Türkiye’de Çocuk İstismarı ve Şiddet Sorunu
Türkiye’de kadına ve çocuklara yönelik şiddet ve istismar olaylarının artışı, toplumsal bir sorun haline gelmiştir. Bu bağlamda TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’nın paylaştığı çarpıcı veriler, dikkat çekmektedir. Karaca, “2023 yılında en az 29 bin çocuk istismara uğramış, bunların yüzde 83’ü kız çocuğu. Ayrıca, 14 kız çocuğunun katledildiğini” ifade etti.
EN AZ 29 BİN ÇOCUK İSTİSMARA UĞRADI, 14 KIZ ÇOCUĞU KATLEDİLDİ
IV. Çocuk Koruma Kongresi’nde konuşan Karaca, “2023 yılında en az 29 bin çocuk istismara uğramış, bu çocukların yüzde 83’ü kız. Son altı ayda ise 32 çocuk intiharı gerçekleşti. Bugünün hak özneleri olan çocukların talepleri ve sorunları, yarınlara ertelenemez. Hayata geçen her yasal düzenlemede ve uygulamada ‘çocuğun üstün yararı’ ilkesini göz önünde bulundurarak, her türlü ihmal ve istismarın önlenmesinde biz yetişkinler üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz” şeklinde konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, 25 Ekim 2007’de Lanzarote’de imzalanan ve 6084 sayılı Kanunla Resmi Gazete’de yayınlanarak 10 Eylül 2011’de yürürlüğe giren Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi’nin 17. yılı dolayısıyla; Türkiye Barolar Birliği ve Sosyal Hizmet Federasyonu işbirliğiyle IV. Çocuk Koruma Kongresi düzenlendi. Kongrede, TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, “Politika, Yasama, Çocuk” konusunu ele aldı.
Biçer Karaca, çocuk politikası ve bütçe konularında önemli veriler sunarak, bu sözleşmenin gerekliliklerinin ülkemizde ne ölçüde yerine getirildiğini sorguladı. Çocuklara karşı her türlü şiddet ve istismarın önlenmesi için çocuk hakları temelli mekanizmaların ve anlayışların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
“SORU ÖNERGELERİNİN GEREĞİ YERİNE GETİRİLMİYOR”
Karaca, TBMM’de 27. ve 28. dönemin 3. yasama yılına kadar olan süreçte “çocuk” ve “istismar” kelimelerini içeren kanun teklifleri, soru ve araştırma önergeleri üzerine bazı verileri paylaştı. “2023 yılında en az 29 bin çocuk istismara uğradı, bunların yüzde 83’ü kız çocukları. 14 kız çocuğu katledildi. TBMM’ye, 27. dönemde ‘çocuk’ tanımı geçen 1615 soru önergesi verildi. Bu önergelerden yalnızca 178 tanesine yani yüzde 11’ine süresi içinde cevap verildi. 715 tanesi ise cevaplanmadığı için gelen kağıtlarda yayınlandı. ‘İstismar’ tanımı geçen 560 soru önergesi verildi ve yalnızca 69 tanesine yani yüzde 12’sine süresi içerisinde cevap verildi. Bu durum, yürütme organı ve bakanlıklar tarafından parlamentoda verilen soru önergelerinin gereğinin yerine getirilmediğini göstermektedir.” dedi.
“ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI İLKESİYLE HAREKET EDİLMELİ”
Karaca, Türkiye’de her 3 çocuktan birinin okula aç gittiğini, her 5 çocuktan birinin ise derin yoksulluk içinde ebeveynleriyle yaşadığını belirtti. Çocuğun üstün yararı ilkesinin, hem mevzuat içinde hem de uygulamada öncelikli olarak gözetilmesi gerektiğini vurgulayan Karaca, birçok alanda karar vericilerin ve uygulayıcıların eksikliklerinin çocukların menfaatine değil, aleyhine işlemekte olduğunu ifade etti. Bugünün hak özneleri olan çocukların talepleri ve sorunları, yarınlara ertelenemez. Çocukların hak özneleri olduğunu bir kez daha hatırlatan Karaca, bu konudaki öncü çalışmaların uygulama alanı bulması için çaba sarf eden 4. Çocuk Kongresi’nin düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik etti.
Karaca, “Çabamız, kapsayıcı sosyal politikalar için katkı sunmak. Umarım sosyal hizmet uzmanları ve sosyal politika ile ilgili her meslek grubunun talepleri, katkı ve katılımlarıyla çocuklar için daha iyi ve güvenceli yaşam koşulları oluşturabiliriz.” şeklinde konuştu.
Kaynak: Sözcü