Özgür Özel’den Bahçeli ve Kürt Sorunu Üzerine Açıklamalar
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Burhanettin Bulut, Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can ile birlikte bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Toplantıda en çok dikkat çeken konu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin İmralı açıklamaları ve ‘Kürt Sorunu’na dair tutumu oldu. Özgür Özel, Bahçeli ile ne söylerse söylesin onu destekleyen bir grup dışında herkesin ‘Kürt sorunu’ olduğunu kabul ettiğini vurguladı.
Özel, bu konuyla ilgili düşüncelerini şu şekilde ifade etti:
- “Biz, tüm Kürt vatandaşlarımızın kendilerini eşit hissettikleri bir Türkiye arzuluyoruz. Bunun için de demokrasi vaat ediyoruz. ‘Bizim iktidarımızı bekleyin’ demek yerine, gelin birlikte mecliste Türkiye’nin demokrasi sorunlarını hiçbir partiyi dışarıda bırakmadan çözelim.”
- “Dünyada çatışmalı süreçler şeffaflık, karşılıklı güven ve güven artırıcı adımlarla çözülmektedir. Toplumsal mutabakatın en önemli ayağı siyasi partilerin varlığıdır.”
Özel, ayrıca şöyle devam etti:
- “Başka bir örgüt ortaya çıkar. Bir sorunun varlığını kabul etmeden nasıl çözüme ulaşacaksınız? Türkiye’nin 40 yıl önce açtığı ve doğru yaptığı bir mesele var; Kürt sorununu kabul etmek. Eğer ‘Kürt sorunu yoktur’ derseniz, geçmişe dönersiniz.”
- “Kürt sorunu vardır, çözelim demek yerine ‘Kürt sorunu yoktur’ derseniz, bu, başka bir terör odağının ortaya çıkmasına zemin hazırlar.”
“Bahçeli, sizce ne yapmak istiyor?” sorusuna yanıt veren Özel, “Bu soruya, Bahçeli’den yanıt beklemek yerine Erdoğan’dan yanıt beklemek lazım. Erdoğan’a Bahçeli’nin vurgusuyla soruyorum: Sayın Erdoğan, ortağınız ne demek istemektedir?” diyerek eleştirilerini sürdürdü.
Özel, CHP’nin Kürt sorununu nasıl tanımladığına dair soruya şu yanıtı verdi:
- “Elbette Türkiye’nin daha demokratik bir anayasaya ihtiyacı var. İlk dört maddeye dokunulmaksızın birçok madde daha demokratik ve kapsayıcı bir şekilde düzenlenebilir.”
- “Ancak şu anda bir anayasa değişikliği gündemimiz yok. Bu aşamada biz orada yokuz.”
Özel, otokratik bir ülkede sorunlara otokratların karar verdiğini, demokratik bir ülkede ise o sorunu yaşayanların karar verdiğini belirtti. Bahçeli’nin ‘Kürt sorunu yoktur’ demesinin sorunları ortadan kaldırmadığını vurguladı.
- “Açılım olarak adlandırdıkları şey, demokratik değil, aksine dayatmacı bir süreç.”
Özel, Diyarbakır’da bir çaycının kendisine “Ne bir eksik ne bir fazla, sizin kadar vatandaş olmak istiyorum” dediğini aktararak, bunun üzerine “Hadi canım, neyin eksik?” demenin doğru olmadığını ifade etti. Bu bağlamda, Selçuk Mızraklı’nın seçilmesine rağmen kayyum atanmasını, Demirtaş’ın cezaevinde olmasına rağmen adaylık sürecini örnek gösterdi.
CHP Genel Başkanı, Kürt sorununun Mecliste bir komisyon aracılığıyla ele alınmasını önerdi:
- “Mecliste bir komisyon kurulsun ve bu mesele üzerinde herkes önerilerini sunabilsin. İlk önce ‘Kürt sorunu nedir?’ sorusuna yanıt arayalım.”
Özel, anayasa değişikliği için Meclis’te bir zemin olup olmadığını Erdoğan’ın konuşmasından sonra anlayacaklarını belirtti. Toplumun, bir anayasal değişikliği sürecine mi sıkıştırıldığına dair düşüncelerini ifade etti:
- “Eğer anayasa yapacaksak, mevcut anayasaya tam sadakat ve uyum isteriz. Neyi neyle değiştireceksiniz?”
Özel, Bahçeli’nin Öcalan ile ilgili açıklamalarını duyduğunda şok olmadığını belirterek, “Devlet Bey, bu kadar şaşırtıcı işlere girebilir.” dedi. Bahçeli’nin ifadelerinin ardından, kendisinin de “Kürtlerin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sahibi olmalarını öneriyorum.” dediğini aktardı.
Özel, CHP’de oy kaybı olmadığını, aksine söylemlerinin olumlu karşılandığını ifade etti ve kamuoyu yoklamalarının gerçeği yansıtmadığını savundu.
Bahçeli’nin Alaattin Çakıcı ve Kürşat Yılmaz ile olan birlikteliğine dair soru üzerine Özel, Bahçeli’nin kendini yalnız hissettiğini ve bu iki ismin ona güç verdiğini belirtti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik siyasi yasak ihtimali hakkında hazırlıklarının ne olduğuna dair soruya Özel, “Siyasi yasak kararının alınmaması gerektiğini vurgulamaya devam ediyoruz. Eğer böyle bir karar alırlarsa, onları bu kararı aldırdıklarına pişman edecek hazırlığımız var.” dedi.
CHP’de cumhurbaşkanı adayının nasıl belirleneceği konusunda tartışmaların sürdüğünü hatırlatan Özel, “Tayyip Bey’in yerinde olmak istemezdim. Adayı nasıl belirleyeceksiniz tartışması o günün konusu ama adayımızı tek başıma değil, kolektif belirleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Özel, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın partide hizip değil, siyasi fenomen olduklarını belirterek, “Onlar, toplumda ciddi bir karşılık bulmuş aktörlerdir.” dedi. CHP içindeki tek hizbin Atatürk’ün hizibi olduğunu belirtti.
Kaynak: Sözcü