1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Erzincan İliç Altın Madeni Faciası: Anagold Yeniden Faaliyete Geçmek İstiyor

Erzincan İliç Altın Madeni Faciası: Anagold Yeniden Faaliyete Geçmek İstiyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Erzincan İliç’teki Facianın Ardından Altın Madeni Yeniden Faaliyete Geçmek İstiyor

Erzincan İliç'teki Facianın Ardından Altın Madeni Yeniden Faaliyete Geçmek İstiyor

Erzincan İliç’te meydana gelen ve 9 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan büyük facianın üzerinden 9 ay geçmesine rağmen, olayın sebepleri ve sorumluları henüz tam olarak ortaya çıkarılmadı. Ancak, Türk ortaklı ABD’li Anagold şirketi, madenin faaliyetlerine yeniden başlayabilmek için gerekli izinleri bekliyor. Şirket, enkaz kaldırma çalışmalarını büyük ölçüde tamamladıklarını ve en geç 20 gün içinde altın üretimine yeniden başlayabileceklerini bildirdi. Eğer maden açılırsa, işçilerin hayatını kaybetmesine neden olan yığın liçi yöntemi artık kullanılmayacak.

Soruların Çoğu Yanıtsız Kaldı

İliç altın madeninde 13 Şubat 2024’te gerçekleşen facianın ardından, hükümet yetkililerinden ve şirketi denetlemekle görevli olan Çevre, Enerji ve Çalışma Bakanlıklarından tek bir istifa bile gelmedi. Sorumluluk üstlenen kimse olmadı. Olay günü şirkette bulunan mühendislerden bazıları yargılanmak üzere tutuklandı, ancak Anagold’un operasyon direktörü Kenan Özdemir yurt dışına kaçtı. Şirket, aylar sonra madene yönelik halkla ilişkiler çalışmalarına hız verdi. Ankara’da düzenlenen bilgilendirme toplantısının ardından gazeteciler İliç’teki maden sahasına götürüldü.

Tutuksuz yargılaması devam eden Anagold’un ABD’li ortağı SSR Mining’in Kıdemli Başkan Yardımcısı Cengiz Demirci başkanlığındaki heyet, gazetecilerin çoğu sorusunu yanıtsız bıraktı. Demirci’ye, “Asli sorumlu tutulduğunuz davada neden hala dışarıdasınız?” sorusu soruldu. Demirci, “Türkiye’de işleyen bir hukuk sistemi var” yanıtını verdi. Anagold’un Hukuk Direktörü Cem Aktolgalı, birçok soruda araya girerek yanıt vermeye çalıştı.

Erzincan İliç Altın Madeni Faciası: Anagold Yeniden Faaliyete Geçmek İstiyor

“Biz Yapmadık, O Yaptı!”

Cengiz Demirci, ABD, Kanada ve Arjantin’de de altın çıkaran şirketin, bugüne dek sadece Türkiye’de bir kaza yaşadığını ifade etti. Facianın ‘dizayn hatasından’ kaynaklandığını ve bu dizaynın başka bir ABD’li şirkete yaptırıldığını savunan Demirci, bu nedenle kendilerinin suçsuz olduğunu ileri sürdü. Bu durumu, 2’si düştükten sonra üretimi durdurulan Boeing 737 Max uçaklarına benzeterek, “O uçaklar da dizayn hatasından düştü. THY bu uçakları aldı diye suçlanabilir mi?” şeklinde bir örnek verdi. Demirci, dizayn şirketiyle olan sözleşmelerini feshettiklerini belirtti ve madenin açılması halinde artık toprağı yığarak altın üretmeyeceklerini vurguladı. Ayrıca, maden sahasına 5 yıl içinde 1.5 milyar dolar yatırım yapmayı planladıklarını ve onay alırlarsa 20 günde işe başlayacaklarını ifade etti.

Yerinde İnceleme ve Bilgiler

Erzincan İliç’teki altın madeninde şirket yetkililerinden bilgi alan deneyimli muhabirimiz Erdoğan Süzer, facianın yaşandığı gün işçilerin yığındaki çatlağı çimentoyla kapatmaları için sahaya gönderildiğini aktardı.

Kaynak: Sözcü

Erzincan İliç Altın Madeni Faciası: Anagold Yeniden Faaliyete Geçmek İstiyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!