1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’nin Enerji Dönüşümünde Kömür Kullanımı ve Gelecek Hedefleri

Türkiye’nin Enerji Dönüşümünde Kömür Kullanımı ve Gelecek Hedefleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin Enerji Dönüşümünde Zorluklar

Enerji alanında yeşil dönüşümü gerçekleştirmekte zorluk çeken Türkiye, kömürden elektrik üretiminde artış gösteren tek Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi olarak diğer ülkelerden olumsuz bir şekilde ayrışmaktadır. İngiltere merkezli enerji düşünce kuruluşu Ember’in raporuna göre, OECD ülkelerinde kömürün payı, 2007 yılına göre %52 oranında azalmıştır. Ayrıca, 2007’den bu yana güneş ve rüzgar enerjisindeki kurulu güç, kömürdeki düşüşün %87’sine eşdeğer bir artış göstermiştir. Ancak Türkiye’de, elektrik üretiminin yaklaşık üçte birini oluşturan kömür santralleri, yeni rekorlar kırmaya devam etmektedir.

TÜRKİYE’DE KÖMÜR ÜRETİMİNDE REKOR

İngiltere’nin Nottinghamshire bölgesindeki kömür santralinin kapatılmasıyla birlikte, elektrik üretiminde kömürden tamamen vazgeçen OECD ülkelerinin sayısı 14’e ulaşmıştır. Elektrik üretiminde kömür kullanan 24 ülkenin 23’ünde ise kömürün payı tarihi zirvelerinin altında bulunmaktadır. Bu ülkelerde kömürden elektrik üretimi, %9’dan %95’e kadar değişen oranlarda azalma göstermiştir. Büyük ölçekli ülkelere baktığımızda, Fransa’da kömürden elektrik üretimi tarihi zirvesinin %92’sinin, ABD’de %67’sinin ve Almanya’da %56’sının altında kalmaktadır. Ancak 38 üyeli OECD bölgesinde Türkiye, kömürden elektrik üretimi açısından tek istisna olarak öne çıkmaktadır. Türkiye’de kömürden elektrik üretimi, 2023 yılında yeni bir rekor kırarak toplam üretimde %36’lık bir paya ulaşmıştır. Üstelik, kömürdeki üretimin yarısından fazlası ithal kömüre dayandığı için, bu durum Türkiye’nin enerji faturasının artmasına ve enerji alanında dışa bağımlılığının devam etmesine neden olmaktadır.

Öte yandan Türkiye, OECD ülkeleri arasında kömürden çıkış için tarih belirlemeyen beş ülkeden biri konumundadır. Diğer yandan, kömür üretimini sonlandırmak için en geç tarih belirleyen ülkeler ise 2049 ile Polonya ve 2050 ile Güney Kore olmuştur.

2035 için 120 Bin Megavatlık Hedef

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2035 yılına kadar rüzgar ve güneş enerjisinde toplam 120 bin megavatlık kurulu güç hedeflendiğini açıklamıştır. Rüzgar ve güneş enerjisindeki kurulu güç, Eylül 2023 itibarıyla 30 bin megavat seviyesinde bulunurken, geçen yıl açıklanan Ulusal Enerji Planı’nda 2035 için 82 bin megavatlık bir hedef konulmuştu. Bakan Bayraktar, 2035 hedeflerine ulaşmak için rüzgar ve güneş enerjisine yaklaşık 80 milyar dolarlık bir yatırım yapılması gerektiğini belirtmiş ve ayrıca yeşil dönüşümü gerçekleştirmek için toplamda 108 milyar dolarlık bir yatırıma ihtiyaç duyulduğunu ifade etmiştir.

Kaynak: Sözcü

Türkiye’nin Enerji Dönüşümünde Kömür Kullanımı ve Gelecek Hedefleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!