Diyarbakır’da Derin Yoksullukla Mücadele
Doğu ve Güneydoğu Anadolu gezisinin ilk durağı olan Diyarbakır’da, Sur İlçesi’nde yaptığı ziyarette 524 kişilik yoksul listesini Özgür Özel ile paylaşan Melikahmet Mahallesi muhtarı Ali Kızgın, bölgedeki derin yoksulluğu SÖZCÜ’ye aktardı. Kızgın, mahalledeki yoksulluğun sadece lokal bir sorun olmadığını, Sur ilçesinin tüm mahallelerinde vatandaşların açlık ve yoksulluk sorununu derinden hissettiklerini vurguladı.
Muhtar, kaymakamlıkların sağladığı aile destek yardımlarının yetersiz kaldığını belirterek, bu insanlara yardım ulaştırırken onları rencide etmeden, kameralar önünde teşhir etmeden sorunlarına çözümler bulmaya çalıştıklarını dile getirdi:
“DERİN YOKSULLUĞA FARKINDALIK YARATMAK İSTEDİM”
“Aslında ana muhalefet lideri sayın Özgür Özel’e 524 kişilik yoksulluk listesini göstermemin asıl amacı, burada bir farkındalık yaratmaktı. İnsanların hangi koşullarda aç ve sefalet içinde yaşamaya çalıştıklarını anlatmaya çalıştım; niyetim bu insanları teşhir etmek veya rencide etmek değildi. Zaten bu durum utanılacak bir şey değil. Benim amacım, insanların durumlarını görüp vahim durumu biraz daha ortaya koymaktı. Mahallemde bir ailenin ortalama nüfusu 8-9. Aile reisleri ya işsiz ya da asgari ücretle çalışıyor. Hele bir de ev kira ise, başka bir şey söylemeye bile gerek kalmıyor.”
“KADINLAR GELİP AĞLIYOR, ‘AÇIZ’ DİYORLAR”
Kızgın, kadınların yardım almak için sıklıkla kendisine başvurduğunu belirterek, “Ağlıyorlar ve aç olduklarını söylüyorlar. Talepler her dönem değişiyor. Geçen ay, okulların açılmasıyla birlikte kırtasiye ve okul malzemeleri için yoğun talepler geldi. Bu ay ise, üniversiteyi kazanıp maddi imkânsızlıklar yüzünden kayıt yaptıramayan öğrenciler için burs talepleri artmış durumda. Bu talepleri belediyelere ve kaymakamlıklara yönlendiriyorum. Ayrıca kadınlar, küçük çocukları için mama ve evdeki yetişkinler için yağ gibi kuru gıda ve erzak yardımları talep ediyorlar,” dedi.
“GIDA VE OKUL MALZEMELERİ TALEBİ ÇOK FAZLA”
Yoksul mahalle sakinlerine can suyu olmaya çalıştıklarını ifade eden muhtar, Sur’un tüm mahallelerinde benzer sıkıntılar yaşandığını belirtti. “Siyasi parti genel başkanları ve belediye başkanlarının bu açlık durumunun farkında olmaları için muhtarlık defterinde kayıtlı olan 524 kişilik yoksul listemi paylaştım. İnsanların taleplerini ve yaşadıkları durumu görmelerini istedim. Listemde bebek bezi, bebek maması, kuru gıda, okul kırtasiye ihtiyaçları, üniversiteye giden gençler için burs talepleri ve kadınların özel ihtiyaçları yer alıyor. Adaletli bir şekilde bu insanlara yardım eli uzatılmasını istiyorum. Benim listem sadece bir örnek; diğer muhtarlıklarda da benzer sorunlar mevcut. Bana başvuran kadınlar, kuru ekmeğe muhtaçlar,” diye ekledi.
“AİLE DESTEĞİ YARDIMLARI YETERSİZ KALIYOR”
İnsanların aç olduklarını ve çocuklarının da açlıkla mücadele ettiğini gözyaşlarıyla kendisine anlattığını ifade eden muhtar, “Bana, ‘Allah rızası için bize bir el uzat muhtar. Sesimizi duyur. Resmi kurumlara halimizi anlat’ diyorlar. Ben elimden geleni yapıyorum ama bu yeterli olmuyor. Özgür bey muhalefet lideri olduğu için kendisiyle bu durumu paylaştım. Mahalledeki yoksulların sesini duyurmasını istedim. Amacımız devlet kurumlarını rencide etmek değil, aç çocukların ve kadınların sesini duyurmaktır. Kaymakamlıklar aile desteği yardımı yapıyor ama bu çok yetersiz kalıyor. Örneğin, 9 kişilik bir aileye bir teneke yağ veriliyor; 1 ay boyunca bu yağ ile 9 kişilik bir aile ne yapabilir? Sosyal yardımlar yetersiz kalıyor. Kiracı olanların durumu daha da kötü. Gıda yardımlarına acil ihtiyaç var,” dedi.
“ÖNÜMÜZ KIŞ, GİYECEK, YAKACAK VE GIDA İHTİYACI VAR”
Hayırsever iş insanlarını, mahallesindeki yoksul sakinlere yardım etmeye çağıran Ali Kızgın, “İş insanları ve hayırseverler, zaman zaman özellikle Ramazan aylarında gıda yardım kolileri dağıtıyorlar. Ancak bu yardımlar yetersiz kalıyor. Önümüz kış ve bu ailelerin giyecek, yakacak ve gıda ihtiyaçları var,” diye belirtti.
“SUR’UN MAKÛS TALİHİ”
Açlık ve yoksulluk, Sur İlçesi’nin sadece Melikahmet Mahallesi’nde değil, hemen arkasındaki İskender Paşa, Ziya Gökalp, Cami Kebir, Ali Paşa, Lalebey, Abdal Dede ve Dabanoğlu mahallelerinde de aynı şekilde hissediliyor. Çarpık yapılaşma nedeniyle araç bile giremeyecek kadar dar olan labirent sokaklarda yoksulluk ve açlık kol geziyor. 1990’lı yılların başında terörün zirve yapmasıyla zorunlu göçe maruz kalan vatandaşlar, Lice, Kulp, Silvan, Hazro gibi kırsal köylerden kente göç ederek Sur’a bağlı mahallelerde kayıt dışı gecekondulara yerleşti.
“KÖYDE TERÖRDEN KAÇIP SURA GELDİLER AMA TERÖR BURADA DA PEŞLERİNİ BIRAKMADI”
Derin yoksulluğu iliklerine kadar yaşayan Sur sakinlerinin makus talihi değişmedi. Köylerinde PKK teröründen rahat bulamadıkları için Sur’un mahallelerine yerleşen yoksul vatandaşların peşini 2016 yılında da PKK terörü bırakmadı. Çukur ve hendek olaylarıyla birlikte 6 mahalle yerle bir oldu. Buradan da zorunlu göç başladı. Geri kalan mahallelerde ise şu anda yoksullukla başa çıkabilmek için amansız bir mücadele veriyorlar.