1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İTO Başkanı Şekib Avdagiç’ten Schengen Vizesi Eleştirisi

İTO Başkanı Şekib Avdagiç’ten Schengen Vizesi Eleştirisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İTO Başkanı’ndan Schengen Vizesi Eleştirisi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, iş dünyasının Schengen vizesiyle ilgili yaşadığı sorunları gündeme getirerek, Avrupa Birliği (AB) yetkililerini eleştirdi. Avdagiç, “Avrupalı diplomatlara diyoruz ki, makine talep eden iş adamımızın ülkelerinize gelmesine fırsat vermiyorsunuz. Ardından, Çin’den makine alıyorlar diye şikayet ediyorsunuz. Bu durum, hem kendinize hem de iş dünyasına zarar veriyor,” şeklinde konuştu.

Avdagiç, İTO’nun 346 firma ile katıldığı SIAL Paris Gıda Fuarı’nda basın mensuplarının vize sorununa ilişkin sorularını yanıtladı. Bu konunun, devletler arasında ele alınarak çözülebileceğini belirten Avdagiç, “İTO olarak iş dünyası penceresinden görüşlerimizi üst düzey AB yetkilileri ile düzenli olarak paylaşıyoruz. Umut ediyoruz ki, makul bir süre içinde vize konusunda olumlu gelişmeler yaşanır,” dedi.

AB Yetkilileriyle Görüşmeler

Avdagiç, AB’nin üst düzey yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde artık bazı ezberlenmiş yaklaşımlar gördüklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

  • “Öncelikle, vize başvurularının çok arttığını ve bu duruma yetişemediklerini belirtiyorlar.”
  • “İkinci olarak, vize verdikleri kişiler arasında geri dönmeyenlerin sayısının önemli ölçüde arttığını öne sürüyorlar.”

Avdagiç, her iki iddianın da gerçeği yansıtmadığını kendilerine ilettiklerini söyleyerek, “Başvuranlara 1 hafta, 1 ay, 3 ay, 6 ay gibi kısa süreli vize verdikleri için, bu kişiler tekrar müracaat etmek zorunda kalıyor. Aslında başvuru sayısında bir artış yok; burada bir mükerrerlik söz konusu,” ifadelerini kullandı.

Kısa Vize Uygulamasına Tepki

Avdagiç, AB’nin vize sorununu mülteci meselesi ile ilişkilendirmesinin çelişkili ve teknik olarak geçerliliği olmayan bir tutum olduğunu vurgulayarak, “Eğer, ‘Geliyor, mülteci olarak kalıyor’ iddiasında bulunuyorsanız, o kişiye 1 haftalık veya 10 yıllık vize vermeniz neyi değiştiriyor? Kısa süreli vize verdiğinizde, o kişinin ülkede kalma kararı değişmeyecek. Bu durumun teknik bir karşılığı yok,” şeklinde konuştu.

Vize konusundaki makro resmi paylaştıklarını belirten Avdagiç, İTO’yu doğrudan etkileyen bölümün ağırlıklı olarak dış ticaret tarafı olduğunu dile getirdi. AB’nin hem Çin’in ticari baskılarından şikayet ettiğini hem de tedarik sorununu çözebileceği Türkiye’deki iş insanlarına kısa süreli vize vermek ya da hiç vize vermemek için çeşitli bahaneler ürettiğini kaydeden Avdagiç, “Avrupalı diplomatlara diyoruz ki, makine talep eden iş adamımızın ülkelerinize gelmesine fırsat vermiyorsunuz. Sonra, Çin makinesi alıyorlar diye şikayet ediyorsunuz. Kendinize zarar veriyorsunuz,” dedi.

Kaynak: Sözcü

İTO Başkanı Şekib Avdagiç’ten Schengen Vizesi Eleştirisi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!