıntılı raporlar sunarak dinamik bir gelişim takibi yapma imkanı sağlayacaktır.

TAM ÖĞRENME YAKLAŞIMI MERKEZLİ PLATFORM

MEB’in hazırladığı platform, öğrencilerin kendi hızlarında yeni bilgi ve beceriler edinmelerine olanak tanıyan tam öğrenme yaklaşımını merkeze alarak tasarlanmıştır. Bu kapsamda MEBİ, öğrenilmesi gereken bilgileri öğrenme çıktılarına bölerek, her öğrencinin bu çıktıları tam anlamıyla kazanmasını hedeflemektedir. Tam öğrenme yaklaşımı sayesinde öğrenciler, tekrar edilmesi veya eksik öğrenilmesi gereken konular hakkında bilgi sahibi olarak, uygulama tarafından sağlanan geri bildirimlerle ya bir sonraki konuya geçiş yapacak ya da önceki konuya dair eksikliklerini tamamlayacaklardır.

Ayrıca, platformun içindeki içerikler animasyon ve simülasyon destekli anlatımla güçlendirilerek, öğrencilerin öğrenmelerinin kalıcı hale gelmesi sağlanacaktır.

6 MODÜLDEN OLUŞUYOR

MEBİ, “YKS Hazırlık”, “Okul Dersleri”, “Deneme/Yazılıya Hazırlanıyorum”, “Çalışma Planı”, “Raporlama” ve “Rehberlik” olmak üzere altı modülden oluşmaktadır. Aşağıda bu modüllerin içerikleri detaylandırılmıştır:

  • YKS Hazırlık: TYT, AYT ve YDT paketleri olarak sınıflandırılan kısımlarda öğrenciler, hazır bulunuşluk testi, değerlendirme testi, konu anlatım videoları, konu özetleri, çözümlü örnek sorular ve çözümlü çıkmış soruları inceleyebileceklerdir. Ayrıca bir önceki yılın YKS verileri baz alınarak hazırlanan bölümde, öğrenciler sınav sürecinde yaptıkları deneme sınavlarının puan ve sıralamalarını gerçeğe yakın şekilde öğrenebileceklerdir.
  • Okul Dersleri: Öğrenciler, yeni müfredata uygun ders paketlerine ulaşabileceklerdir.
  • Deneme/Yazılıya Hazırlanıyorum: YKS’ye yönelik Türkiye genelinde denemeler yer alacak. Öğrenciler, platform üzerinden ülke genelinde 2025 Haziran ayına kadar yapılacak 10 TYT, 6 AYT ve 6 YDT denemesine katılabileceklerdir.
  • Çalışma Planı: Öğrenciler, kendi haftalık ders çalışma planlarını oluşturarak YKS hazırlık süreçlerini daha sistemli ve disiplinli bir şekilde geçirebileceklerdir.
  • Raporlama: “YKS Hazırlık” ve “Okul Dersleri” bölümlerine ait içeriklerin tamamlanma durumunu görebileceklerdir. TYT, AYT ve YDT deneme sınavlarının ders bazında gelişim raporları da öğrencilere sunulacaktır. Ayrıca, ders bazında analizler yapılarak gelişim tabloları oluşturulacaktır.
  • Rehberlik: YKS hazırlık sürecinde motivasyon, psikolojik destek ve bilgiye erişimi sağlayacak bir alan olacaktır. Öğrenciler, bu modül üzerinden derslere olan motivasyonlarını artırmak için neler yapılacağı hakkında bilgi edinebileceklerdir.

ÖĞRENCİLERE ”KANKA” YARDIMCI OLACAK

Bakanlık, öğrencilerin platformda daha kolay bir deneyim yaşamaları için “KANKA” adını verdiği yapay zeka destekli sanal asistan hizmetini MEBİ’ye eklemiştir. Bu sistem sayesinde öğrenciler, ihtiyaç duydukları içerikleri sistem içinde aramak yerine KANKA’ya sorarak hızlıca istedikleri sonuçlara ulaşabileceklerdir. Ayrıca, MEBİ mobil uygulamasıyla da öğrencilerin her yerde desteklenmesini sağlamaktadır. Mobil uygulama, öğrencilerin öğrenme deneyimlerini istedikleri zaman devam ettirmelerine olanak tanımaktadır.

Bu yenilikçi platform ile MEB, öğrencilerin eğitim süreçlerini daha etkili ve kişiselleştirilmiş bir şekilde yönetmelerini amaçlamaktadır.

Kaynak: Sözcü

MEBİ: Bireysel Öğrenme Platformu ile Eğitimde Yenilik
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!