1. Haberler
  2. Dünya
  3. Gürcistan’da Parlamento Seçimlerine Tepkiler ve Yeniden Seçim Çağrısı

Gürcistan’da Parlamento Seçimlerine Tepkiler ve Yeniden Seçim Çağrısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gürcistan’da Seçim Sonuçlarına Tepkiler

Gürcistan'da Seçim Sonuçlarına Tepkiler

Gürcistan’da 26 Ekim tarihinde gerçekleştirilen parlamento seçimlerinin sonuçlarını kabul etmeyen Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ve çeşitli muhalefet partileri, başkent Tiflis’te protesto gösterisi düzenledi. Parlamento Binası’nın önünde akşam saatlerinde bir araya gelen kalabalık, seçim sonuçlarını tanımadıklarını duyurdu. İktidardaki Gürcü Hayali Partisi’nin oyların %53,93’ünü alarak kazandığı bu seçimlerin sonuçlarına karşı çıkan Cumhurbaşkanı Zurabişvili, muhalefet liderleriyle birlikte halka hitap etti.

İlk olarak konuşan Cumhurbaşkanı Zurabişvili, seçim sonuçlarını kesinlikle kabul etmediklerini vurgulayarak, 26 Ekim’deki seçimlerde “halkın iradesinin çalındığını” ifade etti. Seçimlerde usulsüzlük yapıldığını savunan Zurabişvili, bu hilelerin nasıl gerçekleştirildiğini araştırmanın önemli olduğunu belirtti. Seçimlerde hile yapıldığına dair olası kanıtları bulunan herkesi bu bilgileri paylaşmaya davet eden Zurabişvili, “Birlikte, anayasal hakkımız olan sesimizin korunmasını son derece barışçıl bir şekilde savunacağız” dedi.

Zurabişvili, ABD dahil birçok Batılı ülkenin bu seçimleri eleştirdiğini ve sonuçlarını kabul etmediğini vurgulayarak, seçimlere “büyük bir operasyon” ile müdahale edildiğini ve bu durumu araştıracaklarını kaydetti. Ayrıca, yüzde 5’lik seçim barajını aşan muhalefet partilerine destek vermeye devam edeceğini belirtti ve Gürcistan’ın Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyonunun son derece önemli olduğunu ifade etti.

SEÇİMLERİN TEKRARLANMASI ÇAĞRISI

“Gürcistan’ı Kurtarmak İçin Birlik” seçim blokunun liderlerinden Giorgi Vaşadze, seçimleri gayrimeşru olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Sandık çıkış sonuçlarını kabul etmeyerek yeni parlamentoya girmeyeceklerini duyuran Vaşadze, “Seçimlerin yeniden yapılması için özel bir talebimiz var, ancak bu talebin uluslararası seçim idaresi tarafından yürütülmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Diğer muhalefet liderleri de halkın oylarının korunması amacıyla sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade etti.

Gürcistan'da Parlamento Seçimlerine Tepkiler ve Yeniden Seçim Çağrısı
GÜRCİSTAN’DAKİ SEÇİMLERİN DETAYLARI

Gürcistan’da 26 Ekim’de yapılan parlamento seçimlerini, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi %53,93 oy oranı ile kazanmıştı. İkinci sırada %11,03 ile “Değişim İçin Koalisyon”, üçüncü sırada %10,16 ile “Gürcistan’ı Kurtarmak İçin Birlik”, dördüncü sırada %8,81 ile “Güçlü Gürcistan” ve beşinci sırada %7,77 ile “Gakharia Gürcistan İçin” yer aldı. Merkezi Seçim Komisyonu, Kasım ayında “seçim özet protokolü”nü yayımlayacak ve anayasa gereği 10 gün içinde yeni parlamentonun toplanması bekleniyor. Oy sayımına göre, 150 koltuklu parlamentoda Gürcü Hayali Partisi’nin 89, muhalefetin ise 61 milletvekiline sahip olması öngörülüyor. Parlamentoda 76 koltuk elde eden siyasi parti veya seçim bloku, tek başına hükümet kurma hakkına sahip olacak.

Gürcistan'da Parlamento Seçimlerine Tepkiler ve Yeniden Seçim Çağrısı

Kaynak: Sözcü

Gürcistan'da Parlamento Seçimlerine Tepkiler ve Yeniden Seçim Çağrısı

Gürcistan’da Parlamento Seçimlerine Tepkiler ve Yeniden Seçim Çağrısı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!