1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Beyin Kanaması Riskine Dikkat Çeken Araştırma

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Beyin Kanaması Riskine Dikkat Çeken Araştırma

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Önemli Açıklamalar

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Önemli Açıklamalar

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doçent Doktor Hakan Çakın, mevsim geçişlerinin beyin kanaması riskini artırdığına dair önemli bulgulara ulaşan bir araştırma gerçekleştirmiştir.

Mevsimsel Geçişler ve Beyin Kanaması Riski

Özellikle erkeklerde daha sık rastlanan beyin kanamalarına dikkat çeken Doç. Dr. Çakın, bu artışın mevsim geçiş dönemlerinde belirgin bir şekilde gözlemlendiğini vurgulamaktadır. “Anevrizmatik kanamalar, beyindeki atardamarlarda meydana gelen baloncukların patlaması sonucu oluşmaktadır. Araştırmalar, özellikle sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde bu tür kanamaların oranının %10 artış gösterdiğini ortaya koymaktadır.” ifadesiyle bu durumu açıklamaktadır. Ayrıca sigaranın bu baloncukların oluşumunda önemli bir etkiye sahip olduğunu belirtmektedir.

Genetik faktörlerin de beyin kanaması riskini artırdığına dikkat çeken Çakın, hipertansiyon, sigara kullanımı ve yaşlanmanın bu süreçte etkili unsurlar olduğunu ifade etmektedir. Çocuklarda daha az görülen bu durumun, özellikle Japonya ve Finlandiya gibi ülkelerde genetik olarak çocuk yaşlarda daha sık rastlandığını, ancak Türkiye’de bu durumun daha ileri yaşlarda ortaya çıktığını belirtmektedir. “Özellikle 30 ile 50 yaş arasındaki bireylerde, hipertansiyon ve sigaranın etkisi oldukça büyüktür. Genç yaşlarda görülen vakalar ise genetik hastalıklar, at nalı böbrek gibi durumlarla ve diyalize giren hastalarla bağlantılı olabilmektedir.” diye eklemektedir.

Sigara: En Önemli Risk Faktörü

Sigaranın beyin kanaması riskini artıran en önemli faktörlerden biri olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Çakın, hastaların bu konuda daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade etmektedir. “Baş ağrısı, beyin kanamasının en önemli belirtilerinden biridir. Özellikle at nalı böbrek rahatsızlığı gibi hastalıklara sahip olan bireylerin sık sık kontrollerini yaptırması önemlidir. Ayrıca, diyalize giren hastaların ve ailesinde anevrizma öyküsü bulunan bireylerin beyin anevrizmaları açısından daha dikkatli olmaları gerekmektedir.” diyen Çakın, erken teşhisin kanama gerçekleşmeden müdahale imkanı sunduğunu ve hastalıkların daha kolay tedavi edilmesine olanak sağladığını belirtmektedir.

Son olarak, sigaradan uzak durmanın hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Çakın, “Sigara, daha önce anevrizma ameliyatı geçirmiş ya da geçirmemiş bireylerde tek başına beyin kanamasına sebep olabilecek en önemli risk faktörlerinden biridir.” diyerek sözlerini tamamlamıştır.

Kaynak: Sözcü

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Beyin Kanaması Riskine Dikkat Çeken Araştırma
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!