Dokuz Eylü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen Pazarcık ve Elbistan merkezli iki büyük depremin, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan iki farklı fay hattıyla ilişkili olduğunu ifade etti. Bu depremler, bölgedeki diğer faylar üzerine yapılan bilimsel araştırmaları da önemli ölçüde tetikledi.
Büyük depremler sırasında kırılmayan fayların daha fazla dikkat çektiğini vurgulayan Sözbilir, “Kahramanmaraş’ın içinden geçen Maraş Fay Zonu adını verdiğimiz bir fay hattı var. Bu fay henüz kırılmış değil ve 6,8 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeline sahip.” dedi. Maraş Fay Zonu’nun en güneydeki aktif kolu üzerinde 5 adet hendek açarak, bu fayın yaşını, geçmişteki deprem aktivitelerini ve en son ne zaman deprem ürettiğini araştırdıklarını belirtti.
Sözbilir, “Bu çalışmanın sonuçlarına göre, Maraş Fay Zonu’nun en güney kısmının aktivite düzeyi en yüksek. Bu nedenle, bu bölgedeki yapılaşmanın kapatılması gerektiğini devletimize önerdik. Doğu Anadolu Fayı kadar uzun bir fay hattı değil, ancak son 10 bin yılda 3 deprem ürettiği ve bu depremler arasında ortalama 3 bin yıl kadar bir süre olduğu tespit edildi.” şeklinde konuştu.
Maraş Fay Zonu üzerinde en son 1500’lü yıllarda bir depremin meydana geldiğini aktaran Sözbilir, “Doğu Anadolu Fayı’ndan kaynaklanan depremlerin bu kolu da etkilediğine dair önemli veriler elde ettik.” ifadelerine yer verdi.
Yedisu Segmenti ve Ölüdeniz Fayı Üzerine Gözlemler
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat tarihli depremlerin ilkinde Narlı, Erkenek, Pazarcık ve Amanos segmentlerinin kırıldığını, ikinci depremde ise Çardak ve Doğanşehir faylarının devreye girdiğini belirtti. Malatya Fayı’nın ise kuzeye doğru devam eden bölgesinin hâlâ kırılmadığını ifade etti. 16 Ekim’de Malatya’nın Kale ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremle birlikte, Erkenek ve Pütürge arasında daha önce kırılmamış olan fayın kırıldığını belirtti.
Sözbilir, “Bu fay üzerinde Elazığ tarafına doğru kırılmayan bir parça kalmadı. Ancak Bingöl tarafında hâlâ kırılmamış parçaların varlığı dikkat çekiyor.” dedi. Ayrıca, Bingöl tarafında bulunan Yedisu Segmenti’nin Kuzey Anadolu Fayı’nın bir kolu olduğunu belirten Sözbilir, “Bu bölgedeki Doğu Anadolu Fayı’nın parçası da henüz kırılmamış durumda. Bu nedenle, bu alanlarda deprem bekleniyor. Çünkü bu bölgeler, sismik boşluk sınıfına girmektedir. Yani, artık günümüzde bu alanların deprem üretmesi gerektiği öngörülmektedir.” diye ekledi.
Prof. Dr. Sözbilir, daha güneyde bulunan Ölüdeniz Fayı’nın da 6 Şubat depremlerinde kırılmadığını belirterek, “Sakçagöz, Yesemek, Hacıpaşa gibi, ülkemiz sınırları içinde kalan fay parçaları hâlâ aktif durumdadır. Bu alanlarda da detaylı çalışmalar yürütüyoruz.” şeklinde konuştu.
Kaynak: Sözcü