1. Haberler
  2. Gündem
  3. Düden Çayı’ndan Su Alarak Sulama Yapan Çiftçilerin Sorunları

Düden Çayı’ndan Su Alarak Sulama Yapan Çiftçilerin Sorunları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düden Çayı’ndan Su Alarak Sulama Yapan Çiftçiler Sorunlarla Karşılaşıyor

Güzeloluk Mahallesi’nde yaşayan çiftçiler, seralarını sulamak için yaklaşık 7 kilometre uzunluğundaki Düden Çayı’nın bu bölümünden su almakta. Ancak, çayın bu bölümü durağan ve kirli olduğu için çiftçiler ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bu durum, bazı çiftçilerin mahsullerinin telef olmasına sebep olurken, diğerleri de ekim yapmaktan kaçınmak zorunda kalıyor.

Güzeloluk Mahallesi Muhtarı İzzet Ak, çiftçilerin yaşadığı sorunları yetkililere ilettiğini, çaydan numune alındığını ancak bu konuda herhangi bir çözüm üretilmediğini belirtti.

Çiftçilerin Yaşadığı Sorunlar

Çiftçiler, suyun kalitesi ve durumu ile ilgili endişelerini dile getiriyorlar:

  • Atalay Akbayır, 20 yıldır eşi Bircan ile birlikte çiftçilik yapıyor. “İlk defa böyle bir sezon yaşıyorum. Yukarı mahalledekilerle bu çaydan aldığımız suyla seralarımızı suluyoruz. Bu yıl suyun asidik gelmesinden dolayı sebzelerim kurudu. Daha önce çaydaki kirlilikten balıklar ölmüştü, sonra atıkları temizlediler ama su yine yosun tutmuş durumda,” dedi.
  • Ramazan Kavaracı, çocukluğundan beri çiftçilik yaptığını belirtiyor. “Bu sorun için çiftçi arkadaşlarla toplandık. Komşumun serasında ektiği sebzeler telef oldu. Ben de seramı kapattım. Çaydaki klorlu su yüzünden mahsulüme zarar geleceğinden korkuyorum. Yıllardır bu suyu kullanıyoruz ama son iki yıldır böyle bir sorunla karşılaşıyoruz,” diye ekledi.
  • Ahmet Özay ise çaydan sulama yaptığı için bu yıl ürün elde edemediğini, sezonu erken kapatmak zorunda kaldığını ifade etti. “Ağustos ayında ekim yaptım ama tohumlar çürüdü. Şu an ikinci kez ekim yapıyorum ama yine ne olacağını bilmiyorum. Su kaynaklı büyük bir sorunumuz var,” dedi.

Mahalle Muhtarından Çağrı

Muhtar İzzet Ak, “Mahallemizin çiftçileri son iki aydır büyük bir tedirginlik içinde. Düden Çayı’ndan gelen sular zehirli durumda. Ne tür atıklar olduğunu bilemediğimiz bir durum var. Üreticilerin ektiği birçok ürün kurudu. Sondajlama yapanlar sıkıntı yaşamazken, çayın suyunu kullanan çiftçiler ciddi mağduriyet yaşıyor. Bu sorunun nedenini öğrenmek ve çiftçilerimize yardımcı olmak için yetkililerin destek vermesini talep ediyorum,” şeklinde konuştu.

Kaynak: Sözcü

Düden Çayı’ndan Su Alarak Sulama Yapan Çiftçilerin Sorunları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!