1. Haberler
  2. Dünya
  3. İran’da Sahte İçki Satışı ve İdam Cezaları

İran’da Sahte İçki Satışı ve İdam Cezaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran’ın Elborz eyaletine bağlı Kereç kentinde, sahte içki sattığı iddia edilen dört kişi, asılarak idam cezasına çarptırıldı. Ülkede alkol satışına yönelik uygulanan katı yasalar nedeniyle, birçok insan kaçak alkol satışı yapmakta, bu da trajik sonuçlara yol açmaktadır. İran’da alkol satışı suçlarının en hafif cezası, genellikle meydanda kırbaçlanma şeklinde uygulanırken, daha ciddi suçlar için idam cezası gündeme gelmektedir. Kaçak içki satıcıları, sıkça vinçlerden asılarak idam edilmekte ve cesetleri sokaklarda sergilenmektedir.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’nın (ISNA) bildirdiğine göre, İran’ın Yargı Erki Kurumu konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Elborz eyaletinde kaçak içki tedarik ve satışından idama mahkum edilen dört kişi sabah saatlerinde idam edildi” ifadeleri kullanıldı. Geçen yıl Haziran ayında, sahte içkiden dolayı 17 kişinin hayatını kaybettiği ve 191 kişinin zehirlendiği olayın ardından, 11 kişi tutuklanmış ve bunlardan 4’ü idam cezasına çarptırılmıştı.

İran’ın Alkol ile İmtihanı

İran’daki sıkı alkol yasakları, birçok insanı sahte alkol üretimine ve tüketimine yönlendirmektedir. Bu sahte içkilerin çoğu, insan sağlığı için son derece tehlikeli olan metil alkol ile etil alkolün karıştırılması ve ardından tatlandırıcılarla çalkalanmasıyla elde edilmektedir. ABD’de yaşayan İranlı doktor ve araştırmacı Muhammed Kazım Attari, bu konuda daha önce DW haber ajansına bilgi vermişti. Attari, “Son yıllarda metil alkol içerek zehirlenen kişilerin sayısında yüzde 20 ila 30 oranında bir artış görüyoruz” dedi.

Attari, “Bu dönemde, İran’ın şehirlerinde alkol zehirlenmesinin yaygın olması nedeniyle, bu durumun kasıtlı olduğu ya da yerel bir üreticinin üretim sırasında içkilere yabancı madde eklemesi sebebiyle meydana geldiğine dair şüpheler bulunuyor” şeklinde eklemede bulundu. İran’da, kaçak yollarla elde edilen metil alkollü içkiler halk için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Ancak, buna rağmen kaçak alkol pazarı İran’da hala büyük bir rağbet görmekte, birçok kişi bu yasaklı içkilere ulaşmak için risk almaktadır.

Kaynak: Sözcü

İran’da Sahte İçki Satışı ve İdam Cezaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!