1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. IG Metall, Elektrik ve Metal Sektöründe Uyarı Grevi Kararı Aldı

IG Metall, Elektrik ve Metal Sektöründe Uyarı Grevi Kararı Aldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

IG Metall’den Uyarı Grevi Kararı

Almanya’nın en büyük sanayi sendikası IG Metall, elektrik mühendisliği ve metal endüstrilerindeki işverenlere ücret artışı baskısı yapmak amacıyla yarın itibarıyla “uyarı grevi” düzenleyeceğini duyurdu. IG Metall, metal ve elektrik sektörlerindeki üyelerine 29 Ekim tarihinden itibaren ülke genelinde uyarı grevlerine katılmaları için çağrıda bulundu. Bu grevler, her biri birkaç saat sürecek şekilde planlanmış olup, bazı şirketlerde gece yarısı gibi erken saatlerde başlayabileceği belirtildi.

Bu uyarı grevi kararının, sendikanın işverenlerin ülkenin kritik sektörlerinde 3,9 milyon çalışanın ücretlerine toplamda yüzde 3,6’lık zam teklifini kabul etmemesinin ardından alındığı dikkat çekiyor. Alman işverenler, otomotiv, metal ve elektrik sektörlerinde çalışanlara Temmuz 2025’ten itibaren yüzde 1,7, bir yıl sonra ise 27 aylık bir dönem için yüzde 1,9 oranında ek ücret artışı önerisinde bulunmuştu. Buna karşın sendika, çalışanlarına yüzde 7 oranında bir zam talep ediyor.

Sendikanın bu talebi, ülke sanayisinde yaşanan zayıf üretim ve siparişlerin ardından genel bir yavaşlama sürecine girmesi nedeniyle sanayi şirketleri tarafından gerçekçi bulunmamakta. Ancak IG Metall, yıllardır süregelen yüksek enflasyonun ardından çalışanların alım gücünün ciddi şekilde azaldığını vurgulayarak, kârların işçilerle paylaşılması gerektiğinin altını çiziyor.

‘3,9 MİLYONUN DAHA FAZLA PARAYA İHTİYACI VAR’

IG Metall Başkanı Christiane Benner, bu konudaki değerlendirmesinde, “İşverenlerin sunduğu yetersiz teklif, durumun ciddiyetinin farkında olmadıklarını gösteriyor. Sektördeki 3,9 milyon meslektaşımızın daha fazla paraya ihtiyacı var. Ekstra satın alma gücü ile ekonomiyi de canlandırabiliriz” şeklinde konuştu.

Alman ekonomisi büyüme konusunda zorluklar yaşarken, hükümet, özellikle Çin gibi ülkelerden gelen güçlü rekabet, Alman ürünlerine yönelik zayıf talep ve sanayideki yapısal sorunlar nedeniyle ekonomiyi yeniden canlandırmak için reform yapma baskısı altında. Ülke, bir zamanlar oldukça başarılı olan “Ucuz enerji ve ara malı ithal et, bunları işle ve yüksek kaliteye sahip mal olarak ‘Made in Germany’ algısıyla pahalı bir biçimde ihraç et” iş modelinin artık geçerliliğini yitirdiğini kabul ediyor.

Doğu Avrupa’daki ucuz taşeron iş gücü, Çin’e artan ihracat ve ülke savunmasının ABD’ye devredilmesi gibi sorunlar, çözüm sunmaktan oldukça uzak görünüyor.

IG Metall, Elektrik ve Metal Sektöründe Uyarı Grevi Kararı Aldı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!