1. Haberler
  2. Medya
  3. 12. Boğaziçi Film Festivali Ödül Töreni Sonuçları

12. Boğaziçi Film Festivali Ödül Töreni Sonuçları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

12. Boğaziçi Film Festivali Ödül Töreni Gerçekleşti

12. Boğaziçi Film Festivali Ödül Töreni Gerçekleşti

12. Boğaziçi Film Festivali, ödüllerini sahiplerine sundu. Ulusal Yarışma’da En İyi Film ödülünü Mukadderat kazanırken, Döngü filmiyle Erkan Tahhuşoğlu, En İyi Yönetmen ödülüne layık görüldü. Uluslararası Yarışma’da ise üç ödül alarak dikkat çeken Shambhala, festivalin yıldızı oldu. Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen etkinlik, Atlas 1948 Sineması’nda gerçekleştirilen muhteşem bir ödül töreniyle sona erdi. Gecenin sunuculuğunu üstlenen Merve Aydın, izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı.

Ödül töreninde, Nadim Güç’ün yönettiği Mukadderat, En İyi Film ödülünü alırken, Döngü ile Erkan Tahhuşoğlu, En İyi Yönetmen ödülünün sahibi oldu. Belkıs Bayrak’ın yönetmenliğini üstlendiği Gülizar, hem En İyi Senaryo hem de Film Yapımcıları Birliği (FİYAB) En İyi Yapımcı ödüllerini elde etti. Hatice Aslan, Derun filmindeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanırken, Ali Seçkiner Alıcı da Köpekle Kurt Arasında filmindeki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görüldü. Vedat Oyan, Kayıtsız filmiyle En İyi Görüntü Yönetmeni ödülünü alırken, Savrulan Zaman filmindeki çalışmasıyla Mestane Muhacir ve Selim Evci, En İyi Kurgu ödülünü elde etti.

FİLM SİNEMADA İZLENİR

Ulusal ve uluslararası kategoride belgesel ve kısa film ödüllerinin de sahiplerini bulduğu gecede, Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu ve Boğaziçi Film Festivali Başkanı Ogün Şanlıer, konukları selamladı. Konuşmasına, Ankara’daki terör saldırısında hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek başlayan Şanlıer, yaralılara da acil şifalar diledi ve yaklaşan Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayarak, “Acılar, kederler, sevinç ve mutluluklar hayatın doğal akışında, birbirinin peşi sıra geliyor” dedi. Festivalin her geçen yıl artan bir ilgiyle takip edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Şanlıer, “Bu yıl festivalimizin izleyici sayısı geçen yıla oranla iki kat arttı. Alışverişimizi, işimizi online yapsak da film izlemek için sinemaya gideceğiz! Film, sinemada izlenir, diyorum ve salonlarımızı dolduran sinemaseverlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

12. Boğaziçi Film Festivali Ödül Töreni Sonuçları

Yönetmen Atalay Taşdiken başkanlığındaki Ulusal Uzun Metraj Jürisi, yapımcı Cemil Yavuz, görüntü yönetmeni Eyüp Boz, senarist Nuriye Bilici ve oyuncu Zeynep Çamcı’dan oluştu. Bu juri, Nadim Güç’ün yönettiği Mukadderat‘ı En İyi Film seçti. Ödülünü Taşdiken’in elinden alan Güç, festivale ve jüriye teşekkür ettikten sonra, “Ben gücümü annemden, kızımdan, eşimden ve eşimin rahmetli annesi Bedriye hanımdan alıyorum. Onlara ve tüm kadınlara her şeye rağmen hayata değer kattıkları için çok teşekkür ederim” dedi. Filmin yapımcılarından Rodi Kayım, ödülü bir Cideli olarak tüm Cideliler adına aldığını belirtirken, senarist Erdi Işık da, “Sevgili Nur Sürer’e, muhteşem oyunculuğuyla bu yolculuğumuzda bizimle beraber yürüdüğü için çok teşekkür ederim” diye ekledi.

EN İYİ YÖNETMEN ERKAN TAHHUŞOĞLU

12. Boğaziçi Film Festivali Ödül Töreni Sonuçları

Festivalin En İyi Yönetmen ödülü, Döngü ile Erkan Tahhuşoğlu’na verildi. Tahhuşoğlu, ödülünü Cemil Yavuz’dan aldıktan sonra, “Seçkide yer almak zaten çok güzel bir ödüldü. Takdir ettiğiniz için de ayrıca teşekkür ederim. Bu ödülü tüm ekibim adına alıyorum” şeklinde konuştu. En İyi Senaryo ödülünün sahibi olan Gülizar filminin senaristi ve yönetmeni Belkıs Bayrak, ödülünü Nuriye Bilici’den alırken, senaryo yazma sürecine değinerek ekibine teşekkür etti: “Gülizar benim ilk uzun metraj filmim; o yüzden bu yolculuğun başında çok büyük fonlar, destekler ya da işime referans olabilecek başka filmlerim yoktu. Senaryo yazmak zahmetli bir iş; kendinizle baş başa yaşadığınız bir süreç ama bir filmin içerisinde senaryonun güzelliğini muhafaza eden şey, ekip oluyor. Yapımcılarım senaryomu okuduktan sonra dahil oldu, oyuncularımız ile öyle tanıştık. Bu güzelliği görünür kıldıkları için ekibime çok teşekkür ediyorum.”

EN İYİ KADIN OYUNCU HATİCE ASLAN

Ulusal Uzun Metraj Yarışması’nda En İyi Kadın Oyuncu ödülü, Derun filminin başrolüyle Hatice Aslan’a verildi. Festival Başkanı Ogün Şanlıer’in sunduğu ödülü alan Aslan, tüm ekibe ve özellikle senarist Makbule Kosif’e teşekkür ederek, sebebini şöyle açıkladı: “Gerçekten o kadar güzel bir atmosferde çalıştım ki ve o sessizlik… Oynadığım karakter Marife de çok sessiz bir kadın. O yüzden de Marife’yi çok sevdim. Senaristimiz gerçekten tam bana göre yazmış. Ben gerçekten konuşmayı beceremeyenlerdenim; oynamak, benim işim. Diğer zamanlar hiç hoşlanmıyorum konuşmaktan galiba. Kin ve nefretin ne kadar zararlı olduğunu gösteren bir karakterdi Marife. 40 yıl çok zor bir süre. O yüzden değişimin ve bu gerçeğin farkına varmak gerekiyor. Her şey değişiyor ve gelişiyor. Umudunuzu yitirmeden sevgiyle bakmanızı diliyorum dünyaya…” Köpekle Kurt Arasında filmindeki performansıyla En İyi Erkek Oyuncu seçilen Ali Seçkiner Alıcı, ödülünü alırken, “Ödüllendirilmek kavramsal olarak tartışılabilir belki ama şunu hissettim: Meslekten birileri, ‘evet, bu işe devam etsin’ diyor. Aşkla inatla devam ediyoruz. Kötü şeyler oluyor; Narin meselesi, önceki günkü saldırı… Dün Hacı Bektaş’ın bir sözünü öğrendim; ne mutlu karanlığa düşmeyen, aydınlık verenlere! Bence onlar sinemacılardır” şeklinde ifade etti.

EN İYİ KURGU VE GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ

En İyi Kurgu ödülü, Savrulan Zaman filminin yönetmeni Selim Evci’ye verildi. Filmin kurgusunda beraber çalıştıklarını söyleyen Evci, “Mestane bir sağlık sorunu sebebiyle bugün aramızda yok ama ödüle çok sevinecek. Çok değerli bir sinemacı, onun adına teşekkür ederim” dedi. En İyi Görüntü Yönetmeni ödülünü, Kayıtsız filmiyle kazanan Vedat Oyan, ödülünü jüri üyesi, görüntü yönetmeni Eyüp Boz’dan aldı. Ödül almak güzel ama paylaşmanın daha güzel olduğunu belirten Oyan, “Oyuncularımızla sahnede iyi dans ettiğimizi düşünüyorum. Tüm ekibime, jüriye ve festival ekibine teşekkür ediyorum” dedi. Gecede FİYAB En İyi Yapımcı ödülünün sahibi ise Gülizar filmiyle Mehmet Bahadır Er ve Murat Bayrak oldu. Ödülünü, jüri üyesi Halil Kardaş’tan alan Bayrak, “Aslında bu işe, filmin yönetmeni, sevgili eşim Belkıs Bayrak’a yardımcı olmak için girmiştim. Jüriye çok teşekkür ederim” dedi. Mehmet Bahadır Er ise, “Film yapımcılığı büyük bir riski almak demek, aynı zamanda bir yönetmenin hayallerini gerçeğe dönüştürmek demek. Ödül için herkese teşekkür ederim” diye konuştu.

ULUSLARARASI YARIŞMA ÖDÜLLERİ

12. Boğaziçi Film Festivali Ödül Töreni Sonuçları

Yönetmen Ebu Bekir Şavk, yapımcı Nevena Savic, festival direktörü Agron Domi, oyuncu Sedef Asgari ve festival programcısı Edvinas Puksta’dan oluşan Uluslararası Uzun Metraj Jürisi, Shambhala‘yı hem En İyi Film hem En İyi Yönetmen hem de En İyi Kadın Oyuncu ödüllerine layık gördü. Nepal’de, kadınların çok eşli yaşadığı bir toplumda evlendirildikten sonra dağlara kaçan bir gencin hikayesini anlatan film, yapımcısı Min Bahadur Bham’ın kendi tecrübelerinden yola çıkıyor. Geceye katılamayan Min Bahadur Bham, gönderdiği video mesajında, “Fiziksel olarak orada olamadığım için çok üzgünüm. Ancak internet üzerinden de olsa bu ödülü aldığım için onur duyuyorum ve hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi. Filmin Türkiye ortak yapımcısı Zeynep Koray da, “Bu film çok büyük fedakârlıklarla çekildi, o yüzden bizim için değeri büyük. Bu ödül de aynı sebepten bizim için çok kıymetli” diyerek festivale ve jüriye teşekkür etti. Filmin oyuncularından Thinley Lhamo, En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldü. Geceye bir teşekkür videosu ile katılan oyuncu, “Bu güzel fırsat için jüri üyelerine teşekkür ederim. Ne yazık ki tepkilere, izleyicilere ve enerjinizi tanıklık edemiyorum ama umarım siz de benim gibi filmden keyif almışsınızdır. Film sadece kocasını arayan bir kadının hikayesi değil, daha çok kendini keşfeden bir kadının hikayesidir; ancak tüm sorunlara rağmen onun gücünü, kırılganlığını ve direncini görebiliyoruz. Kültürü ve gelenekleri çok derin ve zengin olan kendi toplumumun kadınlarını temsil etmekten gurur duyuyorum” diye belirtti.

GÜNAYDIN ANNE “EN İYİ KISA FİLM”

  • Yarışmanın En İyi Erkek Oyuncusu da Geçip Giden Zaman / The Times It Takes filmindeki performansıyla Fabrizio Gifuni oldu. Oyuncu, ödülünü Sedef Asgari’den aldı. Uluslararası Jüri Özel Ödülü’nün sahibi olan Taşlara ve Bulutlara Dair / Through Rocks and Clouds filminin yönetmeni Albert Merma, ödülünü, “Boğaziçi Film Festivali’ne bizi onurlandırdıkları için çok teşekkür ediyorum” diyerek aldı. Yönetmen Miraç Atabey, oyuncu Hakan Atalay ve festival direktörü Romina Zanon’dan oluşan kısa film jürisi, Oben Yılmaz’ın yönettiği Günaydın Anne’yi En İyi Film seçti. Yılmaz, ödülünü, jüri üyesi Hakan Atalay’dan aldı. En İyi Uluslararası Kısa Film seçilen Bahisçi / Punter, yönetmeni Jason Adam Maselle’e ödülünü, festival sanat direktörü Enes Erbay verdi. Maselle, “Çok heyecanlıyım! Festival süreci gerçekten inanılmazdı; harika ekiplerden oluşan çok özel kısa filmler vardı. Öncelikle yapımcıma teşekkür etmek istiyorum. Bu ödül; kardeşim, annem ve en önemlisi babam için. Babam bana her zaman güzel şeylerin başımıza gelebileceğini söylerdi. Hepinize çok teşekkür ederim, iyi eğlenceler” diye konuştu. Ahmet Uluçay anısına verilen özel ödülün sahibi, Üç Ağıt / Three Keenings ile Oliver McGoldrick oldu. Filmin yönetmeni, ödülünü, jüri başkanı Miraç Atabey’den aldı. McGoldrick, “Jüriye, bu festival dolayısıyla bu güzel şehirde, İstanbul’da tanıştığım herkese teşekkür ediyorum” dedi. Yönetmenliğini üstlendiği Kabuk filmiyle İstanbul Medya Akademisi Genç Yetenek Ödülü’ne layık görülen Sema Güler, ödülünü Türkmedya Kurumsal İletişim Direktörü Ömer Faruk Sarımermer’den aldı.

Yönetmen Sevinç Yeşiltaş, akademisyen-yönetmen Cenk Demirkıran ve festival direktörü Vuk Peroviç’ten oluşan Belgesel Yarışma jürisi, Murat Ocak’ın yönettiği Başka Bir Roman’ı En İyi Belgesel seçerken, Evrim İnci ve Nurullah Dinçer’in yönettiği Gidebildiğim Kadar Uzağa adlı belgeseline de Jüri Özel Ödülü verdi. Evrim İnci, “Hikayemizde iki kutup noktasına da giden ilk Türk’ü çektik, o yüzden önce ona teşekkür ederim. Ve kendisi, çocukluk hayalinin peşinden giden biri; onun gibi, hayallerinden vazgeçmeyen herkes için bu ödülü alıyorum” diye konuştu. Festivalin Onur Ödülü ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven tarafından, geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz görüntü yönetmeni İlker Berke adına, Arda Çağlar’a sunuldu. Çağlar, “Ailesinin selamı ile geldim. İlker, birlikte çalıştığımız filmlerin galalarında sahneye çıkacağımız zaman kapıdan kaçardı; ben de peşinden! Ama bugün kaçamadım. Ödülü ben alıyorum, ona teslim edeceğim” şeklinde ifade etti.

12. BOĞAZİÇİ FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ

ULUSAL UZUN METRAJ

  • En İyi Film: Mukadderat (Nadim Güç)
  • En İyi Yönetmen: Erkan Tahhuşoğlu (Döngü)
  • En İyi Senaryo: Belkıs Bayrak (Gülizar)
  • En İyi Kadın Oyuncu: Hatice Aslan (Derun)
  • En İyi Erkek Oyuncu: Ali Seçkiner Alıcı (Köpekle Kurt Arasında)
  • En İyi Görüntü Yönetmeni: Vedat Oyan (Kayıtsız)
  • En İyi Kurgu: Mestane Muhacir – Selim Evci (Savrulan Zaman)
  • FİYAB En İyi Yapımcı Ödülü: Gülizar

ULUSLARARASI UZUN METRAJ

  • En İyi Film: Shambhala (Min Bahadur Bham)
  • En İyi Yönetmen: Min Bahadur Bham (Shambhala)
  • En İyi Kadın Oyuncu: Thinley Lhamo (Shambhala)
  • En İyi Erkek Oyuncu: Fabrizio Gifuni (Geçip Giden Zaman/The Time It Takes)
  • Jüri Özel Ödülü: Alberth Merma (Taşlara ve Bulutlara Dair/Through Rocks and Clouds)

ULUSAL BELGESEL FİLM

12. Boğaziçi Film Festivali Ödül Töreni Sonuçları

  • En İyi Belgesel: Başka Bir Roman (Murat Ocak)
  • Jüri Özel Ödülü: Gidebildiğim Kadar Uzağa (Evrim İnci, Nurullah Dinçer)

KISA FİLM

  • Ahmet Uluçay Ödülü: Üç Ağıt/ Three Keenings (Oliver McGoldrick)
  • En İyi Film: Günaydın Anne (Oben Yılmaz)
  • İstanbul Medya Akademisi Genç Yetenek Ödülü: Sema Güler (Kabuk)
  • Uluslararası Kısa Film Yarışması En İyi Film: Punter (Jason Adam Maselle)

ONUR ÖDÜLÜ

İLKER BERKE

12. Boğaziçi Film Festivali Ödül Töreni Sonuçları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!