1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’dan Elektrikli Cihazlar İçin Güvenlik Uyarıları

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’dan Elektrikli Cihazlar İçin Güvenlik Uyarıları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fırat Kaçar, yaptığı açıklamalarla elektrikli ve elektronik cihazların günlük yaşamda nasıl yaygınlaştığını vurguladı. Evlerde kullanılan bu cihazların güvenli bir şekilde kullanılması için orijinal batarya kullanımı ve doğru şarj etme yöntemleri büyük önem taşımaktadır.

‘CİHAZLARI GECE ŞARJDA BIRAKMANIN TEHLİKESİ VAR’

Şarj cihazlarının doğru yerlerde konumlandırılması gerektiğine dikkat çeken Kaçar, gece boyunca cihazların şarjda bırakılmasının risklerini aktardı. İş bittikten sonra şarjın çekilmesinin en güvenilir yöntem olduğunu ifade etti. Kaçar, “Cihazlar yüzde 100 şarj aşamasına geldiklerinde akıllı sistemler batarya üretim sisteminin onu dengelediğine ve şarjı kestiğine dikkat çekiyor. Ancak, bir süre sonra şarj seviyesi yüzde 99’a düştüğünde yeniden şarj işlemi başlıyor. Aslında bu durum cihaz için zararlı değil ve yangın çıkarma ihtimalini düşürüyor. Fakat tüm olası tehlikeleri önlemek adına, işimiz bittikten sonra şarjdan çekmeyi en güvenli yol olarak görüyorum.” şeklinde konuştu.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'dan Elektrikli Cihazlar İçin Güvenlik Uyarıları

BATARYA TEKNOLOJİLERİ YENİLENDİ

Prof. Dr. Kaçar, batarya teknolojilerinin günümüzde oldukça gelişmiş olduğunu belirtti ve evlerdeki elektrik tesisatının düzenli olarak kontrol ettirilmesinin, yangın ve patlama risklerini azaltma açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Kullanılan bataryaların orijinal olmalarının gerekliliğini dile getiren Kaçar, “Yeni nesil bataryalar, özellikle lityum iyon veya polimer bataryalar, patlama riskini önemli ölçüde azaltır. Ayrıca, orijinal şarj cihazları kullanmak da büyük bir öneme sahiptir. Kesik veya hasarlı adaptörler ile şarj cihazlarının kullanılmaması önerilmektedir.” dedi.

ISINMA DURUMUNA DİKKAT: DERHAL ŞARJDAN ÇEKİN

Prof. Dr. Kaçar, hasarlı cihazların herhangi bir arıza veya anormal ısınma durumunda derhal şarjdan çekilmesi gerektiğini kaydetti. Ayrıca, elektrikli cihazların yanıcı malzemelerin yanında bulundurulmamasının da kritik bir güvenlik önlemi olduğunu belirtti. Elektrikli araç şarj istasyonlarının çevreye zarar vermediğini ifade eden Kaçar, bu istasyonlarla çalışan otomobillerin doğru ve kaliteli kablolarla şarj edilmesinin önemini vurguladı. Yanlış kablo kullanımı yangınlara yol açabileceği konusunda uyarıda bulunan Kaçar, bazı vatandaşların evlerinde kablo sarkıtarak araçlarını şarj etmeye çalıştığını, kablo uzunluğunun artmasının ısınmaya sebep olabileceğini ve bunun ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Aracın modeli ve markasına uygun şarj istasyonlarının tercih edilmesinin faydalı olacağını ifade eden Kaçar, elektrikli şarj istasyonlarının çevreye yaydığı elektrik alanının kabul edilebilir sınırlar içinde olduğunu belirtti. “Bu alanların yerleşim yerlerinin dışında olduğunu söyleyebilirim. Belki bir benzin istasyonu riskinden daha düşük bir risk taşıyor.” dedi.

Prof. Dr. Kaçar, elektrikli cihazların yazılımlarının güncellenmesinin de önemli bir güvenlik unsuru olduğunun altını çizerek, “Tüm akıllı cihazların, örneğin süpürge, araç veya cep telefonları, belirli aralıklarla yazılımlarını güncellemeleri gerekmektedir. Bu, sadece cihaz performansını artırmakla kalmaz, aynı zamanda güvenlik açısından da hayati bir unsur oluşturur.” şeklinde görüşlerini paylaştı.

Kaynak: Sözcü

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’dan Elektrikli Cihazlar İçin Güvenlik Uyarıları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!