İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ekim 2023 Raporu
Ekim ayında, imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 45,8 seviyesine yükselerek, imalat sektöründeki daralmanın yavaşlayarak da olsa devam ettiğine işaret etti. Bu durum, imalatçıların yılın son çeyreğine girerken zorlu koşullarla karşılaşmaya devam ettiklerini göstermektedir. Üretim, yeni siparişler, satın alma faaliyetleri ve istihdamda kaydedilen daralma hızı, bir önceki aya kıyasla azalmış olsa da, sektör hala büyüme ile daralma arasındaki 50 seviyesinin altında kalmaktadır.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen veriler, eylülde kaydedilen 44,3 seviyesinden Ekim’de 45,8’e yükselmiş olsa da, bu artış sektördeki zayıflığın devam ettiğini ortaya koymaktadır. Zorlayıcı piyasa koşulları nedeniyle talep zayıflığı ve toplam siparişler ile ihracat siparişlerindeki daralma süregelmektedir. Öne çıkan bazı veriler şu şekildedir:
- Yeni siparişler alt endeksi: Ekim’de 40,8’den 43,3’e yükseldi.
- Yeni ihracat siparişleri alt endeksi: 45,3’ten 45,8’e arttı.
Üretim Üst Üste Yedinci Ayda da Daraldı
Zorlu talep koşulları, imalatçıların Ekim’de üretimlerini azaltmalarına neden oldu ve böylece üretimde üst üste yedinci ayda da bir daralma gözlemlendi. Eylül’e kıyasla daha hafif olsa da, üretimdeki daralma belirgin seviyede gerçekleşti. Üretim alt endeksi Ekim’de 42,8’den 44,1’e yükseldi. Ancak, yeni siparişlerdeki zayıflık nedeniyle istihdam ve satın alma faaliyetlerinde de bir daralma yaşandı. Şirketler, bazı durumlarda istihdamdaki düşüşün, istifalardan kaynaklandığını ifade etti. Girdi stoklarında ise Mayıs 2020’den bu yana en büyük düşüş kaydedildi. İstihdam alt endeksi Ekim’de 46,9’dan 47,6’ya yükseldi.
TL’deki Zayıflık Maliyetleri Artırdı
Türk Lirası’ndaki zayıflık, maliyetlerin artmasında ana etken olmaya devam ediyor. Şirketler, özellikle buğday gibi hammaddelerin fiyatlarında ve nakliye maliyetlerinde artış yaşandığını bildirdi. PMI verilerini değerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Üretim, yeni siparişler ve istihdam gibi başlıca göstergelerde daralma hızı Ekim’de yavaşlamış olsa da, son veriler Türkiye’de imalat sektörünün zorlu talep koşulları nedeniyle hala baskı altında olduğunu gösteriyor. Şirketler, girdi stoklarını son dört buçuk yılda görülen en belirgin seviyede azalttı,” dedi. Harker, “Daha olumlu bir gelişme ise enflasyon kaynaklı baskıların bir kez daha hafiflemesi ve en azından büyümeye yönelik bu zorluğun etkisinin azalması oldu,” şeklinde ekledi.
Kaynak: Sözcü