1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Dünya Meteoroloji Örgütü’nden Sera Gazı Yoğunluğu Uyarısı

Dünya Meteoroloji Örgütü’nden Sera Gazı Yoğunluğu Uyarısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), küresel ölçekte sera gazı yoğunluğunun 2023 yılı itibarıyla rekor seviyelere ulaştığını ve bu durumun önümüzdeki yıllarda sıcaklık artışlarına neden olabileceğini vurguladı. WMO, sera gazlarının atmosferdeki birikimi ve bunun iklim üzerindeki etkilerine dair kapsamlı bir rapor yayımladı.

Raporda, sera gazı yoğunluğundaki artışın 2023 yılında rekor düzeylere ulaştığı belirtilerek, bu durumun iklim değişikliği ile mücadelede ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekildi. Özellikle karbondioksit oranlarının, son on yıllarda hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde atmosfere karıştığı ifade edildi. Raporda şu ifadelere yer verildi: “Karbondioksit konsantrasyonları sadece 20 yıl içinde yüzde 11,4 oranında artış göstermiştir.”

Ayrıca, 2023 yılında atmosferdeki karbondioksit artışının 2022 yılına göre daha yüksek olduğu da vurgulandı. Karbondioksit emisyonlarının önemli bir kısmının atmosferde kalmaya devam ettiği, bunun dörtte birinden fazlasının okyanuslar ve yaklaşık yüzde 30’unun kara ekosistemleri tarafından emildiği kaydedildi. Ancak, bu oranların yıllara ve doğa olaylarına bağlı olarak değişkenlik gösterdiği belirtildi.

Raporda görüşlerine yer verilen WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, atmosferdeki sera gazı yoğunluğunun bir kez daha rekor seviyelere ulaştığını hatırlatarak, “Bu durum, karar vericiler arasında acil bir alarm vermelidir. Küresel ısınmayı 2 santigrat derecenin çok altında tutma ve sıcaklık artışını sanayi öncesi ortalama değerlerin 1,5 santigrat derecesi ile sınırlama hedefi olan Paris Anlaşması’na ulaşma konusunda açıkça ilerleme kaydedemiyoruz. Bu rakamlar yalnızca istatistiklerden ibaret değildir.” ifadesini kullandı.

Kaynak: Sözcü

Dünya Meteoroloji Örgütü’nden Sera Gazı Yoğunluğu Uyarısı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!