1. Haberler
  2. Gündem
  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi’nde Güvenlik ve Barış Vurgusu Yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi’nde Güvenlik ve Barış Vurgusu Yaptı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi’nde Konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de gerçekleştirilen Avrupa Siyasi Topluluğu Beşinci Zirvesi Genel Oturumu’nda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, güvenlik sınamalarının sadece askeri tehditler, terörist saldırılar ve hibrit savaş taktikleri ile sınırlı kalmadığını, bunun yanı sıra enerji arzı, siber saldırılar, göç hareketleri, salgınlar ve uluslararası hukukun ihlalleri gibi geniş bir yelpazede meydan okumaları kapsadığını vurguladı.

Ukrayna Savaşı Vurgusu

Erdoğan, “Huzurumuza, istikrarımıza ve refahımıza yönelik tehditlerin önemli bir kısmı tek başımıza üstesinden gelemeyeceğimiz boyutlara ulaşmıştır” diyerek sözlerine devam etti:

  • “Avrupa Siyasi Topluluğu’nu, kıtamıza yönelik ortak tehditleri samimi bir ortamda ele aldığımız bir platform olarak görüyoruz. Türkiye, civar bölgelerle olan yakın kültürel bağları, güçlü ordusu, köklü devlet tecrübesi, ilkeli dış politikası ve eğitimli insan kaynağı ile bir istikrar adası vazifesi görmeye devam edecektir.”
  • “Avrupa coğrafyasında maalesef savaşın üçüncü yılına girdik. Ukrayna’daki savaşın yarattığı olumsuz etkiler her geçen gün derinleşiyor. Savaşın uzaması, diplomasiye daha az alan bırakıyor.”
  • “En başından beri her iki tarafın da masada olduğu bir müzakere sürecini ve ardından kalıcı, adil bir barışa ulaşılmasını savunduk.”

Gazze’ye Saldırı

Erdoğan, geçtiğimiz hafta Kazan’da Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldiğini, bu görüşmeden önce de Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha’yı Ankara’da kabul ettiğini hatırlattı. Her iki görüşmede de diplomasiye alan açılması yönünde mesajlarını ilettiğini vurgulayan Erdoğan, barışın tesis edilmesi için üstlerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduklarını ve çözüme yönelik çabalara destek vermeye devam edeceklerini belirtti.

Ukrayna’daki savaşın yarattığı yıkım ve sivil kayıpların yanı sıra, Orta Doğu’daki insani trajedinin çok daha büyük olduğunu ifade eden Erdoğan, “Gazze’de bir yıldır süren soykırım, tüm insanlığın ortak utancıdır. Batı Şeria ve Lübnan’a yönelik gerçekleştirilen gayriahlaki ve gayri hukuki saldırılar da bu duruma eklenmiştir. 50 bine yaklaşan can kaybı dikkate alındığında, ateşkesin derhal sağlanması, kesintisiz ve yeterli insani yardımın bölgeye ulaşması için İsrail’e her boyutta baskı yapılması elzemdir. İsrail’in saldırganlığına kayıtsız şartsız destek verenler, işlenen suçların da ortağı hâline geldiklerini bilmelidirler.” şeklinde konuştu.

Filistin Çağrısı

Erdoğan, İsrail’e silah ve mühimmat transferinin durdurulması amacıyla Birleşmiş Milletler nezdinde bir girişim başlattıklarını ve 50’yi aşkın ülke ile uluslararası kuruluşun imzasını taşıyan bir mektubu BM Genel Sekreteri’ne, BM Güvenlik Konseyi Kasım Ayı Dönem Başkanı Birleşik Krallık’a ve BM Genel Kurul Başkanı’na ilettiklerini ifade etti. Filistin’in devlet olarak tanınmasının da önemli bir konu olduğunu vurgulayan Erdoğan, “İrlanda, Norveç, İspanya ve Slovenya’nın bu yönde attıkları adımları takdirle karşılıyor, kendilerini ülkem ve milletim adına tebrik ediyorum. Bu tanıma kararlarının, bölgede barış isteyen Avrupalı devletler için de bir emsal teşkil ettiğine inanıyorum. Küresel adalete ve barışa katkı vermeleri için Filistin’i henüz tanımayan tüm ülkelere bunu yapmaları çağrısında bulunuyorum.” dedi.

PKK ile Mücadele Çağrısı

Erdoğan, terörizme karşı iş birliği ve dayanışmanın herkesin sorumluluğu olduğunu söyleyerek, “PKK terör örgütüyle mücadelede Avrupalı ortaklarımızdan somut iş birliği görmek istiyoruz. FETÖ’nün etkin varlık gösterdiği Avrupa ülkelerinden adli ve idari iş birliği taleplerimizin karşılanmasını bekliyoruz. DEAŞ, ülkemizin önemli katkılarıyla Suriye ve Irak’ta toprak hâkimiyetini kaybetmiş olsa da, küresel ölçekte güvenliği tehdit etmeye devam ediyor. Örgütün odağının kaymaya başladığı Batı Afrika ve Orta Asya’daki yabancı terörist savaşçı hareketliliğinin dikkatlice takip edilmesi ve bu alanda iş birliğinin önemsenmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Siyasi Engellerin Aşılması Gerekiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa-Atlantik bölgesinde barış, refah ve istikrar için en çok katkı veren ülkeler arasında yer aldığını belirtti ve “NATO’nun en önde gelen müttefiklerinden biri olarak, Asya-Pasifik’ten Kuzey Afrika’ya uzanan geniş coğrafyadaki ortaklarımızla istişareleri ve iş birliğimizi sürdürüyoruz.” dedi.

AB’nin savunma alanındaki gayretlerine Türkiye’nin tam olarak dâhil edilmesinin Avrupa’nın barış ve güvenliği için kritik bir unsur olduğunu ifade eden Erdoğan, “Avrupa Savunma Ajansına ve Avrupa Daimi Yapılandırılmış İşbirliği kapsamındaki projelere katılımımızın gecikmeksizin önünün açılmasını bekliyoruz. Avrupa’yı ve ötesini etkileyen geniş çaplı sorunlara çözüm bulunabilmesi için Türkiye’nin desteği şarttır. Avrupa’da nefret, İslam karşıtlığı ve ırkçılık, sosyal uyumu ve istikrarı tehdit ediyor. Müslümanlar başta olmak üzere göçmenlere karşı artan ötekileştirme, ırkçılığın yeni bir yüzü olarak karşımıza çıkıyor.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığının yalnızca Müslümanları ve göçmenleri değil, toplumun tamamının huzur ve güvenliğini tehdit eden temel bir insan hakları sorunu olduğu artık kabul edilmelidir. Küresel dengelerin yeniden kurulduğu böylesine belirsiz bir dönemde, her alanda yeni ve etkin politikalar geliştirmemiz elzemdir. Daha derin iş birliği tesis etmemizin önündeki siyasi engellerin ve ön yargılı tutumların geride bırakılması gerekiyor. Aksi takdirde, Avrupa’nın ihtiyaç duyduğu fikri ve ekonomik dönüşümleri yakalaması mümkün olmayacaktır.”

AB ile İş Birliğine Hazırız

Erdoğan, Avrupa kıtasının güvenlik ve istikrarı için AB’nin genişleme politikasının önemine dikkat çekerek, “Hakkaniyetli bir genişleme politikası, Birliğin en önemli jeopolitik aracı olarak karşımıza çıkmaktadır.” dedi. Türkiye’nin, kıtanın refahı ve güvenliğine önemli katkılar sunan bir aday ülke olarak katılım sürecinin yıllardır engellenmesinin makul bir izahı olmadığını ifade eden Erdoğan, “Mevcut jeopolitik konjonktürde üyelik perspektifimizin güçlendirilmesinin, hem Avrupa’nın hem de yakın coğrafyamızın yararına olacağı açıktır. Türkiye olarak, AB ile ilişkilerimizin sağlıklı bir zeminde ilerletilmesi için diyalog ve iş birliğine hazırız.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi’nde Güvenlik ve Barış Vurgusu Yaptı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Sunum ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!