1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye’nin Yaşlı Nüfusu ve En Yaşlı Şehirleri

Türkiye’nin Yaşlı Nüfusu ve En Yaşlı Şehirleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin Yaşlı Nüfusu ve Demografik Yapısı

Türkiye'nin Yaşlı Nüfusu ve Demografik Yapısı

Uzun yıllardır dünyanın en büyük genç nüfuslarından birine sahip olan Türkiye, son dönemde doğurganlık oranlarının 1,51’e düşmesiyle dünya ortalamasının gerisinde kalmıştır. Bu durumu tersine çevirmek amacıyla evlenmeyi ve çocuk sahibi olmayı planlayan çiftlere yönelik çeşitli teşvik uygulamaları hayata geçirilmiştir. Ancak, bu çabalar henüz istenilen başarıyı elde edememiştir.

85 milyonu aşan nüfusu ile Türkiye’de her geçen gün ortalama yaş artış göstermekte ve bu durum, Türkiye’nin en yaşlı nüfusa sahip şehirlerini merak konusu haline getirmektedir.

Türkiye’nin En Yaşlı 3 Şehri

Konuya ilişkin geçtiğimiz aylarda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ortaklaşa yürüttüğü Türkiye Yaşlı Profili Araştırması’na göre, en yaşlı şehirler belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler, yaşam süresinin sağlıklı bir çevre ile doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Türkiye’nin en yaşlı şehirleri, aynı zamanda ülkenin en yeşil bölgelerinden oluşmaktadır.

  • Sinop: %20
  • Kastamonu: %19.5
  • Giresun: %18.3

Raporda ayrıca Türkiye’deki en genç nüfusa sahip şehirler de incelenmiştir. Karadeniz Bölgesi’nin aksine, en yaygın genç nüfusa sahip bölgelerin Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu olduğu belirlenmiştir.

Yaşlı nüfus oranının en düşük olduğu şehirler sıralamasında ilk sırayı %3.5 ile Şırnak almaktadır. Şırnak’ı, %4 ile Hakkari ve %4.2 ile Şanlıurfa takip etmektedir.

Mart ayında açıklanan raporda dikkat çeken bir diğer veri de tek başına yaşayan yaşlı nüfus oranıdır. Tek başına ikamet eden yaşlı oranı en yüksek olan il Balıkesir’dir. Araştırma, 1 milyon 669 bin 270 yaşlının tek başına yaşadığını da ortaya koymuştur. Bu yaşlıların dörtte üçü ise tek başına yaşayan kadınlardan oluşmaktadır.

Tek kişilik hane halkı oranının en yüksek olduğu iller sırasıyla şöyle belirlenmiştir:

  • Balıkesir: %34,4
  • Burdur: %34,3
  • Çanakkale: %34

Bu oranın en düşük olduğu iller ise şu şekildedir:

Türkiye'nin Yaşlı Nüfusu ve En Yaşlı Şehirleri

  • Hakkari: %7,8
  • Batman: %13,5
  • Van: %14,9

65 yaş ve üzeri yaşlıların aile yapıları incelendiğinde, %35,8’inin eşiyle, %17’sinin çocuklarıyla, %13,1’inin eşi ve çocuklarıyla, %13,6’sının diğer akrabalarıyla ve %20,4’ünün yalnız yaşadığı görülmektedir. Ayrıca, yaşlı nüfusun medeni durumlarına göre yapılan analizde, eşi ölmüş yaşlı kadınların oranının, eşi ölmüş erkeklerin oranının 4 katı olduğu tespit edilmiştir.

Kaynak: Sözcü

Türkiye’nin Yaşlı Nüfusu ve En Yaşlı Şehirleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!