1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Volkswagen’de İşten Çıkarma ve Fabrika Kapatma Planları

Volkswagen’de İşten Çıkarma ve Fabrika Kapatma Planları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Volkswagen’de İşten Çıkarma Planları ve Fabrika Kapatmaları

Volkswagen çalışanlarını temsil eden Volkswagen İş Konseyi Başkanı Daniela Cavallo, şirketin merkezinin bulunduğu Wolfsburg‘da düzenlenen bilgilendirme etkinliğinde dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Cavallo, “Yönetim kurulu, Almanya’daki en az üç Volkswagen fabrikasını kapatmayı hedefliyor” dedi. Bu durumun, ülkedeki diğer Volkswagen tesislerinin de küçülmesine neden olacağını belirten Cavallo, şirketin yönetim kurulunun işten çıkarmaları planladığını aktardı.

Cavallo, “Yönetim kurulu, Almanya’daki tüm fabrikaları küçültmeyi planlıyor. Bu, ürünlerin, üretim miktarlarının, vardiyaların ve tüm montaj hatlarının azaltılması anlamına geliyor. Yönetim bu konuda kesinlikle ciddi. Bu durum, toplu pazarlık sürecinde sadece bir tehdit değil; Almanya’daki tüm Volkswagen tesisleri bu planlardan etkileniyor. Hiçbiri güvende değil” şeklinde konuştu. Ayrıca, Alman hükümetinin acilen bir master plan hazırlaması gerektiğini vurguladı, böylece sanayinin gerilemesinin durdurulabileceğini dile getirdi.

Cavallo, kapanmadan hangi fabrikaların etkileneceği veya Volkswagen Grubu’nun Almanya’daki yaklaşık 300 bin çalışanından kaçının işten çıkarılabileceği konusunda net bir bilgi vermedi. Ancak, Volkswagen İş Konseyi Başkanı, yönetim kurulunun bu planlarına karşı olduklarını ve “Tüm yönetim kurulu üyelerini ve şirketin tepesindeki herkesi uyarıyorum: Bizimle, VW işgücüyle uğraşmayın” ifadesini kullandı.

Almanya’da Fabrika Kapatma İhtimali

Volkswagen, Eylül 2024 başında tasarruf ve maliyet azaltma önlemleri kapsamında tarihinde ilk kez Almanya’daki fabrikalarını kapatacağını ve 30 yıllık istihdam koruma anlaşmasını 5 yıl erken sonlandıracağını açıklamıştı. Şirket, Avrupa’daki yüksek enerji ve iş gücü maliyetlerinin rekabet gücünü düşürdüğünü ve satışların azaldığını gerekçe gösterdi.

2020 yılında Türkiye’de fabrika yatırımından vazgeçen Volkswagen’in, tasarruf ve maliyet azaltma önlemleri çerçevesinde Almanya’daki fabrikalarını kapatma ihtimali, Alman otomotiv sektöründe “deprem” etkisi yaratmıştı. Şirket, yeniden yapılanma ve maliyetleri düşürme planları üzerinde sendikalarla haftalardır müzakere ediyordu. Alman sendika liderleri daha önce, Volkswagen’e grev tehdidinde bulunarak, işçileri işten çıkararak “tarihi bir hata” yapmaması konusunda uyarıda bulunmuştu.

Alman Otomotiv Sektöründeki Zorluklar

Volkswagen Group, 17 Avrupa ülkesi ile birlikte Amerika, Asya ve Afrika’da toplam 10 ülkede 114 üretim tesisi ile yaklaşık 650 bin kişiye istihdam sağlıyor. Şirket, 2026 yılına kadar 10 milyar avro tasarruf ve maliyet azaltma önlemleri kapsamında personel giderlerini beşte bir oranında düşürmeyi planlıyordu.

Öte yandan, Alman otomobil üreticileri, enflasyonist baskılar, yüksek enerji maliyetleri, Avrupa’daki yavaş ekonomik büyüme, yükselen aşırı sağ ve Çinli otomobil üreticilerinin yanı sıra Tesla’nın rekabetiyle karşı karşıya kaldı. Yıllık yaklaşık 280 milyar avro ihracat yapan Alman otomobil üreticileri, Çin ve Avrupa’dan gelen zayıf talep ışığında maliyetleri düşürmek ve rekabet gücünü korumak için ciddi baskı altında bulunuyor.

Elektrikli araçlara geçiş süreci, Almanya’nın otomotiv sektörü için, ülkede ve Avrupa Birliği (AB) nezdinde çeşitli düzenlemeler ve ham madde tedariki nedeniyle zorlu olmaya devam ediyor. Sektör, batarya teknolojisine büyük yatırımlar yaparken artan maliyetlerle başa çıkmak zorunda kalıyor.

Volkswagen’de İşten Çıkarma ve Fabrika Kapatma Planları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!