1. Haberler
  2. Dünya
  3. İsrail’in Lübnan’daki Saldırıları ve Son Gelişmeler

İsrail’in Lübnan’daki Saldırıları ve Son Gelişmeler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail’in Lübnan’daki Saldırıları Tırmanıyor

İsrail'in Lübnan'daki Saldırıları Tırmanıyor

İsrail’in Lübnan’daki Hizbullah’a yönelik saldırılarında gerginlik giderek artmakta. Salı günü gerçekleştirilen hava saldırıları, başkent Beyrut’u hedef almayı sürdürdü; bu saldırılardan biri, bir apartmanı yerle bir eden yaklaşık bir tonluk, yani 2 bin librelik bir bombayla gerçekleştirildi. Bir dizi görüntü, bombanın şehrin Ghobeiry semtindeki çok katlı binaya inişini ve onu hızla moloza dönüştürüşünü gözler önüne serdi. Saniyede 30 kare hızında çekim yapan bir fotoğraf makinesi ile kaydedilen anlarda, patlamanın yarattığı yıkım ve şiddet tüm gerçekliğiyle gözler önünde serildi. En az 5 kişinin yaralandığı bu korkunç patlama, çevredeki halkı paniğe sevk etti. İsrail, saldırının hedefi olan binanın Hizbullah’a ait tesisler barındırdığını iddia ederken, çevre sakinlerine sadece 40 dakika önce uyarı yapıldığı belirtildi. Bu saldırı, Lübnan’ın en büyük kamu hastanesine yakın bir noktayı hedef alan ölümcül hava saldırısından sadece bir gün sonra gerçekleşti.

BOMBA KRATERİ OLUŞTU

Önceki gece gerçekleştirilen hava saldırısı sonrası oluşan bomba kraterinden hala dumanlar yükselirken, görüntülerde enkazda kurtarma çalışmalarına katılan görevlilerin bağrışmaları duyulabiliyor. Beton ve molozları temizlemeye çalışan ekskavatör operatörleri ve balyozlarıyla çalışan kurtarma ekipleri şok içinde kalmış durumda. Lübnan Sivil Savunma Kurtarma ekipleri, temizlenen enkazda aniden bir delik bulmuş ve başlarını o delikten içeri sokmuştu. Tıpkı depremler sonrası kurtarma operasyonlarında sıkça rastladığımız anların yaşandığı bu süreçte, görevliler herkesten sessiz olmalarını istemişti. Enkazın altından gelen bir telefon sesi ise herkesi gözyaşlarına boğdu.

The Times gazetesine göre, binada çok sayıda insan yaşıyordu. Lübnanlılar, Suriyeliler, Sudanlılar…

SALDIRILARDAN EN ÇOK ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR

Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın Salı günü açıkladığı güncellenmiş ölü sayısına göre, Pazartesi gecesi meydana gelen patlamada en az 18 kişi hayatını kaybetti; yaşamını yitirenlerin dördü çocuk. Ayrıca, çok sayıda yaralı var. Bölge sakinlerinden bir kısmı, İsrail’in saldırılarından kaçmak için Güney Lübnan’dan göç etmek zorunda kaldı. Ghobeiry patlamasından yalnızca bir kilometre uzaklıkta, IDF, Hizbullah’ın İsrail hava saldırısında öldürülen Hasan Nasrallah tarafından kullanılan eski bir sığınakta milyonlarca dolar değerinde altın ve nakit sakladığını iddia etti.

SIĞINAK NEREDE?

İsrail askeri sözcüsü Tümamiral Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında, “Sığınak nerede?” sorusuna, “Beyrut’un kalbindeki El Sahel Hastanesi’nin hemen altında” diye yanıt verdi. IDF, asansörle erişilebilen yatakhaneleri bulunan yeraltı kompleksini ayrıntılı bir video animasyonu ile gösterdi. Ancak bu iddialar hastane personeli tarafından reddedildi ve dünya medyasının istedikleri gibi araştırma yapabilmeleri için binanın kapıları açıldı. Bodrum kattaki bir ameliyathanede denetim şefi olan 56 yaşındaki Halimah El Annan, İsrail’in iddialarının saçmalık olduğunu ifade etti. Alt katta yalnızca morglar, jeneratörler ve oksijen tankları olduğunu gösterdi.

1550 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırıları 23 Eylül’den bu yana giderek artış göstermekte. Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 1550’den fazla kişi hayatını kaybetti. Ancak son saldırı, militanların kuzey İsrail’e fırlattığı ve en az beş kişinin yaralanmasına neden olan roket saldırılarını durdurmadı. Lübnan’ın kriz bakanı, Perşembe günü Paris’te düzenlenecek olan Lübnan’a destek konferansı öncesinde yaptığı açıklamada, İsrail saldırıları sonucu yerinden edilen bir milyondan fazla insana yardım etmek için ayda 250 milyon dolara ihtiyaç duyacaklarını belirtti.

Kaynak: Sözcü

İsrail’in Lübnan'daki Saldırıları ve Son Gelişmeler

İsrail’in Lübnan’daki Saldırıları ve Son Gelişmeler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!