1. Haberler
  2. Gündem
  3. Ardahan’da Alevi Temsilcileri ile Cemevi Toplantısı

Ardahan’da Alevi Temsilcileri ile Cemevi Toplantısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ardahan’da Alevi Temsilcileri ile Toplantı

Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, İçişleri Bakanlığı Bakan Müşaviri Esma Ersin ile birlikte Ardahan’daki Alevi dedeleri, cemevi başkanları ve yirmi sekiz Alevi köy muhtarı ile önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ana gündem maddesi, cemevlerinin Turizm ve Kültür Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na bağlanması talebi oldu.

Bu talebe karşı çıkan Burmadere Köyü Muhtarı Şahismail Güyük, toplantıda yaptığı konuşmada, “Bizi neden Kültür Bakanlığına bağlıyorsunuz? Biz folklor ekibi miyiz, dans okulu muyuz? Biz bir ibadet ve inanç kurumuyuz. İnanç olarak, biz Kültür Bakanlığını tanımıyoruz ve tanımayacağız” şeklinde sert bir eleştiride bulundu. Güyük, sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşım nedeniyle gözaltına alındı, ancak denetimli serbestlik ile serbest bırakıldı.

Toplantının Detayları

Toplantının Detayları

12 Haziran’da gerçekleştirilen toplantıda, Alevi yurttaşların talepleri ve Ardahan genelindeki cemevlerinin durumu hakkında Alevi dedeleri, cemevi başkanları ve muhtarlarla istişare yapıldı. Toplantıda, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın çalışmaları hakkında bilgi verildi ve Alevi dedeleri ile cemevi başkanlarından başkanlıktan yardım almaları, iş birliği yapmaları ve başkanlığa bağlanmaları istendi.

Muhtar Güyük’ün Eleştirileri ve Gözaltı Süreci

Toplantıda söz alan Burmadere Köyü Muhtarı Şahismail Güyük, Cemevi Başkanlığı’nın Alevileri temsil etmediğini vurgulayarak eleştirilerde bulundu. Ardından, hakkında soruşturma başlatıldı ve gözaltına alındı.

“Bizi Neden Bakanlığa Bağlıyorsunuz?”

SÖZCÜ’ye konuşan muhtar Güyük, toplantıda yaşananları şu şekilde anlattı:

  • “Ardahan Valiliği, 28 Alevi köyünün muhtarlarını ve dedelerini toplantıya davet etti. Toplantıya İçişleri Bakanlığı Bakan Müşaviri Esma Ersin de katıldı. Burada, cemevlerini Kültür Bakanlığına bağlı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı bünyesine almak istediklerini, her cemevine bir görevli atanacağını ve elektrik, su gibi ihtiyaçların karşılanacağını söylediler.”
  • “Sayın müsteşarın konuşmasının ardından sözü ben aldım. Bizi neden Kültür Bakanlığına bağlıyorsunuz, biz folklor ekibi miyiz, dans okulu muyuz? Biz bir ibadet ve inanç kurumuyuz. Kendi Alevi Federasyonlarımız var, onlar oturup ortak bir istişare yaparlar. Siz ödemeleri oraya yaparsanız, onlar da gerekli ihtiyaçları karşılarlar’ dedim.”
  • “Sonrasında ise ‘Biz eşit yurttaş olmak istiyoruz’ sözüme karşılık İçişleri Bakanlığı Bakan Müşaviri Esma Ersin bana, ‘Sen eşit yurttaş değil misin?’ diye sordu. Ben de ‘Eşit değiliz, 81 ilimiz var, bana bir tane Alevi vali, emniyet müdürü gösterebilir misiniz? 937 ilçemiz var, bir tane Alevi kaymakam gösterebilir misiniz? Nasıl eşit oluyoruz?’ dedim. Biz bu ülkenin asli unsurları ve kurucularıyız.”
  • “Kültür Bakanlığına saygımız var, orası bizim bakanlığımız, devletimizin bir kurumu, ona hiçbir diyeceğimiz yok. Ama inanç olarak, biz Kültür Bakanlığını tanımıyoruz ve tanımayacağız’ dedim.”

İhbar ve Gözaltı Süreci

Gerçekleşen toplantıdan bir ay sonra bir ihbarla gözaltına alındığını belirten Güyük, “Bu toplantıdan bir ay sonra bir ihbar ile gözaltına alındım. Yıllar önce 68 kuşağı ile ilgili yaptığım paylaşımlar gerekçe gösterildi. Alınan ifademin ardından savcılığa sevk edildim. Paylaşımları yaptığımı ve 68 kuşağına hayran olduğumu ifade ettim. Savcılık, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. Burada, sol görüşlü olduğumu ancak burada olmamın nedeni Alevilerle ilgili yaptığım konuşmadan kaynaklı olduğunu biliyorum” dedi. Mahkeme, Güyük’ü denetimli serbestlik şartıyla serbest bıraktı ve şu anda her pazartesi günü karakola imzaya gitmekte.

Kaynak: Sözcü

Ardahan’da Alevi Temsilcileri ile Cemevi Toplantısı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!