1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İktidarın Garantili Projeleri ve Bütçe Açığı

İktidarın Garantili Projeleri ve Bütçe Açığı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İKTİDARIN GARANTİLİ PROJELERİ VE BÜTÇE AÇIĞI

İktidar, son dönemde tasarruf önlemleri almasına ve bütçede rekor düzeyde bir açık vermesine rağmen, garantili projelerdeki ödemeleri dövizle yapmaya devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, köprü ve otoyollardaki geçiş garantilerinin döviz cinsinden verildiğini ancak ödemelerin Türk Lirası (TL) olarak gerçekleştirildiğini ifade etti.

TRAJİKOMİK YANITLAR

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, bu ücretlerin TL’ye sabitlenmesi konusunda bir öneride bulundu ve Bakan Uraloğlu’nun cevabını “trajikomik” olarak nitelendirdi. Uraloğlu, garanti ödemelerinde dövizden TL’ye geçmenin mümkün olmadığını, ancak gerçekleşen garanti altı ödemelerin bütçede ‘ekonomik mali transferler’ kaleminden TL olarak yapıldığını belirtti. Bu durum, muhalefet tarafından “Bakan ha Hasan, ha kel Hasan” şeklinde yorumlandı.

Sarıgül, yaptığı açıklamada bu projelerin sözleşmelerinin akıl tutulması ile yapıldığını dile getirerek, “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in vatandaşın kredi kartına kadar her türlü verginin altında imzası var ama bu konuya sessiz kalıyor” dedi. Sarıgül, “Bakan Uraloğlu’nun verdiği yanıt trajikomik” diyerek, “Şirketlerle yapılan sözleşmeler döviz kuru üzerinden. Çünkü şirketlerin sağladığı dış kredilerin geri ödemesi döviz üzerinden yapılıyor. Şirketleri mağdur etmemek için döviz kurundan vazgeçilemiyor. Geçiş ücretlerini döviz kuru ile veren bu yüzden milyarlarca lira ödemek zorunda kalanlar, ‘Garantilerimiz döviz kuru ancak garanti altı ödemeleri Türk Lirası olarak yapıyoruz’ diyerek cevap veriyorlar. Altı yılda 493 milyar TL’lik garanti ödemesi yapılmasının önüne geçilemiyor” açıklamasında bulundu.

ÖDENEN TUTARLAR

3 yılda 678 milyar lira ödenecek GARANTİLİ projeler, kamu bütçesindeki açıkları daha da büyütmeye devam edecek. CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, önümüzdeki 3 yıl içinde yap-işlet-devret projelerine verilen garantiler nedeniyle bütçeden toplamda 678 milyar liralık (yaklaşık 15.2 milyar dolar) bir ödemenin yapılacağını kaydetti. Kamu özel işbirliği müteahhitlerine 2025 yılında 240.8 milyar lira, 2026 yılında ise 270.3 milyar lira kaynak ayrılacağı da belirtildi.

Kaynak: Sözcü

İktidarın Garantili Projeleri ve Bütçe Açığı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!