1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Starbucks’ın Küresel Satışları Üç Çeyrek Üst Üste Düşüş Gösterdi

Starbucks’ın Küresel Satışları Üç Çeyrek Üst Üste Düşüş Gösterdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Starbucks’ın Küresel Satışlarında Üç Çeyrek Üst Üste Düşüş

ABD merkezli kahve devi Starbucks, 2023 yılının temmuz-eylül döneminde küresel satışlarının yüzde 7 oranında azaldığını duyurdu. Bu, şirketin üst üste üç çeyrek boyunca satışlarının düşmesi anlamına geliyor. Mali takvimine göre 29 Eylül’de sona eren bu üç aylık dönemi dördüncü çeyrek olarak kabul eden Starbucks, haftaya açıklayacağı bilanço öncesinde ön finansal sonuçlarını paylaştı.

Starbucks’ın açıklamasına göre, küresel karşılaştırılabilir mağaza satışları bu dönemde yüzde 7 azalma gösterdi. Hisse başına karı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 düşerek 80 sente geriledi. Şirketin 2024 mali yılı genelindeki küresel karşılaştırılabilir mağaza satışları da yüzde 2 oranında azaldı. Bununla birlikte, Starbucks, üst düzey yönetim değişiklikleri ve mevcut ekonomik durumu göz önünde bulundurarak, 2025 mali yılına dair beklentilerini açıklamayı askıya aldığını bildirdi.

‘Verimlilik Çabaları Yetersiz Kaldı’

Starbucks’ın yaptığı açıklamada, “Tüm mali yıl boyunca beklentilerin altında kalan performans, temkinli bir tüketici ortamı, hedefli ve hızlandırılmış yatırımlarımızın müşteri davranışlarını iyileştirmemesi ve Çin’deki makroekonomik ile rekabetçi koşulların sonuçlarımızı daha da olumsuz etkilemesi gibi belirgin trafik düşüşlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.” ifadelerine yer verildi. Starbucks Mali İşler Direktörü (CFO) Rachel Ruggeri, gerçekleştirdikleri yatırımlara rağmen, trafik düşüşünün seyrini değiştiremediklerini belirtti. Verimlilik çabalarının plana uygun bir şekilde devam etmesine rağmen, trafikteki düşüşün etkisini aşmaya yetmediğini vurgulayan Ruggeri, işletmeyi yeniden canlandırmak için bir plan geliştirdiklerini ancak bunun zaman alacağını kaydetti.

İsrail Boykotu ve Olumsuz Etkiler

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle birçok şirket gibi Starbucks da protesto ve boykot kampanyalarıyla karşı karşıya kaldı. Bu durum, Starbucks’ın finansal sonuçlarını son üç çeyrekte olumsuz yönde etkilemişti. Örneğin, geçen yıl ekim-aralık döneminde, Orta Doğu’daki mağazaların satışlarındaki olumsuz etkiler nedeniyle yıllık satış tahminini aşağıya çekmek zorunda kalmıştı. Şirketin geliri, ocak-mart döneminde yüzde 2 azalmış ve küresel satışları, 2020 yılının sonundan bu yana ilk kez yüzde 4 oranında düşüş göstermişti. Ayrıca, nisan-haziran döneminde de küresel satışlarının yüzde 3 gerilediği bildirilmişti.

Kaynak: Sözcü

Starbucks’ın Küresel Satışları Üç Çeyrek Üst Üste Düşüş Gösterdi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!