1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Juul Şirketine 440 Milyon Dolar Tazminat Kararı

Juul Şirketine 440 Milyon Dolar Tazminat Kararı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’de bir mahkeme, kullanıcıları nikotin bağımlılığına sürüklediği gerekçesiyle elektronik sigara üreticisi Juul’un 440 milyon dolar tazminat ödemesine hükmetti. Geçen ay açıklanan bu kararın ardından Juul, mahkemece belirlenen mağdurlara tazminat ödemelerine başladı. Washington eyaletinde yaşayan 55 yaşındaki Howard Feinstein, şirkete karşı açılan davaya katıldığında pek bir beklenti içinde olmadığını belirtiyor. Ancak, bankasına yatırılan 3 bin dolardan fazla tazminat ödemesi onu şaşkına çevirdi. Feinstein, “Başlangıçta bu durumun sahte olduğunu düşündüm” diyerek hissettiği şaşkınlığı dile getirdi.

Feinstein, bu hafta aldığı ödeme, bu yıl başlarında sonuçlanan 300 milyon dolarlık bir mahkeme kararı sonucunda 800 binden fazla kişiye yapılan ödemelerden yalnızca biriydi.

Ödemeler 15 Dolar ile 10 Bin Dolar Arasında Değişiyor

Dena Sharp, San Francisco merkezli hukuk firması Girard & Sharp’ın önde gelen avukatlarından biri olarak, ödemelerin 15 dolardan 10 bin dolara kadar değiştiğini ve ortalama ödemenin 240 dolar civarında olduğunu ifade etti. Juul ve tütün devi Altria’nın da dahil olduğu bu anlaşmanın ardından, ödemelerin bir kısmı çeklerle gönderilirken, elektronik ödemeler bu hafta başında yapılmaya başlandı. Sharp, “Taleplerin işlenmesi için bize biraz zaman tanıyın,” diyerek, birkaç gün içinde daha fazla ödemenin gerçekleştireceğini duyurdu.

14 Milyondan Fazla Başvurunun Sadece 842 Bini Onaylandı

Mahkemeye yapılan 14 milyon başvurudan sadece 842 bini resmi olarak doğrulandı. Mahkeme, başvuruları titizlikle inceleyerek mükerrer talepleri, dolandırıcılık belirtilerini ve satın alma kanıtlarını araştırdı. Sharp, ödeme alanların yaklaşık dörtte birinin doğrudan Juul’dan ürün satın aldığını ve bu nedenle uygunluklarının daha kolay doğrulandığını ekledi. Dava, Juul müşterilerinin ürünlerin bağımlılık yapıcı etkisi ve güvenliği hakkında doğru bilgi verilmiş olsaydı, daha az ödeme yapacaklarını iddia etti. Ayrıca, ürünlerin yasadışı bir şekilde gençlere pazarlandığı da öne sürüldü. Ancak mahkeme, her iki firmanın da yasaları ihlal edip etmediği konusunda kesin bir karar vermedi.

Müşteriler Ödemelerden Memnun

Pek çok kişi, Feinstein gibi, beklemedikleri miktarda ödeme almanın şaşkınlığını sosyal medyada paylaştı. Feinstein, “Para en uygun zamanda geldi, bu yüzden gerçekten minnettarım,” diyerek bu parayı kredi kartı borcunu ödemek için kullanabileceğini belirtti. Kendi hikayesini paylaşan Howard Feinstein, 16 yaşında sigara içmeye başladığını ve sigarayı bırakmak için birçok farklı yöntem denediğini, en sonunda ise elektronik sigaraya geçtiğini söyledi. Birkaç yıl boyunca sadık bir Juul kullanıcısı olan Feinstein, her üç günde bir pod tükettiğini ve şirketin düzenli olarak yaptığı sağlık ve kullanım anketlerine katıldığını ifade etti.

Kaynak: Sözcü

Juul Şirketine 440 Milyon Dolar Tazminat Kararı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!