1. Haberler
  2. Dünya
  3. Putin ve Erdoğan BRICS Zirvesi’nde Görüştü

Putin ve Erdoğan BRICS Zirvesi’nde Görüştü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Putin ve Erdoğan BRICS Zirvesi’nde Bir Araya Geldi

Putin ve Erdoğan BRICS Zirvesi'nde Bir Araya Geldi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi çerçevesinde önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeden önce bir konuşma yapan Putin, Türkiye’nin BRICS ile işbirliği konusunda gösterdiği ilgiyi vurguladı. “Avrasya Kıtası’nın doğusu ile batısını birbirine bağlayan ülkenizin otoritesi ve özel jeopolitik rolü göz önüne alındığında burada önemli fırsatlar görüyoruz.” şeklinde ifadelerde bulundu.

Putin, Rusya ve Türkiye’nin iyi komşuluk ilişkileri ve yapıcı işbirliği içinde olduklarını belirterek, bu ilişkilerin birçok alandaki uzun yıllara dayanan ortaklık tecrübesine dayandığını dile getirdi. Bugünkü toplantıda, ticaret ve teknoloji alanındaki işbirliğinin etkinliğini artırma konusunu istişare edeceklerini ifade eden Putin, iki ülke arasındaki hızlı ilerlemeye dikkat çekti.

İki Ülke Ticaret Hacmi 55,4 Milyar Dolara Ulaştı

Putin, geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin 55,4 milyar dolara ulaştığını belirterek, “Bu yılın ocak-ağustos döneminde de bu göstergenin yüzde 6,2 artış gösterdiğini görmekteyiz.” dedi. Ayrıca, Rus şirketlerinin Türkiye’nin metalürji ve otomotiv imalat sektörlerinde önemli projeler gerçekleştirdiğini vurguladı. Rusya’nın, Türkiye’nin doğal gaz alanındaki güvenilir bir tedarikçi olmaya devam ettiğini belirten Putin, “TürkAkım ve Mavi Akım boru hatları üzerinden 20,5 milyar metreküp doğal gaz ihraç ettik.” açıklamasında bulundu.

Putin, “Uluslararası doğal gaz merkezi kurulmasına yönelik girişimimizin uygulanmasıyla ilgili hazırlıklar devam ediyor. Bunun, daha dengeli fiyatlandırma mekanizmaları aracılığıyla bölgesel enerji güvenliğini önemli ölçüde güçlendireceğinden eminim.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’yi Ziyaret Edenler Arasında Ruslar İlk Sırada

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ndeki (NGS) çalışmaların dört ünitede birden devam ettiğini aktaran Putin, “Sayın Cumhurbaşkanı, sizin de belirttiğiniz gibi, önümüzdeki yıl santralin Türkiye Cumhuriyeti elektrik şebekesine elektrik vermeye başlamasını bekliyoruz.” dedi. Ayrıca, turizm alanında da geçen yıl 6,3 milyon Rus vatandaşının Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirterek, bu sayının sektördeki önemli bir başarı olduğunu ifade etti.

İki ülkenin doğal afetler konusundaki işbirliğine de değinen Putin, “Geçen yıl Rus uçakları, Türkiye’deki yangın söndürme çalışmalarına katıldı.” şeklinde bilgiler verdi.

Orta Doğu ve Ukrayna Gündemde

Uluslararası gelişmelerin de gündeme geleceğini belirten Putin, “Bu etkinliğe katılımınız, Türkiye’nin modern dünyanın acil sorunlarını çözmedeki önemli rolünü yansıtacaktır.” dedi. Şu anda en acil konunun Orta Doğu’daki durumu olduğunu vurgulayan Putin, “Rusya ve Türkiye’nin bu konudaki ilkeli pozisyonları birbirine çok yakındır. Arap-İsrail çatışmasının kalıcı bir siyasi ve diplomatik çözümünü yalnızca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan genel olarak kabul görmüş iki devletli formül temelinde görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde Suriye’deki barış sürecinin yanı sıra Ukrayna’daki durumu da ele alacaklarını ifade etti. TUSAŞ’a yönelik terör saldırısını kınayan Putin, “Ancak çalışmaya başlamadan önce, terör saldırısıyla ilgili taziye dileklerimi iletmek istiyorum. Bu konuda ne hissettiğimizi biliyorsunuz, bu tür her türlü manifestoyu, motivasyonları ne olursa olsun kınıyoruz.” dedi.

Erdoğan-Putin Görüşmesi

BRICS Zirvesi’nin düzenlendiği Kazan EXPO’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesi yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de hazır bulundu.

Kaynak: Sözcü

Putin ve Erdoğan BRICS Zirvesi’nde Görüştü
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!