Vergi Yüzsüzlükleri ve Silinen Borçlar
Son günlerde, vergi yüzsüzleri listesi açıklandı ancak iktidara yakın olan büyük patronların vergi borçlarının bir kalemde silinmesi, kamuoyunun dikkatinden kaçmadı. Kamu ihaleleriyle sıkça gündeme gelen Cengiz, Kolin, Makyol, Kalyon ve Limak gibi ‘hatırlı’ şirketlerin, silinen vergi borçları milyarları buluyor. Bu şirketlere, vergi, resim ve harç indirimleri sağlanarak, Cengiz İnşaat’a 30, Kolin İnşaat’a 36, Makyol İnşaat’a 24, Kalyon İnşaat’a 19 ve Limak İnşaat’a 19 kez vergi indirimleri ve istisnaları getirildiği gözlemleniyor.
Vergi Uzlaşma Komisyonu tarafından 2013-2023 yılları arasında 2 milyar 587 milyon 72 bin liralık vergi ve 4 milyar 919 milyon 306 bin liralık ceza borcu silindi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, bu duruma dikkat çekerek, “5’li çeteden 1 lira bile vergi ödemeyenlerin, tek kalemde milyarlık vergi borçları silinenlerin nerede olduğuna bakmalıyız. İndirim ve istisnalarla vergi dışı kalanlar kimler? Gerçek vergi yüzsüzleri, iktidarın borçlarını bir kalemde sildikleridir. Onların kim olduğu da açıklanmalı” ifadelerini kullandı.
Sır Gibi Saklanan Bilgiler
5 milyon lirayı aşan vergi ve ceza borçlarını ödemeyenler listesi kamuoyuna duyuruldu. ‘Vergi yüzsüzleri’ olarak adlandırılan bu borçluların büyük bir kısmının, faaliyete son vermiş mükelleflerden oluştuğu görülüyor. Ancak, bir kısmı da uzlaşma yoluyla borçları silinen şirketlerden oluşuyor. Vergi inceleme elemanları, bu şirketlerin vergilerini eksik ya da hiç ödemediğini tespit ettiklerinde raporlar oluşturuyor. Bu şirketlerden bazıları, Maliye’nin tespit ettiği vergi borcunu öderken, bazıları ise siyasilerden yardım alabileceğini düşünerek borca itiraz ediyor ve ödeme yapmıyor.
Devasa boyutlardaki borçlar, merkezi uzlaşma komisyonlarına intikal ediyor. Bu komisyonlar, bazı mükelleflerin borçlarını onaylarken, diğerlerinin borçlarını silme kararı alabiliyor. Ancak, kimlerin vergi borcunun hangi gerekçelerle silindiği ise adeta bir sır olarak saklanıyor.
Örnekler ve İtiraz Süreci
İtiraz edenler arasında öne çıkan isimlerden biri Cengiz Holding. Cengiz İnşaat’ın 2005-2009 yıllarına ait hesaplarını inceleyen vergi denetmenleri, şirketin 424.4 milyon liralık vergi borcunu devlete ödemediğini tespit etti. Ancak şirket, bu borca itiraz etti. Süreç, iş komisyonuna havale edildi. Komisyon, vergi denetmenlerinin hesaplamalarında hata yaptığını belirleyerek, borcu silme kararı aldı. Borcun hesaplandığı dönemdeki dolar kuru 1 lira 40 kuruştu ve silinen borç miktarı 303.1 milyon dolardı. Bugünkü kurlar dikkate alındığında, silinen borcun toplam tutarı 11 milyar liraya yaklaşmakta.
Kaynak: Sözcü