1. Haberler
  2. Gündem
  3. 40 Yıllık Terör Mücadelesinin Bilançosu

40 Yıllık Terör Mücadelesinin Bilançosu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tam 40 yıl önce, 15 Temmuz 1984 tarihinde Siirt’in Eruh ve Hakkâri’nin Şemdinli ilçelerinde PKK terör örgütünün gerçekleştirdiği ilk eylemde, Jandarma Onbaşı Süleyman Aydın, vatan toprakları için canını feda eden ilk şehit oldu. Bu tarihten bu yana geçen süreçte, yaklaşık 80 bin terör olayı yaşandı. 6 BİN 400 ASKER, 600 POLİS ve 33 er, kurşuna dizilerek şehit oldu. Dağlıca, Alan, Başbağlar, Yavi ve Güvenpark katliamları gibi acı olaylar yaşandı; askeri genel Bahtiyar Aydın da bu süreçte şehit düştü. Nice ocaklara ateş düştü; analar, babalar, “Vatan sağolsun” diyerek acılarını yüreğine gömdü. Ancak şimdi, 14 bin 900 asker, polis, korucu ile 7 bin masum vatandaşı şehit eden PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın cezaevinden çıkarılarak, Gazi Meclis’te ve milletin kürsüsünde konuşması planlanıyor. Yüzyıllık Cumhuriyetimizin 40 yılını maddi ve manevi olarak çalan PKK’nın lideri adeta ödüllendiriliyor.

47 BİN PKK’LI ÖLDÜRÜLDÜ

40 yıl içinde toprağa düşen şehitlerimizin 6 bin 400’ü Türk Silahlı Kuvvetleri mensubudur. Bu kahramanlar arasında her rütbeden asker bulunmaktadır. Ayrıca, köy korucularından 1500’ü ve polislerden de 600’ü şehitlik mertebesine yükselmiştir. 22 bin asker, polis ve korucu, PKK terörü ile mücadele ederken yaralanmış, sakat kalanlar ve kolunu bacağını kaybedenler olmuştur. PKK terörünün kurbanı olanlar arasında yaklaşık 7 bin sivil vatandaş da bulunmaktadır; bunlar arasında öğretmenler ve doktorlar yer almaktadır. Ayrıca, 12 bin sivil de yaralanmıştır. Güvenlik güçleri, 40 yıllık mücadele süresince yaklaşık 47 bin PKK’lıyı etkisiz hale getirmiştir. 7 bin PKK’lı yaralı olarak ele geçirilmiş, 13 bin terörist ise yakalanmış veya teslim olmuştur. 1973 yılında Ankara’da “Apocular” adıyla ortaya çıkan ve Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde PKK adını alan terör örgütü, hala sıfırlanmış değildir. Kandil’den aldığı talimatlarla eskisi kadar etkili olmasa da saldırılarına devam etmektedir. 40 yıllık terör mücadelesinin ekonomimize maliyeti ise trilyon dolarlarla ifade edilmektedir.

Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, 1993 yılında teröristler tarafından şehit edilmiştir.

40 YILLIK KANLI BİLANÇO

40 Yıllık Terör Mücadelesinin Bilançosu

  • PKK eylemleri 15-17 Ağustos 1984’te Siirt’in Eruh ve Hakkâri’nin Şemdinli ilçelerinde bombalı saldırılarla başladı. Jandarma Onbaşı Süleyman Aydın, bu saldırı sırasında şehit oldu; Jandarma Astsubay Çavuş Memiş Arıbaş ise 5 gün sonra hastanede hayatını kaybetti.
  • Siirt’in Baykan ilçesine bağlı Derince köyünde, 21 Ekim 1993 gecesi PKK’lı teröristler, okul bahçesinde biri 3 yaşında 13’ü çocuk 22 kişiyi kurşuna dizdi. Öcalan, bu katliamın ardından “bebek katili” olarak hafızalara kazındı.
  • Akçakale ilçesindeki bir saldırıda, 9 aylık Muhammed Omar hayatını kaybetti.
  • Tunceli’nin Ovacık ilçesinde, 15 Temmuz 2019’da araziye yerleştirilen patlayıcının infilak etmesi sonucu Ayaz (8) ve kardeşi Nupelda Güloğlu (4) öldü.
  • 1 Ekim 1992’de Bitlis’in Cevizdalı köyünü basan PKK, 8’i çocuk 30 kişiyi katletti.
  • 11 Ağustos 2017’de Trabzon’un Maçka ilçesinde, evden erzak çalan teröristlerin yerini güvenlik güçlerine gösteren 16 yaşındaki Eren Bülbül, PKK tarafından şehit edildi.
  • 9 Kasım 1992’de Diyarbakır’ın Hani ilçesinde PKK’lı teröristler, evleri basarak insanları kurşuna dizdi; saldırıda 4’ü çocuk, 4’ü kadın 12 kişi yaşamını yitirdi.
  • 18 Temmuz 1993’te Van’ın Bahçesaray ilçesindeki Sündüz Yaylası’na düzenlenen baskında 14’ü çocuk 24 kişi katledildi.
  • 21 Ocak 1994’te Mardin’in Savur ilçesine bağlı Ormancık ve Akyürek köylerine saldıran teröristler, 11’i çocuk 21 kişiyi öldürdü.
  • Diyarbakır’da, 3 Ocak 2008’de askeri servis aracının geçişi sırasında bir dershane önünde bomba yüklü aracın patlatılması sonucu 6’sı öğrenci 7 kişi yaşamını yitirdi.
  • İstanbul Güngören’de 2008’de yapılan bir saldırıda, 17 kişi hayatını kaybetti.
  • Müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın, terör örgütü PKK mensuplarınca 9 Haziran 2017’de 22 yaşında Batman’ın Kozluk ilçesinde şehit edildi.
  • Sınıf öğretmeni 23 yaşındaki Necmettin Yılmaz, 16 Haziran 2017’de Tunceli’de teröristlerce kaçırıldıktan sonra şehit düştü.
  • İstanbul’un Bağcılar ilçesinde, 8 Kasım 2009’da belediye otobüsüne terör örgütü mensuplarınca molotofkokteyli atıldı; 17 yaşındaki lise son sınıf öğrencisi Serap Eser, alevler arasında kalarak hayatını kaybetti.
  • Kızılay Güvenpark yakınlarında, 13 Mart 2016’da PKK’lı teröristlerce düzenlenen ve 36 kişinin ölümüne neden olan saldırıda yaralanan 6 aylık hamile Songül Yılmaz’ın karnındaki bebek, terör saldırılarının en küçük kurbanı oldu.

Kaynak: Sözcü

40 Yıllık Terör Mücadelesinin Bilançosu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!