1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’ın Emeklilik Üzerine Tartışmalı Açıklamaları

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’ın Emeklilik Üzerine Tartışmalı Açıklamaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın Açıklamaları Tepki Çekti

Katıldığı bir televizyon programında halka “Nefes alıyorken çalışın” çağrısında bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yaptığı açıklamalarla büyük bir tartışma yarattı. Işıkhan, “Türkiye’de sadece 12 bin 500 TL alan emekliler yok, daha yüksek maaş alanlar da var. Bu doğru değil, 60-70 bin TL alanlar da var” sözleriyle açlık sınırında yaşayan emeklilerin tepkisini topladı.

Çalışma Bakanı’nın Bilgisi Yetersiz mi?

Çalışma hayatı ve emeklilik uzmanı Özgür Erdursun, dunya.com‘daki köşesinde Bakan Işıkhan’ın açıklamalarını eleştirerek, “Sayın Bakan’ın açıklamalarını bir sosyal güvenlik uzmanı olarak izledim, yaptığı açıklamalar ile Çalışma Bakanı’nın bu konulara hâkim olmadığını gördüm” değerlendirmesini yaptı.

Emeklilik ve Aylık Artışı Üzerine Gerçekler

“Geç emekli olun, maaş artar” söyleminin de gerçekçi olmadığını belirten Erdursun, emeklilik hesaplamalarıyla ilgili şu önemli noktaları vurguladı:

  • Örnek: 2024 Ocak ayında emekli aylığı 25 bin TL olan bir sigortalı, brüt 150 bin TL olan tavan ücretle çalışırsa, aylık bazda emekli aylığı 450 TL artar. Bu kişinin emekli aylığı 2024 Haziran ayında 27 bin 700 TL, 1 Temmuz’da ise yüzde 24.73 enflasyon farkıyla 34 bin 550 TL olur.
  • Bu kişi 2024 Aralık ayı sonuna kadar çalışmaya devam ederse, her ay 450 TL emekli aylığı artışı alır. 31.12.2024’de emekli aylığı 37 bin 250 TL olur. Ancak, 2024’de emekli olmazsa, 2025 Ocak ayında sistemde emekli aylığını 29 bin 985 TL olarak görecektir. Bu hesaplamada, ortalama 2025 Ocak ayında verilecek yüzde 15 enflasyon farkı da dikkate alınmıştır.

Yüksek Ücretle Çalışanların Durumu

  • Yüksek brüt ücretlerle çalışanların, aylık bazda emekli aylıkları az da olsa artar; ancak enflasyonun düşme eğiliminde olduğu bir dönemde bu kişilerin alım gücü zarar görebilir.
  • 2024’de emekli olursa 42 bin 835 TL emekli aylığı alacak olan bir kişi, emekli olmazsa 2025’de sistemde emekli olduğunda alacağı emekli aylığını 29 bin 985 TL olarak görecektir. Dolayısıyla, Çalışma Bakanı’nın ‘emekli olmayın, daha çok çalışın, emekli aylığınızı arttırırsınız’ söylemi gerçeklerle örtüşmüyor.

Kaynak: Sözcü

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’ın Emeklilik Üzerine Tartışmalı Açıklamaları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!