1. Haberler
  2. Gündem
  3. Dubai Çikolatası ve Sağlık Riskleri: Aflatoksin Uyarısı

Dubai Çikolatası ve Sağlık Riskleri: Aflatoksin Uyarısı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dubai Çikolatası ve Sağlık Riskleri

Dubai Çikolatası ve Sağlık Riskleri

Sosyal medyanın etkisiyle popüler hale gelen Dubai çikolatası, son günlerde dikkat çekici bir tartışmanın merkezinde yer alıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Çakaloğlu, bu çikolatanın arkasındaki potansiyel sağlık risklerine dair önemli uyarılarda bulundu.

Çakaloğlu, Dubai çikolatasında kullanılan Antep fıstıklarının kalitesiz ve merdiven altı üretim olma ihtimaline dikkat çekerek, “Son dönemlerde bu çikolatanın içeriğinde yer alan Antep fıstığında ‘küf ve aflatoksin’ iddiaları gündeme geldi. Gıda mühendisleri, bu fıstıkların mutlaka ‘boz fıstık’ olması gerektiğini vurguluyor. Aflatoksin ve küf, insan sağlığı açısından ciddi tehditler oluşturabilir,” şeklinde konuştu.

“Karaciğer Kanseri Riskini Artırır”

Karaciğer üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bilgi veren Diyetisyen Çakaloğlu, şu sözleri sarf etti: “Aflatoksin maruziyeti, hem akut hem de kronik zehirlenmelere neden olabilir. Akut zehirlenme, karaciğer hasarı, sarılık, sindirim sistemi problemleri ve hatta ölüme kadar gidebilen sonuçlar doğurabilir. Kronik maruziyet ise karaciğer kanseri riskini artırarak hepatosellüler karsinom gelişiminde önemli bir rol oynar. Ayrıca, aflatoksin bağışıklık sistemini zayıflatır, bu da enfeksiyonlara karşı vücut direncinin azalmasına yol açar. Büyüme geriliği ve beslenme yetersizlikleri gibi sorunlar da meydana gelebilir. Küflerin toksik etkilerinin yanısıra, alerjik reaksiyonlara, astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına neden olabileceği unutulmamalıdır. Bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde ciddi enfeksiyon riskleri oluşabilir.”

Görünüm ve Kokusuna Dikkat

Antep fıstığı gibi kuruyemişlerde küf ve aflatoksin oluşumunu önlemek amacıyla doğru hasat, kurutma, depolama ve işleme yöntemlerinin büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Diyetisyen Çakaloğlu, “Fıstıkların nemli ortamlardan uzak tutulması ve uygun sıcaklık ile nem seviyelerinde saklanması gerekmektedir. Tüketiciler, satın aldıkları ürünlerin görünümünü ve kokusunu dikkatlice incelemelidir. Küflü veya alışılmadık bir kokuya sahip fıstıklar kesinlikle tüketilmemelidir,” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Sözcü

Dubai Çikolatası ve Sağlık Riskleri: Aflatoksin Uyarısı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!