1. Haberler
  2. Dünya
  3. Gürcistan’da Seçim İhtilafı ve Uluslararası Tepkiler

Gürcistan’da Seçim İhtilafı ve Uluslararası Tepkiler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gürcistan’da Seçim İhtilafı: AB ve NATO’dan Soruşturma Talebi

Avrupa Birliği (AB) ve NATO, Gürcistan’da gerçekleştirilen ve muhalefetin yanı sıra Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili’nin sonuçlarını tanımayacağını açıkladığı parlamento seçimlerine yönelik, usulsüzlük iddialarının derinlemesine incelenmesini talep etti. Bu bağlamda, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Konseyi tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, Gürcistan’daki seçimlerin ardından gelişmelerin yakından takip edildiği ifade edildi.

Açıklamada, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) liderliğindeki Uluslararası Seçim Gözlem Misyonu’nun sunduğu ön bulgular, seçimin “oy gizliliğinden sık sık taviz verildiği, usule ilişkin çeşitli tutarsızlıkların yaşandığı, seçmenlerin sindirildiği ve baskılandığına dair haberlerin kamuoyunun sürece olan güvenini olumsuz etkilediği gergin bir ortamda” gerçekleştirildiğini ortaya koydu.

Bu bağlamda, Gürcistan Merkez Seçim Komisyonu ve ilgili diğer makamların, seçim usulsüzlükleri ve ihlalleri ile ilgili iddiaları “hızlı, şeffaf ve bağımsız bir şekilde soruşturma ve sonuçlandırmaya” davet edildiği vurgulandı. Açıklamada, “Bu usulsüzlükler mutlaka açıklığa kavuşturulmalı ve ele alınmalıdır. Bu, seçim sürecine olan güvenin yeniden tesis edilmesi için gerekli bir adımdır.” ifadesine yer verildi.

NATO Sözcüsü Farah Dakhlallah, X hesabından yaptığı paylaşımla, Uluslararası Seçim Gözlem Misyonu’nun ülkedeki seçimlerin “eşit olmayan bir ortamda gerçekleştiği ve bu durumun halkın seçim sonuçlarına olan güvenini zedelediği” yönündeki değerlendirmesini hatırlattı. Dakhlallah, ihlallere dair iddiaların “eksiksiz bir şekilde” soruşturulması gerektiğinin altını çizdi.

Gürcistan’da 26 Ekim tarihinde düzenlenen parlamento seçimlerinde, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi %53,93 oy oranı ile birinci sırada yer alırken, muhalefet partileri de sırasıyla şu şekilde oy aldı:

  • Değişim İçin Koalisyonu: %11,03
  • Gürcistan’ı Kurtarmak İçin Birlik: %10,16
  • Güçlü Gürcistan: %8,81
  • Gakharia Gürcistan İçin: %7,77

Muhalefet partileri ve Cumhurbaşkanı Zurabişvili, bu seçim sonuçlarını kabul etmeyeceklerini açıkça belirtmişlerdir.

Kaynak: Sözcü

Gürcistan’da Seçim İhtilafı ve Uluslararası Tepkiler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!