1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Elektrik Fiyatlarına Zam İddiaları ve EMO Açıklaması

Elektrik Fiyatlarına Zam İddiaları ve EMO Açıklaması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elektrik Fiyatlarına Zam İddiaları ve EMO’dan Açıklama

Son günlerde elektrik fiyatlarına zam yapılacağına dair iddialar gündemde önemli bir yer tutarken, bu konuya ilişkin Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada, olası bir düzenleme gerçekleşirse, tüketim miktarı aynı kalsa bile faturaların artacağına dikkat çekildi.

2024 yılı için mesken ve tarımsal faaliyetler tüketici grubuna yönelik yıllık 100 milyon kilovatsaat (kWh) ve diğer tüketici gruplarına yönelik yıllık 1 milyon kWh olarak belirlenen tüketim limitlerinin değişmesi bekleniyor. Son günlerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nın, 2025’ten itibaren konut aboneleri için bu limiti yıllık 5 bin kilovatsaate (kWh) indirme iddiaları dikkat çekiyor. EMO, “Bu düzeyde bir limit düşüşü, tarifelerin yapısını köklü bir şekilde değiştirecektir.” ifadelerini kullandı.

Aylık ortalama 417 kWh tüketimi olan ve Ekim 2024 itibarıyla aylık yaklaşık 1050 TL düzeyinde fatura ödeyen tüm konut abonelerinin bu tebliğ kapsamına gireceği belirtildi. EMO, hesaplamalarında yıllardır 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standartları için aylık 230 kWh enerji tüketeceği varsayımını dikkate alarak, bu değerlerin hesaplama kolaylığı açısından EPDK tarafından da aylık 240 kWh olarak kabul edildiğini ifade etti. Yeni düzenlemede, bahsi geçen 417 kWh, yeni bir kademe olarak belirlenecek ve bu seviyenin üzerindeki tüketim yapan hanelere yüksek tüketimli sanayi kuruluşları gibi fatura kesileceği öngörülüyor.

EMO, bu uygulamanın hayata geçmesi durumunda, tüketim aynı kalsa bile bu hanelere kesilecek faturaların spot piyasaya göre her ay değişen yüksek değerlere ulaşacağını vurguladı.

Dava Açma Kararı

EMO, söz konusu düzenlemenin iptali için yargıya başvuracağını açıklarken, bu değişiklikten etkilenecek tüm vatandaşlara tüketici haklarını koruma çağrısında bulundu. Açıklamada, ayrıca hizmet bedelinin belirsiz hale getirilmesinin kabul edilemez olduğu ifade edildi. EMO, “Özellikle sıradan tüketicilerin yaşadığı konutlara verilecek hizmetin bedeli belirsiz hale getirilemez.” dedi.

Günümüzde enerjiye erişimin temel insan haklarından biri olarak kabul edildiği, ucuz, kaliteli ve sürekli bir kamu hizmeti olarak sağlanması gerektiği vurgulandı. EMO, “Alelade bir piyasa metaı olmaması nedeniyle bu hizmetlerin kamu eliyle yürütülmesi gerekirken, mevcut durumda özel sektör eliyle yürütülse dahi etkin bir kamu denetimine tabi olarak sürdürülmesi zorunludur.” şeklinde ifadelerde bulundu. Ayrıca, “Lokanta menüsünün bile kapıda ilan edilmesinin zorunlu olduğu bir dönemde, tüketicinin birim enerji maliyetini önceden bilmemesi kabul edilemez.” diye ekledi.

EMO, konut tarifesinde günlük 8 kWh’dan fazla tüketimi olan abonelerin zaten diğer abonelere göre yüksek bedel ödediğine dikkat çekerek, “Yasal dayanağı bulunmayan böyle bir düzenleme yapılması durumunda, Elektrik Mühendisleri Odası olarak konuyu yargıya taşımaktan geri durmayacağız.” ifadesini kullandı. Ayrıca, bu değişiklikten etkilenecek tüm yurttaşları da tüketici haklarını korumaya çağırdı.

Açıklamada, enerji maliyetlerinin enflasyon üzerindeki etkisini sınırlamak için kamunun alım ve fiyat garantileri içeren enerji ihaleleri yerine doğrudan yatırım yapması gerektiği vurgulandı. “Ekonomik krizi en az hasarla atlatmak için kalkınma perspektifiyle hazırlanan toplumcu bir enerji programının uygulanması artık zorunluluktur. Bu çerçevede elektrik alanında üretimden, dağıtıma kadar tüm süreçleri yönetecek dikey entegre bir kamu tekeli yeniden kurulmalıdır.” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan, EPDK’dan konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmamış olması dikkat çekiyor.

Kaynak: Sözcü

Elektrik Fiyatlarına Zam İddiaları ve EMO Açıklaması
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!