1. Haberler
  2. Dünya
  3. AB Komisyonu’ndan Orban’ın Gürcistan Ziyareti Açıklaması

AB Komisyonu’ndan Orban’ın Gürcistan Ziyareti Açıklaması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AB Komisyonu’ndan Orban’ın Gürcistan Ziyareti Hakkında Açıklama

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Nabila Massrali, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Gürcistan’a yapacağı ziyaretle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Massrali, Orban’ın, 26 Ekim’deki parlamento seçimlerinde birinci gelen Gürcü Hayali Partisi’nin lideri İrakli Kobakhidze’nin daveti üzerine Gürcistan’a gideceğini belirtti. Ancak, bu ziyaretin AB’yi temsilen yapılmadığını vurguladı.

“KONSEYDEN YETKİ ALMADI, TUTUMUMUZ AÇIK”

Günlük basın toplantısında konuşan Massrali, Orban’ın AB Dönem Başkanlığı görevini yürütmesine rağmen, bu ziyaretin sadece “Macaristan-Gürcistan ikili ilişkileri” çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Massrali, Orban’ın bu ziyareti için AB Konseyi’nden herhangi bir yetki almadığını belirterek, AB’nin seçim süreciyle ilgili tutumunun net olduğunu dile getirdi.

AB’NİN TARTIŞMALI SEÇİME YORUMLARI

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Konseyi, daha önce yaptıkları ortak yazılı açıklamada, Gürcistan’da gerçekleşen seçimlerin sonuçlarına yönelik sürecin yakın takipte olduğunu bildirmişti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) liderliğindeki Uluslararası Seçim Gözlem Misyonu’nun ön bulgularına göre, seçim sürecinde “oy gizliliği konusunda sık sık taviz verildiği, usule ilişkin çeşitli tutarsızlıkların yaşandığı ve seçmenlere yönelik baskı ve sindirme olaylarının gözlemlendiği” kaydedilmişti. Bu durumun, kamuoyunun seçim sürecine olan güvenini olumsuz etkilediği vurgulanmıştı.

Ayrıca açıklamada, Gürcistan Merkez Seçim Komisyonu ve ilgili diğer makamların, seçim usulsüzlükleri ve ihlallere yönelik iddiaları “hızlı, şeffaf ve bağımsız bir şekilde soruşturması” gerektiği ifade edildi. “Bu usulsüzlükler açıklığa kavuşturulmalı ve ele alınmalıdır. Bu, seçim sürecine olan güvenin yeniden tesis edilmesi için gerekli bir adımdır.” denildi.

“SEÇİME RUS OPERASYONUYLA MÜDAHALE EDİLDİ”

26 Ekim’de yapılan parlamento seçimlerinde, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi oyların yüzde 53,93’ünü alarak zafer kazanmıştı. Ancak Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, seçimlere “Rus operasyonu” ile müdahale edildiğini öne sürerek, bu sonuçları kabul etmeyeceklerini açıkladı.

ORBAN’IN TARTIŞMALI ZİYARETLERİ

Orban’ın Gürcistan ziyareti, AB Dönem Başkanlığını üstlendiği 1 Temmuz’dan itibaren gerçekleştirdiği Moskova ve Pekin ziyaretlerinin ardından geliyor. Bu ziyaretler, AB yönetiminin tepkisini çekmiş ve Brüksel ile Budapeşte arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açmıştı. AB, Macaristan’ın dönem başkanlığı sırasında düzenlediği çeşitli toplantılara ve Budapeşte’ye yapılacak ziyaretlere boykot kararı almıştı.

Kaynak: Sözcü

AB Komisyonu’ndan Orban’ın Gürcistan Ziyareti Açıklaması
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!