1. Haberler
  2. Dünya
  3. Ursula von der Leyen’in Batı Balkan Turu: AB Genişlemesi ve Yardım Ziyaretleri

Ursula von der Leyen’in Batı Balkan Turu: AB Genişlemesi ve Yardım Ziyaretleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ursula von der Leyen’in Batı Balkan Turu Başladı

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği (AB) genişlemesini desteklemek amacıyla Batı Balkanlar’da bir dizi ziyarete başladı. Bu tur, Euronews haberine göre, Bosna-Hersek ve Kuzey Makedonya’yı kapsayan ilk duraklarla başladı. Von der Leyen’in ziyareti, Polonya Başbakanı Donald Tusk‘ın Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile bir araya gelerek, Sırbistan’ın AB üyeliği sürecine dair görüşmeler yapmasının ardından gerçekleşti. Bu görüşmeler, ülkenin AB için taşıdığı önemi ve ekonomik iş birliği potansiyelini vurguladı.

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküpte bulunduğu süre zarfında Ursula von der Leyen, ülkenin AB’ye katılmak için gerekli olan reformların uygulanmasında kaydedilen büyük ilerlemeyi öne çıkardı. Avrupa Komisyonu Başkanı, AB’nin genişleme planlarına olan bağlılığını vurgulayarak, bu konunun Birlik için en önemli önceliklerden biri olduğunu belirtti. Kuzey Makedonya, Mart 2004’te AB üyeliği için başvurmuş ve 2005 yılında adaylık statüsü kazanmıştı. Ancak, komşu ülkeler olan Yunanistan ve Bulgaristan’ın veto hakları nedeniyle ülkenin AB yolundaki ilerlemesi duraklama noktasına gelmişti.

Von der Leyen, perşembe günü Bosna-Hersek’in orta kesiminde yer alan Donja Jablanica köyünü de ziyaret etti. Bu köy, yaşanan sel felaketi sonucunda büyük bir yıkıma uğramış, 27 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Birçok AB üyesi ülke, bu felakette yardım için sivil koruma mekanizması aracılığıyla ekipler göndermiştir. Von der Leyen, burada yaptığı açıklamada, “Avrupa sizin yanınızda ve biz sadece kısa vadede değil, aynı zamanda orta ve uzun vadede de size yardım etmek için buradayız. Öncelikle yardım etmek, ardından ise felaketten sonra yeniden inşa ve imar sürecinde destek sağlamak amacıyla buradayız” ifadelerini kullandı.

Ursula von der Leyen’in Batı Balkan Turu: AB Genişlemesi ve Yardım Ziyaretleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!