Muğla’daki Çimento Fabrikası Krizi Devam Ediyor
Muğla’nın Bayır ve Deştin köyleri arasında yer alan ormanlık alana çimento fabrikası kurma girişimi, birçok çevresel ve toplumsal sorunu da beraberinde getiriyor. Daha önce alınan tüm ÇED raporları iptal edilen ve Menteşe Belediyesi tarafından ruhsatı iptal edilen çimento şirketi, şimdi de yeni bir ÇED süreci başlatarak tartışmaları yeniden alevlendirdi. Kapatılan çimento fabrikası nedeniyle Muğla’daki köylüler ve çevrecilerin zafer kutlaması yapmasının ardından, şirketin bu yeni girişimi şok etkisi yarattı.
YENİ ÇED SÜRECİ BAŞLATILDI
Muğla Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş., 150 milyon TL proje bedeliyle “Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları Projesi” adı altında yeni bir başvuru yaparak, Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen ÇED raporunu revize ettirip Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yeni bir ÇED süreci başlatıldığını duyurdu.
“30 YILLIK MÜCADELEDE YILMADIK, YILMAYACAĞIZ”
Deştin köyüne giderek köylülerle bir araya gelen Deştin Çevre Platformu Sözcüsü Haluk Özsoy, köylülerle birlikte mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Özsoy, “Seneler önce Deştin köylüleri olarak ormanlarımızı talan edecek, yaşamı yok edecek ve zehir saçacak olan entegre çimento tesisinin yapılmaması için mücadeleye başladık. Bu süreçte çocuklarımız büyüdü, gençlerimiz yaş aldı ve birçok kaybımız oldu. Ancak, köylülerimiz baskılara ve zorluklara rağmen direnişimizi sürdürdü. Tarlada mahsulümüz, evde hayvanlarımız, bakıma muhtaç yaşlılarımız bizi beklerken asla bu mücadeleden vazgeçmedik ve sonunda kazandık.” şeklinde konuştu.
“ÇİMENTOCU ŞİRKET YENİ BİR YOL DENİYOR”
Özsoy, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
- “Çimentocu şirketin yeni ÇED süreci ile geleceğini tahmin ediyorduk. Bu kez ÇED raporlarını revize ederek geri dönmüşler. Ancak, mahkeme daha önce bu raporları kesin olarak reddetmişti. Bu durum, hukukun farklı bir açısıyla dolanıp uyanıklık yapma çabası olarak değerlendirilebilir.”
- “Şimdi köye gidiyorum. Biz de bu girişimlere karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. 30 yıl boyunca cenneti cehenneme çevirmek için denemedikleri yöntem kalmadı: farklı firma isimleri, hülleler, hileler ve arka kapıdan dolaşmalar.”
- “Çünkü köylüler, ÇED raporuna ve imar planlarına karşı dava açarak entegre çimento tesisinin yapımını durdurdular. Meğer biz bu davalarla uğraşırken, firma hülle ile başka bir firmaya dönüşmüş ve sessiz sedasız yeni bir ÇED raporu hazırlanmış.”
- “Ancak bu ayak oyunlarına asla izin vermeyeceğiz. Mücadelemiz devam edecek. Köylüler, Muğla, Menteşe, Deştin ve Bayır köylerinde defalarca eylem yaparak çevre ve hukuk zaferini kazanmışlardı.”
Kaynak: Sözcü