AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’in Basın Toplantısı
AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerçekleştirdiği basın toplantısında, 46 maddeden oluşan ve ‘Dahiliye Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni Meclis Başkanlığına sunduklarını açıkladı. Güler, yurdun iç güvenliğini sağlamak, kamu düzenini korumak, suç işlenmesini önlemek ve suçlarla etkin bir şekilde mücadele etmek amacıyla İçişleri Bakanlığı’nın görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen hukuki bir düzenleme ihtiyacının ortaya çıktığını belirtti.
RUHSATSIZ SİLAH KULLANIMI
Ateşli silah, mermi ve bıçak gibi savunma amaçlı kullanılan aletlerin, 6136 sayılı kanuna tabi olduğunu belirten Güler, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
- Kanun teklifimiz ile bu kanunda yapılacak düzenlemeyle; yurt dışından kayıt dışı olarak getirilen veya ülkemizde yasa dışı üretilen ateşli silahlara ait parçaların, ana veya balistik öneme sahip olanların da bu kanun kapsamına alınması ve müeyyideye tabi tutulması hedeflenmektedir.
- Bu düzenlemeyle, münferit yollarla temin edilen silah parçalarının birleştirilerek ateşli silah haline getirilmesinin önüne geçilmesi sağlanacak, böylece terör ve diğer suç örgütlerinin eline geçişi önlenerek etkin bir mücadele yürütülmesi amaçlanmaktadır.
- Son yıllarda ülkemizde yaşanan şiddet olaylarındaki ruhsatsız silah kullanımındaki artış da göz önünde bulundurularak, ruhsatsız silah kullananlara uygulanacak müeyyidelerin artırılması planlanmaktadır.
Güler, kanun teklifinin toplumda ruhsatsız silah teminini ve kullanımından kaynaklanan tehditleri ortadan kaldırmayı hedeflediğini vurguladı ve cezasızlık algısının da böylelikle azalacağını düşündüğünü ifade etti. Ayrıca, ‘Kurusıkı’ olarak bilinen silahların özelliklerinde yapılacak değişikliklerle, öldürmeye veya yaralamaya elverişli hale getirenler için daha ağır cezalar önerildiğini belirtti.
SÜRÜCÜ BELGELERİNE EL KONULMASI TEKLİFİ
Güler, yetkisiz çakar kullanımı ile ilgili de önemli düzenlemeler yaptıklarını ifade ederek, “2918 sayılı ‘Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle, trafik düzeninin sağlanması amacıyla toplum arasında ‘çakar’ olarak adlandırılan ışıklı veya sesli uyarı işaretleri veren cihazların yasak olan araçlarda kullanılmasının önüne geçilmesi büyük bir önem arz ediyor.” dedi. Bu çerçevede, ihlallere uygulanacak idari para cezalarının artırılmasına yönelik şu bilgileri verdi:
- 6 bin 439 TL olarak uygulanan idari para cezasının 96 bin TL’ye, tekrarı halinde ise 192 bin TL’ye çıkarılması öneriliyor.
- Ayrıca, bu araçları kullanan kişilerin sürücü belgelerine el konulması ve araçların kademeli olarak geçici süreliğine trafikten men edilmesi de planlanmaktadır.
RİSK OLUŞTURAN YABANCILARIN ÜLKE DIŞINA ÇIKARILMASI
Güler, kanun teklifinin düzensiz göçle mücadelede etkinliği artıracağını belirtti. Kamu düzeni ve güvenliği açısından risk teşkil eden yabancıların en kısa sürede ülkemizden çıkartılmasına yönelik düzenlemeler yapılacağını açıkladı. Bu kapsamda, 6458 sayılı ‘Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda yapılacak düzenlemelerle, sınır dışı etme kararlarına ve kısa dönem ikamet izninin reddine veya iptaline karşı açılan davaların hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasına yönelik öneriler sunulacak. Böylece, yasa dışı olarak ülkeye girdiği tespit edilen düzensiz göçmenlerin en kısa sürede ülke dışına çıkarılması sağlanacaktır.
Güler, 1952 yılından beri Mesleki Birlik Kurumu olarak faaliyet gösteren polis, bakım ve yardım sandığının, mevcut çalışan emniyet teşkilatı mensuplarına emeklilik, ölüm ve maluliyet yardımları sunarak, emeklilik sonrası isteğe bağlı üyelik ve katılım payı sistemiyle ikinci bir emeklilik bağışı ve ölüm yardımlarından yararlanma imkanı sunulmasını önerdi.
BELEDİYE BAŞKANLIKLARI SUÇ İÇİN ÖZGÜRLÜK ALANI DEĞİLDİR
Güler, basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak, Mardin, Batman ve Şanlıurfa’nın Halfeti Belediyeleri ile ilgili kararlara değindi. Bu konuda, “Hukuk devleti uygulamaları çerçevesinde bu tür kararlar geçmişte de vardı, gelecekte de olacaktır. Belediye başkanlıkları, suç işlenecek bir özgürlük alanı değildir. Suç işleyen ve ceza alan kişilerle ilgili olarak, Anayasamızın 127. maddesi kapsamında İçişleri Bakanlığımız gerekli takdir ve uygulamaları yapacaktır.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Sözcü