1. Haberler
  2. Dünya
  3. Japonya’da Erken Seçim Sonuçları: İktidar Koalisyonu Koltukları Kaybetti

Japonya’da Erken Seçim Sonuçları: İktidar Koalisyonu Koltukları Kaybetti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Japonya’da Erken Seçim Sonuçları ve İktidar Koalisyonunun Kaybı

Japonya’nın iktidar koalisyonu, pazar günü gerçekleştirilen erken seçim sonucunda parlamento koltuk çoğunluğunu kaybetti. Bu oylama, dünyanın en güçlü dördüncü ekonomisini etkileyen önemli bir siyasi sarsıntıya yol açtı. Japonya Başbakanı Shigeru İshiba’nın liderliğindeki Liberal Demokrat Partisi (LDP), 2. Dünya Savaşı’nın ardından ülkenin iktidar partisi olma unvanını taşıyordu. Ancak, bu seçimde LDP, 279 koltukla birlikte küçük ortağı Komeito Partisi’nin 215 koltuk kazanmasıyla birlikte 58 koltuk kaybetti. Bu, 2009’dan bu yana koalisyon için en kötü seçim sonucu olarak kaydedildi.

Başbakan İshiba, Tokyo TV’de yaptığı açıklamada, “Bu seçim, bizim için oldukça zorlayıcı geçti” ifadelerini kullandı. Erken seçim çağrısında bulunarak yönetme hakkını güvence altına almak istediğini belirtti. Ancak, Komeito Partisi’nin yeni lideri Keiichi Ishii, kendi memleketinde seçimleri kaybetti. Gecenin en büyük galibi, ana muhalefet partisi Japonya Anayasal Demokrasi Partisi (CDPJ) oldu. CDPJ, sandalye sayısını 98’den 148’e çıkararak önemli bir başarı elde etti. Uzmanlar, seçmenlerin İshiba’nın partisini finansman skandalları ve yükselen enflasyondan dolayı cezalandırdığını ifade ediyor.

CDPJ lideri Yoshihiko Noda, düzenlediği basın toplantısında, “Bu bir son değil, aynı zamanda bir başlangıç” dedi. Partisinin diğer muhalefet partileriyle birlikte hükümet değişikliği için çalışacağına dair söz verdi. Kritik öneme sahip bu erken seçim, Japonya’nın en yakın müttefiki olan Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşecek seçimlerden sadece 7 gün önce yapıldı.

SEÇİM SONUCU YEN’DE DÜŞÜŞE NEDEN OLDU

Japonya’nın para birimi Yen, yapılan seçimlerde iktidar koalisyonunun parlamentodaki çoğunluğunu kaybetmesinin ardından son üç ayın en düşük seviyesine geriledi. Reuters’a göre, yatırımcılar, hükümetteki belirsizlikler neticesinde faiz oranlarının artışının yavaşlayacağını öngörerek Yen’e olan ilgilerini kaybetti. Asya seansında Yen, yüzde 1’lik bir düşüşle dolar başına 153,84 seviyesine, Euro karşısında ise 165,87 seviyesine gerileyerek Temmuz ayından bu yana en zayıf seviyesini gördü.

Tüccarlar, bu seçimin artan faiz oranlarına liderlik edecek bir siyasi otoriteye sahip olmayan bir hükümetle sonuçlanacağını ve dinamik bir lider kadrosunun yenilikler başlatabileceğini belirtti. Japonya’da son dört yılda dört farklı başbakan görev yaptı. Bu istikrarsızlığın, bu hafta faiz oranlarını belirlemek üzere toplanacak olan merkez bankasında temkinli bir yaklaşım sergilemesine neden olması bekleniyor. State Street’in Tokyo şube müdürü Bart Wakabayashi, “Ekonomiyi değerlendirirken göz önünde bulundurmaları gereken başka bir unsur daha var” dedi. Wakabayashi, “Her 10-12 ayda bir yeni bir başbakan seçmek, Yen için hiç de olumlu bir durum değil” ifadesini kullandı.

BNY’deki analistler, dolar/Yen için bir sonraki acil hedefin 155 olacağını ve 160 seviyesinin maliye bakanlığının müdahalesini gerektirecek kritik bir eşik olacağını öngörüyor.

Kaynak: Sözcü

Japonya’da Erken Seçim Sonuçları: İktidar Koalisyonu Koltukları Kaybetti
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!