1. Haberler
  2. Gündem
  3. DİAYDER Davasında 16 Sanığa Hapis Cezası, 6 Kişi Beraat Etti

DİAYDER Davasında 16 Sanığa Hapis Cezası, 6 Kişi Beraat Etti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

PKK ile İlgili DİAYDER Davası Sonuçlandı

Terör örgütü PKK ile bağlantılı olduğu iddia edilen Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne (DİAYDER) yönelik yürütülen geniş çaplı bir soruşturma sonucunda açılan davada, 23 sanık yargılandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya, bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. Duruşma sırasında, sanık avukatları müvekkillerinin suçsuz olduğunu savunarak beraat taleplerinde bulundular.

Mahkeme başkanı, duruşmanın seyrini belirterek sanıklara son sözlerini sordu. Söz alan tutuksuz sanıklar, beraat etmelerini talep ettiler.

16 Sanığa Hapis Cezası

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanıklardan Ekrem Baran, Rıza Oğur ve Mehmet Emin Aslan’ı “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 7 yıl 6’şar ay hapis cezasına mahkum etti. Ayrıca, Ali Fuat Hatip, Aydın Ayhan, Fahrettin Ülgün, Hafit Tunç, İbrahim Şek, Nasri Tonğuç, Nezir Erdemci, Nur Mehmet Işık ve Mehmet Şimşek gibi sanıklara da aynı suçtan 6 yıl 3’er ay hapis cezası verildi.

Mahkeme, sanıklar Sefa Mehmetoğlu ve Mehmet İnan’ın eylemlerinin “silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçu kapsamında olduğunu değerlendirerek, her birine 2 yıl 1’er ay hapis cezası verdi. Bununla birlikte, Fevzi Barış ve Lütfi Büyükefe de aynı suçtan 2 yıl 1’er ay hapis cezasına çarptırıldı.

6 Kişi Beraat Etti

Mahkeme heyeti, sanıklar Halil Bulut ve Hasan Karahan’ın “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan beraatlerine, İbrahim Yalın, Abdulhadi Öztekin, Ali Demir ve Mehmet Nas’ın da “örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan beraatlerine karar verdi. Bu karar, her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği gerekçesiyle alındı.

Ayrıca, sanık Enver Karabey’in 13 Haziran’da hayatını kaybetmesi nedeniyle “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan açılan davanın düşürülmesine karar verildi.

İddianamede Neler Vardı?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan 335 sayfalık iddianamede, İstanbul Şirinevler’de faaliyet gösteren DİAYDER’in, terör örgütü KCK sözleşmesinde “Azınlıklar ve İnanç Grupları Komitesi” adı altında örgütlendiği ve terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın yönlendirmeleriyle alternatif sözde “Kürt Diyanet İşleri” olarak kurulduğu iddia edilmiştir.

İddianamede, derneğin, örgütün kırsal alanında faaliyet yürüten veya eylemler sırasında etkisiz hale getirilen kişilerin ailelerine destek sağlamak amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarından elde edilen yardım kartlarının sistematik bir şekilde dağıtıldığı belirtilmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından derneğe tahsis edilen market yardım kartlarının, örgüt sempatizanları tarafından ailelere ulaştırıldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, 23 sanığın “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etme” ve “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlarından 3.5 ile 15 yıl arasında çeşitli hapis cezaları ile cezalandırılması talep edilmiştir.

DİAYDER Davasında 16 Sanığa Hapis Cezası, 6 Kişi Beraat Etti
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!