1. Haberler
  2. Gündem
  3. TCMB Ekim Ayı İstatistikleri: Reel Kesim Güven Endeksi Artış Gösterdi

TCMB Ekim Ayı İstatistikleri: Reel Kesim Güven Endeksi Artış Gösterdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Ekim Ayı İstatistikleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekim ayına dair İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni açıkladı. Ekim ayında endeks, 100,9 seviyesine yükselerek önemli bir artış gösterdi. İktisadi Yönelim Anketi’nin sonuçları, imalat sanayisinde faaliyet gösteren toplam 1785 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılmasıyla elde edildi.

Reel Kesim Güven Endeksi’nde Artış

Buna göre, Ekim ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 2,1 puanlık bir artışla 100,9 seviyesine ulaştı. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise 3 puan yükselerek 102,2 seviyesine geldi. Endeksi oluşturan anket sorularının yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki üretim hacmi, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki toplam istihdam ile ilgili değerlendirmeler endeksi artırırken, mevcut mamul mal stoku ile ilgili değerlendirmeler endeksi düşürücü yönde etkide bulundu.

  • Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıflarken, üretim hacminde azalış bildirenler lehine olan seyir ise artış bildirenler lehine döndü.
  • Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu değerlendirmeleri bir önceki aya göre zayıfladı, mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmeler ise güçlendi.
  • Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyir geçen aya göre güçlenirken, ihracat sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyir zayıfladı.
  • Gelecek 12 ay içindeki sabit sermaye yatırım harcamasında artış yönlü beklentiler güçlenirken, gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentiler ise zayıfladı.

Üretici Fiyat Endeksi Beklentileri

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artış bekleyenler lehine olan seyir zayıflarken, son üç ayda artış bildirenler lehine olan seyir güçlendi. Gelecek üç aydaki satış fiyatlarına ilişkin artış yönlü beklentilerin de güçlendiği gözlemlendi. Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi, bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak yüzde 47,4 seviyesinde gerçekleşti.

Ekim ayında ankete katılan iş yerlerinin %51,9’u üretimlerini kısıtlayan herhangi bir faktör bulunmadığını belirtirken, %14,8’i talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu ifade etti. Bunu sırasıyla iş gücü yetersizliği, ham madde-ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar ve diğer faktörler takip etti.

İçinde bulunulan sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, geçen aya kıyasla daha kötümser olduğunu belirtenlerin lehine olan seyir ise zayıfladı.

Kaynak: Sözcü

TCMB Ekim Ayı İstatistikleri: Reel Kesim Güven Endeksi Artış Gösterdi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!